Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Snadný způsob, jak řešit vidění do blízka i do dálky

Multifokální čočky na presbyopii

Nikdo z nás se tomu neubrání. Každého to jednou potká a je to naprosto normální fyziologický proces. O čem mluvím? O stárnutí…

Spolu s naším organismem stárnou také oči. Oční svaly se „ochodí“, ztrácíme schopnost zaostřovat do blízka, kdy si noviny čím dál víc oddalujeme od očí pro jejich přečtení, a do dálky – říkáme tomu nelichotivě a česky vetchozrakost, odborněji presbyopie. Ta nemilosrdně přichází na každého kolem 50. roku života. Existuje její snadné řešení - kontaktní čočky umí s presbyopií pomoci!

Na každého jednou dojde

Někteří si nechtějí připustit, že mají i ve svém „mladém“ věku problémy se čtením a pomáhají si oddalováním textu. Určitou dobu si tímto způsobem mohou zpříjemňovat práci na blízko, ale nejde to praktikovat neustále. Tím, jak se čočka stává méně pružnou, dochází k úbytku akomodační schopnosti oka a při práci na běžnou vzdálenost se dostavují astenopické potíže.

Projevem těchto potíží může být únava, pálení, slzení očí a dokonce i bolest hlavy. Také se stává, že řádky textu neustále poskakují a čtení je o to obtížnější. Pokud se budete snažit vlastní vůlí překonat tyto problémy, pouštíte se do boje s větrnými mlýny. Při nadměrném namáhání může dojít i k dočasnému dvojitému nebo neostrému vidění do dálky.

Co pomůže? Třeba kontaktní čočky!

Pro mnohé z nás jsou první volbou brýle. Pokud ale nevidíte ostře ani do dálky ani do blízka vyskytne se zádrhel. V optice nám nabídnou většinou 4 varianty:

  • jedny brýle na dálku a jedny na blízko – musíte je s sebou stále nosit a hledat je
  • bifokální brýle s viditelným neestetickým předělem skla na zónu pro dálku a pro blízko
  • brýle s multifokálními skly, které ale bohužel nevyhovují všem
  • multifokální kontaktní čočky

Kontaktní čočky nejen pro ty, kterým brýle při sportu překáží, ale i pro ty, kteří preferují diskrétnost a v neposlední řadě i pro ty, kteří se nechtějí omezovat užším zorným polem, které nabízejí brýle.

Při výběru multifokálních kontaktních čoček je zásadním parametrem tzv. adice, jedná se o přídavek do blízka. Běžně dostupné kontaktní čočky se vyrábí až do adice +2,5 dioptrií. Čím je vyšší adice, tím je přechod mezi viděním do blízka a do dálky strmější a čtení je obtížnější. Proto je důležité vybírat spíše adici nižší a svěřit se do rukou odborníka.

Jak multifokální čočky fungují

Čočky na presbyopii

Multifokální kontaktní čočky mají speciální konstrukci a jsou asférické. Hodnoty dioptrií se plynule mění od centra kontaktní čočky k okrajům. A jak oko pozná, na které předměty potřebuji vidět ostře? Je to zapříčiněno mimo jiné i šířkou zornice. Pokud se díváme na blízké předměty, zornička má tendence zužovat se. Blíže Vám to vysvětlím na příkladu jednoho designu těchto speciálních kontaktních čoček.

Multifokální kontaktní čočku si můžeme pomyslně rozdělit na 3 zóny (oblast pro blízko, pro střední vzdálenost a pro dálku). Tyto zóny, které si můžeme představit jako koncentrické kruhy, se prolínají tak, aby byl zajištěn plynulý přechod a nositel viděl ostře předměty blízké i vzdálené. Ve středu kontaktní čočky se nachází oblast čtecí zóny, takže i když je zornička užší, umožňuje vidět ostře předměty na krátkou vzdálenost. Tím, jak se zornička postupně rozšiřuje, přibírá „kroužek po kroužku“, až zasáhne do zóny dálky.

Existují i další způsoby korekce presbyopie multifokálními čočkami – rozdělením očí na dominantní a nedominantní, kdy si mozek spojí ostřejší a méně ostrý obraz do jednoho nebo korekce zvaná monovision, při které se na jedno oko aplikuje čočka do dálky a na druhé do blízka.

Už jen z tohoto popisu jde znát, že předem nelze odhadnout, které multifokální kontaktní čočky jsou určené přímo pro Vás; je důležité je vyzkoušet u očního specialisty a zjistit, které Vám nejlépe vyhovují a naplní Vaše vizuální nároky. Asi by bylo bláhové očekávat, že budete vidět jako za mlada, ale zcela jistě multifokální čočky už mnoha nositelům zpříjemnily život a jsou s nimi spokojení. Chce to jen nebát se a zažít si ten pocit, kdy nemusíte mít nasazené brýle a přesto vidíte, to pohodlí bez otlaků od sedel brýlí a v neposlední řadě zakusit i svobodu, kterou kontaktní čočky nabízí.

Komentářů (5)

  1. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 20. 8. 2020
    Ahoj Petro, krátkozrakost (myopie) se řeší rozptylnými čočkami, které obraz zmenšují a dalekozrakost (hypermetropie) se koriguje spojnými čočkami, které obraz zvětšují. Měj se, Jana.
  2. Autor: Petra Pejšová , Dne: 7. 6. 2020
    Dobrý den dostala jsemve škole otázku,. Jaký typ čoček potřebují KRATKOZRACI a DALEKOZRACI. A zda čočka obraz zmenšuje nebo zvětšuje. Děkuji za odpověď
  3. Autor: Petra Pejšová , Dne: 7. 6. 2020
    Dobrý den dostala jsemve škole otázku,. Jaký typ čoček potřebují KRATKOZRACI a DALEKOZRACI. A zda čočka obraz zmenšuje nebo zvětšuje. Děkuji za odpověď
  4. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 10. 11. 2011
    Dobrý den, multifokální torické kontaktní čočky opravdu existují, ale bohužel na českém trhu nejsou k dostání. Chápu, že by pro Vás bylo příjemnější řešit problém s ostrostí na dálku i na blízko jednou kontaktní čočkou, ale určitě se dá najít kompromis, se kterým budete spokojený. Mějte se hezky S pozdravem Mgr. Jana Tomečková
  5. Autor: Jirka, Dne: 9. 11. 2011
    Dobrý den,prosím o radu ekzistují torické kontaktní čočky zároveň na dálku i na blízko. Dík

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63