Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

5 zásadních otázek a odpovědí před tím, než začnete nosit čočky

Chcete začít nosit kontaktní čočky a nevíte, jestli jsou zrovna pro vás kontaktní čočky vhodné, zda je možné je nosit s  vaší oční vadou nebo jaké vyšetření a hodnoty jsou pro začátek nošení kontaktních čoček potřeba? Pět základních otázek a odpovědí vám pro úvod do světa kontaktních čoček může pomoci.

Od kolika let můžu začít nosit kontaktní čočky?

Nošení kontaktních čoček není nijak limitováno věkem. Kontaktní čočky nosí již malé děti a nositeli jsou i lidé velmi zralého věku. Stačí se jen naučit nasazovat a vyjímat kontaktní čočky a dodržovat správnou hygienu a péči o čočky – základy vás provede každý dobrý specialista na Odpovědi kontaktní čočkykontaktní čočky neboli kontaktolog.

U dětí a teenegerů do 15 let je ale třeba první vyšetření pro získání kontaktních čoček podstoupit u očního lékaře – kontaktologa, protože dětské oko se ještě stále vyvíjí a jeho správný vývoj je třeba stále kontrolovat lékařem. Stejně tak je důležité i zasvěcení rodičů, aby dítě při péči o kontaktní čočky dokázali sledovat a případně mu pomoci.

Existují kontaktní čočky, které mohu nosit s mojí oční vadou?

V dnešní době je dostupná široká škála kontaktních čoček pro veškeré klasicky se vyskytující oční vady, tedy dalekozrakost, krátkozrakost, astigmatismus (cylindrické vady) i presbyopii (vetchozrakost). Kontaktní čočky dokážou korigovat i strabismus (šilhání) stejně jako brýle.

Dá se tedy říci, že pro 99% zájemců o používání kontaktních čoček jsou čočky snadno dostupné, dokonce se nyní vyrábí i kontaktní čočky speciální přímo „na míru“, pokud má pacient nestandardní parametry oka.

Vyrábějí se kontaktní čočky s mojí dioptrií a dalšími hodnotami?

Většina měkkých kontaktních čoček je vyráběna v dioptriích přibližně od -10,00 do +6,00 dioptrií, výběr je ale také i ve vyšších dioptriích, rozptyl je obrovský, korekce je možná od -20,00 do +20,00 dioptrií. Není tedy důvod, proč by Vaše dioptrie neměla být dostupná.

Cylindrické vady se při nízkých hodnotách, do -0,50 cylindru, u kontaktních čoček často nemusí vůbec řešit a stačí „jen“ dioptrie, jinak je cylindr v kontaktních čočkách dostupný do -3,75 hodnoty.
U špatného vidění na blízko a zároveň i na dálku se dají vyzkoušet čočky s až 2,5 dioptrickým rozptylem obou dioptrií.

Znám dioptrie z brýlí – lze stejné použít na kontaktní čočky?

Naměřené dioptrie z brýlí se bohužel nemusejí shodovat s dioptriemi na kontaktní čočky, hlavně u vyšších hodnot, kontaktní čočka je totiž oku blíže než brýlová čočka.

U cylindrů a vyosení to platí dvojnásob, některé hodnoty se v kontaktních čočkách totiž ani nevyrábí, protože astigmatismus lze v kontaktních čočkách dobře korigovat i s dostupnými hodnotami.

Ke kontaktním čočkám je navíc ještě potřeba znát jeden důležitý parametr a tím je zakřivení rohovky, kterému by mělo odpovídat zakřivení kontaktní čočky. Zakřivení i správné dioptrie na kontaktní čočky dokáže přesně určit kontaktolog, tedy specialista na kontaktní čočky.

Zvládnu si kontaktní čočky nasadit?

Kontaktní čočky se po krátkém či delším tréninku naučí nasazovat každý, jde jen o to, nebát se nasadit čočku do oka.
Spousta začátečníků se potýká s mrkáním, které je standardní reakcí na přibližující se předmět k oku. Postupným tréninkem, např. cvičením přibližování prstu k oku, nebo po zkušenosti, že položení čočky na nebarevnou část oka nebolí a není nepříjemné, se mrkací reflex zmenšuje.

Ti, co s mrkáním mají i nadále problém, si jednoduše horní víčko přidrží a čočku nasadí. Není to žádná věda, stačí jen trochu trpělivosti.

Komentářů (29)

  1. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 18. 10. 2018
    Dobrý den, Iveto, torické kontaktní čočky se vyrábí pouze se záporným znaménkem. Kladné cylindry pro brýle lze samozřejmě přepočítat. Doporučuji proto navštívit očního specialistu, který s Vámi kontaktní čočky prozkouší a poté Vám sdělí veškeré parametry potřebné k objednání. S pozdravem Jana
  2. Autor: Iveta, Dne: 14. 8. 2017
    Dobrý den, mám astigmatismus, avšak mám kladný cylindr + 2.25, ale na internetu nemohu najít jiné než záporné, najdu někde na internetu kladny cylindr?
  3. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 20. 2. 2017
    Dobrý den, Nikolo, bohužel bez měření a vyšetření nelze předpovídat, jestli Vám bude nový model kontaktních čoček vyhovovat a budete s ním spokojená. Vždy je důležité, jak se kontaktní čočka na oku chová, což kontroluje oční specialista pomocí štěrbinové lampy. Jestliže o změně modelu uvažujete, vyhledejte kontaktologa, který Vám najde levnější variantu. Vzhledem k tomu, že jsou kontaktní čočky Avaira Toric pouze na 14ti denní používání, jsou měsíční náklady vyšší než u měsíčních kontaktních čoček Biofinity Toric. S pozdravem Jana
  4. Autor: Nikola, Dne: 12. 2. 2017
    Dobrý den, je možné nosit čočky s trochu jiným zakřivením, než bylo naměřené? Teď používám Bioinfinity toric od CooperVision, průměr 14,5, zakřivení 8,7. Bohužel jsou drahé jak čert (1099 za 6 čoček) - našla jsem tedy levnější variantu, Avaira Toric od stejného výrobce se stejným průměrem, ale zakřivení 8,5. Byly by podstatně levnější - necelých 700 korun za 6 čoček. Všude píšou, že některé čočky jsou pružnější a vyrábí se proto jen s jedním zakřivením, které sedne více lidem, ale nikde není napsaný způsob, jak mohu zjistit, jestli jsou dané čočky dostatečně "pružné". Pro studenta je ušetřených 1200 kč za rok závratná suma.
  5. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 3. 5. 2016
    Ahoj Gabrielo, věková hranice pro používání kontaktních čoček není omezená. Spíše je důležité naučit se je nasazovat, sundávat a pečovat o ně. Do 15 let aplikují kontaktní čočky pouze oční lékaři, od 15 let mohou i optometristé. S některými modely kontaktních čoček lze i přespávat, ale toto se moc nedoporučuje, je zde vyšší riziko zánětů oka a následných komplikací spojených s užíváním kontaktních čoček. Toto vše by měl oční lékař vysvětlit. Měsíční režim nošení spočívá v tom, že od otevření blistru s kontakními čočkami je možné je používat 30 kalendářních dní a poté je vyhodit. Nezáleží na počtu nasazení na oko. I kontinuální kontaktní čočky, se kterými lze přespávat, se mohou na noc dávat do pouzdra s roztokem. Vždy záleží i na stavu oka a na doporučení odborníka. S pozdravem Jana
  6. Autor: Gabriela, Dne: 1. 5. 2016
    Dobrý den, já jsem kontaktní čočky ještě nosit nezačala, protože na kotrolu jdu až v červnu, ale chci je nosit a mám spoustu otázek. Na většinu z nich jsem už našla odpověď, ale pořád nevím, jestli s kontaktními čočkami můžu spát ( i když ještě nevím co to přesně obnáší a nemám je vyzkoušené, chtěla bych nosit měsíční kontaktní čočky, protože je chci mít co nejčastěji, nejlíp pořád ) a je mi 12 let
  7. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 9. 4. 2014
    Dobrý den, torické kontaktní čočky se vyrábí v minusové hodnotě cylindru a je nutné přepočítání. Není to nic složitého. Doporučuji navštívit očního specialistu, který vybere vhodné parametry kontaktních čoček, které společně prozkoušíte. S pozdravem Jana
  8. Autor: Martina, Dne: 7. 4. 2014
    Dobrý den, chci se zeptat zda se vyrábějí kontaktní čočky i když jsou Cyl v kladných hodnotách já mám +00,75... Děkuji
  9. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 11. 3. 2014
    Ahoj, nošení kontaktních čoček není omezeno věkem. I v případě, že se jedná o kontaktní čočky nedioptrické (předpokládám, že máš na mysli barevnou variantu), je důležité navštívit očního lékaře, který vybere vhodné kontaktní čočky, naučí Tě s nimi manipulovat, nasazovat a sundávat a jak o ně pečovat. Zkontroluje jejich usazení na oku a zjistí, jestli je všechno v pořádku. Poté doporučí nebo nedoporučí jejich nošení, vše záleží i na stavu očí. S pozdravem Jana
  10. Autor: Alex, Dne: 6. 3. 2014
    Muzu nosit cocky bez dioptrii?? Musim se jit poradit s lekarem???? Jo a je mi teprve 13...
  11. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 31. 1. 2012
    Dobrý den, pokud nemáte problém s rozdílnými dioptriemi v brýlích, neměl by být ani v kontaktních čočkách. Jen při nasazování a sundávání si budete muset dávat pozor na záměnu pravé kontaktní čočky za levou. Ale nemusíte se bát, kdyby k prohození došlo, velmi rychle to poznáte a omyl napravíte. A co se týče nákupu? Sice investujete jednorázově vyšší částku (potřebujete krabičky 2), ale zásoba Vám vydrží déle. S pozdravem Jana
  12. Autor: Lucka, Dne: 24. 1. 2012
    Dobrý den, trpím krátkozrakostí, na pravé oko mám - 3,5 a na levé - 2,75. Chtěla bych začít nosit čočky, tak se chci zeptat, jestli není problém, že mám na každém oku jiné hodnoty, známý mi tvrdil, že to může být problém, protože se prodávají v balení jen čočky se stejnými hodnotami. Mě to přijde jako hloupost, jak to tedy je?Předem děkuji za odpověď
  13. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 3. 1. 2012
    Dobrý den, při každé změně kontaktních čoček je důležitá návštěva očního specialisty, protože každá kontaktní čočka se chová na oku jinak. Také nejde bez potřebného měření, vyšetření a vyzkoušení určit, která kontaktní čočka by pro Vás mohla být nejvhodnější. Doporučovala bych Vám navštívit kontaktologa a poradit se přímo s ním. Mějte se, s pozdravem Jana
  14. Autor: jana , Dne: 30. 12. 2011
    Dobrý den mám zakřivění u starých čoček 8,6 ale čočky,co bych chtěla vyzkoušet mají jen 8,4 nebo 8,7. Musím to dodržet, nebo si můžu koupit třeba ty 8,7? děkuji
  15. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 28. 11. 2011
    Dobrý den, na tvrdé kontaktní čočky si oči musí zvykat, ze začátku Vám mohou připadat nepohodlné nebo se mlžit, ale tyto problémy by měly zmizet. Bohužel se zabývám jen aplikací měkkých kontaktních čoček a nedokážu Vám sdělit bližší informace. Doporučuji obrátit se na aplikační středisko, kde jste kontaktní čočky zkoušel; měli by Vám vyjít vstříc a snažit se Vám pomoci. Mějte se hezky, s pozdravem Jana.
  16. Autor: Milan, Dne: 27. 11. 2011
    Dobrý deň. Chcel by som sa informovať, mám tri dni tvrdé kont. šošovky (po keratoplastike) po nasadení sú super ale približne po dva-dva a pol hodine sa mi jemne zahmlia najprv ľavé a po chvíli aj pravé oko.V prvý deň to bolo na opak najprv pravé a potom ľavé oko. Je to príliš krátka doba nosenie oči sa musia prispôsobiť ? Po vytiahnutí šošoviek približne 20-minút mám hmlu pred očami. Omluvam sa že to píšem sem ale do poradny sa mi to nepodarilo odoslať.
  17. Autor: Redakce, Dne: 8. 9. 2011
    Jitko: Hezký den. Pokud jde o koupání se s čočkami v bazénu, moři nebo v rybníku, je to možné, ale je potřeba dodržet určitá pravidla. Dovádění na koupáku, jak píšete, spíš vypadá na skákáni do bazénu, potápění se, cákání vody do očí apod... To je bohužel trochu komplikovanější, protože kontaktní čočky by se neměly dostat do styku se špinavou vodou z bazénu - pro toto dovádění by tedy byly nejlepší čočky denní, které byste použila jen na ten den a po celém dni na koupáku je vyhodila. Více také v tomto článku: http://www.cocky.cz/clanky/pro-nositele/kontaktni-cocky-leto-a-dovolena
  18. Autor: Jitka , Dne: 29. 8. 2011
    Dobrý den, dozvěděla jsem se, že s čočkama můžu dělat jakejkoli sport, patří do toho i dovádění na koupáku ?
  19. Autor: Redakce, Dne: 8. 7. 2011
    Dobrý den slečno Lucie, kontaktní čočky O2 Optix, jsou přejmenovány na Air Optix Aqua (viz naše stránky http://www.cocky.cz/katalog/kontaktni-cocky/air-optix-aqua.html), v dnešní době je to jeden z nejoblíbenějších modelů kontaktních čoček. Pokud byste chtěla zkusit jiné čočky (dnes je na trhu několik novějších a šetrnějších typů), bylo by nutné vyšetření. Nepíšete, na jak dlouho jste kontaktní čočky přestala nosit, ale pokud je to již delší doba, určitě bychom doporučovali navštívit vašeho specialistu na čočky a spolu s ním si osvěžit péči o čočky a další. Přejeme hezké nošení čoček :)
  20. Autor: Lucie, Dne: 6. 7. 2011
    Dobrý den, již jsem dříve nosila kontaktní čočky a chtěla bych se k nim vrátit. Velmi dlouho mi však trvalo správné čočky vybrat, vyzkoušela jsem mnoho typů a vyhovovali pouze O2 optix - dnes jsem se zděšením přišla na to, že se tyto čočky již asi nedělají, nebo se jmenují jinak. Nevíte prosím jaké čočky jsou dnes podobné jako 02 optix?
  21. Autor: Optometristka Jana, Dne: 9. 6. 2011
    Dobrý den, pokud máte s kontaktními čočkami problémy, doporučuji obrátit se na specialistu, který Vám čočky aplikoval. Neznám veškeré souvislosti a nevím, jaké máte čočky naaplikovány, ale z mého pohledu bych Vám zkusila snížit dioptrie. Pokud se to zlepší, je to v pořádku, pokud ne, bude třeba vyměnit typ kontaktní čočky, protože nesedí na oku tak, jak má.
  22. Autor: Kačkaq, Dne: 1. 6. 2011
    Dobrý den, jsem prvonositelka kontaktních čoček- dnes mám na sobě třetí den čočky. Při čtení novin a práci na počítači nedokážu zaostřit- ani ne zaostřit, ale špatně se mi čte. S brýlemi jsem problém neměla, je to nezvyklostí na čočky? Děkuju za odpově'ď
  23. Autor: optometristka, Dne: 26. 11. 2010
    Vážená slečno Veroniko, na tento dotaz vám nejlépe odpoví vaše oční lékařka, oční lékaři aplikují kontaktní čočky u dětí do 15 let. Optometristi až od 15 let a výš věkově. Záleží také v jakém stadiu máte zelený zákal.
  24. Autor: Optometristka Lucie, Dne: 26. 11. 2010
    Vážaná paní Evo, ikdyž máte suché oči, lze kontaktní čočky aplikovat.Většina kontaktních čoček z nového materiálu silikon-hydrogelu má zvlhčující složku proti vysušování očí. Existují i zvlhčující kapičky,. které Vám obnovují slzný film, nemusí se tedy obávat, že by pro Vás nebyly vhodné kontaktní čočky.
  25. Autor: Veronika, Dne: 17. 11. 2010
    Dobrý den,můžu nosit kontaktní čočky když mi je 13 a mám na pravem oku zelený zákal.Děkuji za Vaši opověď
  26. Autor: Optometristka Lucie, Dne: 27. 10. 2010
    Vážená paní Jano, barevné čočky můžeet nosit i pro změnu očí, důležité je navštívit pro prvaoplikaci čoček očního specialistu, který Vám naaplikuje barevné čočky, dle parametrů zakřivení Vaší rohovky a odborně zkontroluje usazení čoček pomocí oftalmologických přístrojů. Barvu čoček pro změnu Vám poradí oční specialista při prvoaplikaci ččoek, kde Vás naučí o kontaktní čočky nandavat a vyjímat z očí.
  27. Autor: jana, Dne: 26. 10. 2010
    chtěla jsem se zeptat jestli bych mohla nosit kontkní čočky ikdyž nemám vydu jen si změnit barvu očí šlo by to nestalo by se mi něco s mím zrakem a jak si mám čočky koupit podle čeho se mám rouhodovat?
  28. Autor: Optometristka, Dne: 25. 10. 2010
    Dobrý den, zda by pro Vás bylo vhodné nošení kontaktních čoček musí posoudit oční specialista, který Vám provede vstupní prohlídku na prvoaplikaci čoček, pokud nemáte syndrom suchého oka, ale pouze více sušší oči, ke kontaktním čočkám se doporučují kapičky na obnovení slzného filmu např.Hylocomod, Hylogel, Hylocare. Je důležité také vybrat vhodný druh čoček pro vaše oči, nejlépe z materiálu silikon-hydrogel, které mají velkou propustnost kyslíku k rohovce a zvlhčující složku. Při prvoaplikaci čoček Vám oční specialista vybere druh čoček dle vašich dioptrií a parametrů-zakřivení rohovky.Důležité je podstoupit vstupní prohlídku u očního lékaře nebo optometristy.
  29. Autor: Eva, Dne: 5. 10. 2010
    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat jestli by pro mě bylo vhodné nošení kontaktních čoček. Mám velice suché oči a obáváme se, že by kontaktní čočky nemuseli být to nejlepší

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63