Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Články

Mgr. Pavel Beneš Ph.D: Co očekávat od kontaktních čoček?

co čekat od čoček

Stále jsou mezi námi jedinci, kteří nevědí o tom, že existují kontaktní čočky, k čemu jsou určené a v čem jsou jejich výhody a úskalí. Navíc v době internetu mnohé z nich nenapadne, že si jejich neodbornou aplikací a „no name“ vyzkoušením, mohou do jisté míry poškodit zrak.


Dnešní kontaktní čočky jsou poměrně bezpečným zdravotnickým prostředkem, který se využívá a doporučuje při korekci refrakčních vad oka – krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatizmus. Dále jej mohou používat osoby, které již vzhledem k vyššímu věku potřebují mít brýle na čtení. Takové kontaktní čočky pak nabízí možnost vidění na všechny vzdálenosti.

Komentářů (4) Přečíst celý článek…

Pohodlné nošení a ostré vidění po celý den na všechny vzdálenosti

vidění na všechny vzdálenosti s Biotrue

Pro čisté a jasné vidění v reálném světě – když potřebujete pracovat na PC, se svým telefonem, dívat se na televizi – je třeba neustále měnit brýle nebo hledat „čtečky“.

Čočky Biotrue ONEday for Presbyopia vše změní. Pohodlné nošení a ostré vidění po celý den a na všechny vzdálenosti – to vše jenom s vašimi čočkami.

Komentářů (2) Přečíst celý článek…

Kontaktní čočky z dm drogerie: Ano nebo ne?

Přibližně před rokem se na trhu objevily volně prodejné kontaktní čočky - v drogerii dm! Někdo „dm čočky“ oslavuje, někdo proklíná, všeobecně se ale kolem nich strhla lavina diskuzí: Čočky z drogerie dm koupit nebo ne?


Jak to vidíme my? Nekupovat. A shodují se s námi i optometristky spolupracující s naší redakcí.

Komentářů (19) Přečíst celý článek…

Jednodenní kontaktní čočky Biotrue ONEday a sport

Nošení kontaktních čoček je velmi vyhledávané zejména při provozování sportovních aktivit. V zimní sezóně je jejich nesporná výhoda v tom, že se pod lyžařskými brýlemi nezamlžují. Navíc neomezují zorné pole, což bývá mnohdy limitováno tvarem brýlové obruby.


Toto také odpadá u extrémnějších sportovních aktivit, kdy máme nasazené různé ochranné brýle a helmy. S nasazenými kontaktními čočkami je možné se i opalovat, koupat a při tom mít i trendy sluneční brýle.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

TOP 5 nejprodávanější čočky v roce 2015

Jaké kontaktní čočky byly nejprodávanější v roce 2015? Patří mezi ně i ty vaše? Září vaše čočky na prvních příčkách nebo byste je raději měli vyměnit za jiné?


Porovnáváme 5 nejprodávanějších čoček. Objasníme, proč zvítězily zrovna tyto čočky a poradíme, proč je chtít zkusit.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Kontaktní čočky pro děti aneb co by o čočkách měli vědět rodiče

čočky pro děti

Mnoho dětí se v brýlích necítí dobře nebo se jim prostě nelíbí. V nedávné studii s dětmi, které nosily dioptrické brýle a pak zkusily kontaktní čočky, vědci zjistili, že nošení čoček "výrazně zlepšuje to, jak se děti a mladiství cítí a účastní se společenských aktivit." Kontaktní čočky mohou také vylepšit sportovní výsledky vašeho dítěte.


Jsou ale čočky pro děti bezpečné? Je na kontaktní čočky váš potomek připravený? Kolik čočky stojí? Odpovídáme na vaše otázky a přidáváme pár tipů pro rodiče.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

S ACUVUE za zábavou

Vyraž za kulturou, sportem nebo na nákupy díky kontaktním čočkám ACUVUE®.

Při nákupu 2 balení kontaktních čoček ACUVUE® získáš předplacenou dárkovou kartu Ticket Benefits® Card v hodnotě 250 Kč.*

s Acuvue do New Yorku
Komentářů (0) Přečíst celý článek…

S ACUVUE do New Yorku

Díky kontaktním čočkám ACUVUE® máte nyní jedinečnou možnost každý měsíc vyhrát zájezd pro dva do New Yorku - města, které nikdy nespí.

Při nákupu dvou balení kontaktních čoček ACUVUE® získáte okamžitě kartu Ticket Benefits® Card* v hodnotě 250 Kč a zároveň i možnost zapojit se do soutěže o zájezd pro dva do New Yorku*.

s Acuvue do New Yorku
Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Úlet s čočkami: SOUTĚŽ o letenky s Biotrue ONEday

Soutěžte o jednu z 5 letenek v hodnotě 20 000 Kč s kontaktními čočkami Biotrue ONEday!


Každé 2 týdny vyhraje dárkový certifikát ten, kdo nejrychleji složí puzzle na www.biotrue.cz. Přistup ke hře získáte po nákupu krabičky čoček Biotrue ONEday v nejbližší optice.

kontaktní čočky soutěž!
Komentářů (1) Přečíst celý článek…

Máte cylindry a osy? I pro vás jsou kontaktní čočky!

kontaktní čočky s cylindrem

Dávno jsou pryč časy, kdy jste si z kontaktních čoček s cylindry nemohli moc vybírat nebo se museli spokojit s neostrým viděním. Astigmatismus byl téměř „sprosté slovo“ a byl často pacientovi prezentován jako „speciální oční vada“.

To všechno je už minulostí – i s cylindrem dnes můžete v kontaktních čočkách vidět ostře jako ostříž! Výrobci se ve výrobě čoček s cylindry pochlapili, a proto si dnes již můžete vybírat mezi mnoha druhy astigmatických kontaktních čoček.

Komentářů (44) Přečíst celý článek…

Kdy se vyplatí nosit jednodenní čočky?

vyplatí se jednodenní čočky

Nosíte vícedenní čočky a taky jste to slyšeli o jednodenních čočkách – jak jsou pohodlné, jak je jejich nošení bezstarostné a nejzdravější? Zní to skvěle, že - jenže vyšší cena za 30 kontaktních čoček na jedno použití dost odrazuje.


Ale když chcete dvakrát za týden provětrat své stylové dioptrické brýle a o víkendu nechat oči od čoček odpočinout, najednou se jednodenní čočky vyplatí. Pojďte si to spočítat! Prozradíme vzorce pro výpočet ceny kontaktních čoček na 3 měsíce.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Barevné čočky: koučka stylu radí, jak si vybrat správný odstín

barevné čočky na zelené oči

„V určení našeho barevného typu a té správné palety barev pro nás hraje jednu z nejvýznamnějších rolí naše přirozená barva očí. Jelikož je ale neměnná, limituje nás pouze na jednu paletu skládající se z 30 barevných odstínů, např. podzimní barevnou paletu. Díky barevným kontaktním čočkám AIR OPTIX® COLORS máme teď ale přiležitost měnit i náš pohled a rozšířit tak pro nás lichotivé odstíny oblečení a doplňků až na dvojnásobek, např. na podzimní a jarní barevnou paletu“, uvádí Dagmar Gabulová, první profesionální certifikovaná koučka stylu v Čechách a na Slovensku.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Nejčastější zakřivení a dioptrie v kontaktních čočkách

graf o čočkách

Často se ptáte na zakřivení kontaktních čoček. Někdy padají i otázky, jaké zakřivení je nejčastější nebo dokonce „standardní“.

A co dioptrie kontaktních čoček? Myslíte si, že máte až moc vysoké dioptrie? Jenže určitě nevíte, jak jste na tom v porovnání s ostatními. Možná vás i překvapí, že dioptrie -5,00 se nebere jako vysoká a hodnoty dioptrií -9 nebo i -12 dnes nejsou výjimečné.

Rozhodli jsme se vám proto nabídnout 2 grafy o čočkách, které na vaše otázky odpoví.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Barevné kontaktní čočky, díky kterým zazáříte na každé letní party!

Air Optix Colors zelené

Napadlo vás někdy změnit barvu očí a vyzkoušet barevné čočky? Představte si, že byste třeba namísto hnědých očí měla svůdné zelené. Sladila byste barvu očí se svým oblečením nebo jen tak, se svou náladou. Prostě byste večer chtěla být za uhrančivou ženu s jasně zelenýma očima.


Je to tak snadné vyzkoušet! Vyjádřete svou osobnost pomocí barevných kontaktních čoček AIR OPTIX® COLORS!

Komentářů (2) Přečíst celý článek…

Nová éra komfortu: Kontaktní čočky, které v očích necítíte

proměnný obsah vody

Cítíte čočky v očích po jejich nasazení, na konci těžkého dne nebo dokonce po delší část dne? Výzkumy ukazují, že až 44 % všech nositelů kontaktních čoček si stěžuje na pocit nepohodlí při nošení čoček.1


Díky průlomové technologii teď ale začíná nová éra komfortu s kontaktními čočkami. Řešením nepohodlí je materiál kontaktních čoček s proměnným obsahem vody.

Komentářů (1) Přečíst celý článek…

Kontaktní čočky a kosmetika – dodržujete pravidla?

kosmetika pro nositele čoček

Průzkumy ukazují, že až 78% žen, které nosí kontaktní čočky, alespoň jednou denně používají make-up. Patříte mezi ně? A znáte pravidla správného líčení? Víte, jaké přípravky používat a čemu je dobré se vyhnout?


Pokud si neumíte svůj den představit bez řasenky, očních linek a laku na vlasy, pak je následující článek určen právě pro vás.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Historie kontaktních čoček od skla až po Wichterleho

Historie kontaktních čoček

Napadlo vás někdy, kam až sahá historie kontaktních čoček? Všichni známe českého vynálezce čoček Otto Wichterle, ale co bylo před ním a po něm?


První myšlenku kontaktních čoček, která se nám zachovala, vyslovil už renesanční Leonardo da Vinci. V jeho spisu z roku 1508 popsal metodu korekce dioptrií ponořením oka do misky s vodou. Poprvé se ale kontaktní čočky objevily až o mnoho let později, v roce 1887.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Jak vybrat ty správné kontaktní čočky pro práci u počítače

práce na počítači s čočkami

Řada z nás tráví u počítače a televize denně několik hodin. A před obrazovkou začínají být naše oči často unavené. A to především kvůli nedostatečnému zvlhčování povrchu očí mrkáním, které při této činnosti není tak časté.

Nositelé kontaktních čoček mohou tuto únavu vnímat intenzivněji, a proto je dobré se už při výběru čoček orientovat na takové, které rizika nepříjemných pocitů při práci s počítačem rovnou odstraní či minimalizují.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Novinky v kontaktních čočkách pro rok 2013

novinky kontaktní čočky 2013

Obor kontaktních čoček je velmi pružný a vyvíjí se s každým rokem, proto se téměř každoročně můžeme těšit na nové, modernější produkty. Jaké nás čekají nové kontaktní čočky v letošním roce?

Roku 2013 zdá se vévodí jednodenní čočky! Důvody jsou jasné: Jednodenní kontaktní čočky jsou typem čoček, které potřebuje každý - jednou za čas na sport, společenskou událost nebo na dovolenou... Zároveň nevyžadují žádnou péči, jednoduše se nasadí a na konci dne vyhodí. Na co se letos můžeme těšit?

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Pomoz nám tvořit budoucnost světa kontaktních čoček

Vyplň krátký, 3 minutový dotazník, který poslouží ke zlepšení služeb v aplikačních střediscích a kvalitnějšímu informování o kontaktních čočkách.


Každé odpovědi si ceníme a svěříme ji jen těm nejpovolanějším – těm, co pro vás čočky vyrábějí a rok za rokem se snaží vylepšit jejich vlastnosti a služby k jejich získání.


Dotazník je anonymní. Za vyplnění celého dotazníku však můžeš získat malý dárek.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Rozhovor s optometristkou: Otázky a odpovědi o čočkách

Optometristka Jana Balíková odpovídá na dotazy týkající se nošení kontaktních čoček.


Dozvíte se, jaké chyby dělají lidé nejčastěji při výběru a nákupu kontaktních čoček, kdy je možné v kontaktních čočkách spát a jak o kontaktní čočky správně pečovat.

Komentářů (2) Přečíst celý článek…

Chraňte své oči před sluncem stejně jako svou pokožku!

Svou pokožku již dávno před slunečními parsky chránit umíme – hydratačními krémy s ochranným filmem a opalovacími krémy s vysokým UV filtrem. Věděli jste ale, že co platí pro pokožku, platí i pro oči?

UV záření je pro oči stejně nebezpečné a může mít za následek nejen krátkodobé obtíže, ale i nevratná poškození a oční onemocnění. Kontaktní čočky mohou pomoci – kontaktní čočky ACUVUE® s UV filtrem pomáhají chránit rohovku očí před nepříznivým slunečním zářením. Shrňme si základní informace a překvapivá fakta, které mohou být pro váš zrak důležité.

Komentářů (2) Přečíst celý článek…

ČKS: Pravidelné kontroly u kontaktologa jsou nezbytné

česká kontaktologická společnost

Česká kontaktologická společnost upozorňuje, že pravidelné kontroly u kontaktologa (oftalmologa nebo optometristy) jsou pro zdravé nošení kontaktních čoček nezbytné.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

50 let od vynálezu první měkké čočky

Otto Wichterle - vynálezce čoček

Rádi bychom vám připomněli letošní krásné 50. výročí od výroby první měkké kontaktní čočky českým vědcem a vynálezcem Otto Wichterlem. První čočku z měkkého materiálu vyrobil pan profesor Wichterle přesně na Štědrý den roku 1961. Od té doby měkké kontaktní čočky ušly dlouhou cestu a dnes zpříjemňují život více než 100 milionům uživatelů po celém světě.


Jak začal příběh měkkých kontaktních čoček? Začátek cesty úspěšného vynálezu připomínáme v naší vzpomínce na Otto Wichterleho a jeho neuvěřitelný vynález.

Komentářů (1) Přečíst celý článek…

Snadný způsob, jak řešit vidění do blízka i do dálky

Multifokální čočky na presbyopii

Nikdo z nás se tomu neubrání. Každého to jednou potká a je to naprosto normální fyziologický proces. O čem mluvím? O stárnutí…

Spolu s naším organismem stárnou také oči. Oční svaly se „ochodí“, ztrácíme schopnost zaostřovat do blízka, kdy si noviny čím dál víc oddalujeme od očí pro jejich přečtení, a do dálky – říkáme tomu nelichotivě a česky vetchozrakost, odborněji presbyopie. Ta nemilosrdně přichází na každého kolem 50. roku života. Existuje její snadné řešení - kontaktní čočky umí s presbyopií pomoci!

Komentářů (5) Přečíst celý článek…

Věštba Cocky.cz: Novinky v kontaktních čočkách pro rok 2011

novinky kontaktní čočky

Výrobci kontaktních čoček a roztoků si s uvedením nových kontaktních čoček a roztoků dávají na čas – nejdříve jej představí v pár zemích a po jejich úspěchu je pomalu šíří do dalších zemí. Některé produkty se do střední Evropy, tedy i do České republiky, dokonce ani nedostanou!


V minulém roce byly v několika zemích představeny nové produkty, které bychom mohli mít šanci vidět i u nás. Zkusili jsme si trochu zavěštit, jaké by to mohly být.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Zima, lyžování a kontaktní čočky

kontaktní čočky a lyžování

Na hory v brýlích nebo v čočkách? Jednoznačnou odpovědí je, že v kontaktních čočkách! Pro volnost pohybu při sportování, pro co nejlepší vidění při sněžení i na slunečné sjezdovky jsou čočky prostě lepší, k jinému závěru nelze dojít. Ze všech průzkumů vyplívá, že pro vysokohorské lyžování sportovci preferují kontaktní čočky, nejlépe kontaktní čočky jednodenní, které se dají použít jednorázově a kdykoliv.

Proč jsou čočky stoprocentně lepší? Víte, jak chránit oči v zimě a na sjezdovce, co pomůže? + Otestovali jsme, jestli můžou čočky a roztok zmrznout.

Komentářů (4) Přečíst celý článek…

Vše co chcete vědět o barevých kontaktních čočkách - 5. část

Crazy čočky

Tento díl našeho speciálu o barevných kontaktních čočkách věnujeme zvláštnímu typu kontaktních čoček, takzvaným crazy čočkám. Před 3 roky se na trhu daly crazy čočky sehnat jen v pár základních variantách, v posledních dvou letech se však jejich prodej rozjel na plné otáčky a proto se nám nyní nabízí nepřeberné množství barev, motivů a typů crazy kontaktních čoček.


Crazy čočky jsou skvělým doplňkem pro večírek, halloweenskou nebo čarodějnickou party. Chcete se dozvědět, jakých „crazy“ vzhledů můžete docílit pomocí crazy čoček? V našem článku nabízíme informace o nejžhavějších novinkách.

Komentářů (2) Přečíst celý článek…

Vše co chcete vědět o barevných kontaktních čočkách - 4. část

Tónovací barevné kontaktní čočky

V této části seriálu o barevných kontaktních čočkách se zaměříme na tónovací kontaktní čočky. Jsou skutečně jen pro světlé oči, a proč jsou jejich barvy tak lákavé?

Představíme si také nejprodávanější modely tónovacích kosmetických čoček a popíšeme jejich nejlepší vlastnosti a schopnosti tónovat spolu s obrázky některých odstínů.

Komentářů (1) Přečíst celý článek…

Vše co chcete vědět o barevných kontaktních čočkách - 3. část

V tomto článku odlehčíme téma a podíváme se na barevné kontaktní čočky z tak trochu jiného úhlu.

Pomocí barevných očních čoček lze nejen změnit přirozenou barvu očí, ale také jimi můžete zvýraznit nebo zjemnit svůj celkový vzhled.

Je nejžádanější modrá barva očí tou nejlepší? Přečtěte si, jaká barva očí je nejvhodnější k vašemu vzhledu, jakým odstínem můžete podtrhnout vaši přirozenou krásu. V článku popisujeme varianty barev hodící se k celkovému vzezření podle typu určeného barvou vlasů a tónem pleti s fotkami slavných hereček jako příklady.

Zjistěte, jaký jste typ a vyzkoušejte si svou barvu u odborníka!

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Novinka pro astigmatiky: Biofinity Toric

Biofinity Toric

Na trh jsou nyní uváděny nejnovější kontaktní čočky pro korekci astigmatismu od firmy CooperVision – Biofinity™ Toric. Jejich hlavní předností je materiál použitý také u Biofinity™, propojující přirozenou vlhkost materiálu s vysokou propustností kyslíku, a také patentovaná torická konstrukce.


Kontaktní čočky Biofinity™ svým nositelům nabízejí díky svým vlastnostem komfortní nošení s možným přespáním v čočkách a zároveň technické plusy: zdařilý design čočky pro jemné usazení na oko spolu s vysokou optickou kvalitou pro dobré vidění.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Vše co chcete vědět o barevných kontaktních čočkách - 2. část

Barevné kontaktní čočky

V dalším dílu seriálu o barevných kontaktních čočkách si představíme krycí barevné neboli kosmetické čočky. Zaměříme se na nejžádanější modely krycích čoček – představíme je a napovíme, jak které z nich kryjí, které vypadají nejvíc přirozeně apod.

Popisy slouží jen ke snazší orientaci v barevných čočkách, určitě není třeba dodávat, že vytoužené barvy očí dosáhnete jen zkouškou více modelů u odborníka a že stejná barva může u více nositelů vypadat různě.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Vše co chcete vědět o barevných kontaktních čočkách - 1. část

Určitě každý z nás někdy zatoužil změnit barvu svých očí, jedno zda na oříškově hnědou či studánkově modrou. V dnešním moderním světě již taková změna nemusí být vůbec problém.

Proto vám přinášíme speciální seriál na téma barevné kontaktní čočky. V tomto prvním článku se pokusíme přiblížit vám barevné kontaktní čočky – co to vlastně jsou barevné čočky, jak vznikají, na jaké typy je zhruba můžeme dělit a jak je možné začít je nosit. V závěru jsou také zodpovězeny nejčastější otázky ohledně barevných kontaktních čoček.

Komentářů (7) Přečíst celý článek…

Přidejte hodnocení a získáte dárek zdarma!

Pokud nyní přidáte hvězdičkové a textové hodnocení kontaktních čoček nebo firmy v mapě specialistů a prodejců, získáte poukázku na některý z následujících dárků dle vašeho výběru:

Pouzdro Qcase Renu 60ml Pouzdro Complete Options Multi 100ml Opti-free RepleniSH 60ml Pinzeta na kontaktní čočky

Nejlepší hodnocení navíc získá poukázku na nákup kontaktních čoček v hodnotě 500,- Kč!

Komentářů (1) Přečíst celý článek…

Spustili jsme novou podobu portálu Cocky.cz

Připravili jsme pro vás novou podobu informačního portálu www.cocky.cz, která zachovává všechny funkce a informace, na které jste byli dosud zvyklí, i spoustu novinek a vylepšení.

V katalogu kontaktních čoček, roztoků, kapek, pouzder a příslušenství najdete rozsáhlé informace o dostupných výrobcích na trhu včetně uživatelských komentářů a hodnocení. Pro snadné vyhledání odborníka nebo prodejce kontaktních čoček slouží mapa specialistů a prodejců, ve které najdete jednu z největších databází kontaktologů. Pokud hledáte informace a rady o kontaktních čočkách, vyzkoušejte naší poradnu nebo si pročtěte stránky pro začátečníky a pro nositele.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60