Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Vše co chcete vědět o barevných kontaktních čočkách - 2. část

Barevné kontaktní čočky

V dalším dílu seriálu o barevných kontaktních čočkách si představíme krycí barevné neboli kosmetické čočky. Zaměříme se na nejžádanější modely krycích čoček – představíme je a napovíme, jak které z nich kryjí, které vypadají nejvíc přirozeně apod.

Popisy slouží jen ke snazší orientaci v barevných čočkách, určitě není třeba dodávat, že vytoužené barvy očí dosáhnete jen zkouškou více modelů u odborníka a že stejná barva může u více nositelů vypadat různě.

Krycí barevné kontaktní čočky

Tyto barevné kontaktní čočky překryjí i přirozeně tmavé oči, dokonce například i temně hnědé. Jsou ale rozděleny do několika skupin. Výběr z nich by se pak měl řídit podle hloubky přirozené barvy oka, hlavně ale podle vhodného materiálu a zakřivení, které můžete vyzkoušet u odborníka.
Krycí barevné čočky jsou určeny spíše pro majitele tmavších očí nebo i pro světlooké k radikální změně barvy.
Tohoto typu barevných čoček je větší výběr, protože většina nositelů touží po světlejších očích nebo po úplné změně barvy.

Intenzivní zbarvení

Vzhled tmavých očí nelze změnit jinak než plným překrytím. Krycí barevné kontaktní čočky tohoto typu mají ve svém materiálu zapuštěné velké množství barvy, která pak čočku dělá neprůhlednou – ve výsledku jde na oku po nasazení čočky pozorovat jen barvu čočky.
Kvůli vysokému množství barvy a tím snížené propustnosti kyslíku se doporučuje nenosit krycí kontaktní čočky jako náhradu klasických čirých čoček.

Freshlook Colors

Krycí čočky Freshlook Colors kryjí velmi dobře. Do materiálu je zapuštěna jen jedna barva v kresbě duhovky, barva nepřechází z odstínu do odstínu. Nemají tzv. limbální kroužek – tmavší okraj čočky, který má funkci prohloubení pohledu. Kvůli jednoduché barevnosti mohou někdy působit nepřirozeně. Někdy může být problém v tom, že barva není nanesena po celé čočce – pro dobré vidění je prostor uprostřed pro zornici průhledný, pod tímto prostorem může být při zúžené zornici vidět barva oka. Některé barevné kombinace, např. tmavě hnědé oko a modrá čočka mohou vypadat velmi zvláštně. Při správné volbě pod dohledem odborníka je ale výsledek zajímavý. (Obr. 2 - světle modrá)

Barevné kontaktní čočky

Soflens Natural Colors

Soflens barevné kontaktní čočky kryjí také velice dobře. V čočce je zapuštěno víc než jedna barva – jedna je dominantní a dále je znatelná jakoby žilková kresba tmavším odstínem, která má čočce dodat přirozenější vzhled. Soflens mají limbální kroužek pro hloubku pohledu. Kvůli opravdu plným barvám mohou Soflens Natural Colors v některých odstínech působit příliš uměle. Uprostřed barva chybí kvůli dobrému vidění, při zúžené zornici může být uprostřed vidět vlastní barva oka. Pro vytouženou změnu a správný výběr zakřivení je lépe je vyzkoušet u očního odborníka. (Obr. 3 - tmavě modrá)

Acuvue 2 Colours – krycí

Acuvue 2 Colors krycí barevné čočky mají celkově velice jemně zabudovanou barvu v několika blízkých odstínech, velice hezky oko zbarví, po nasazení čočky na oko výsledný vzhled nevypadá nepřirozeně, možná až na některé odstíny modré. Nemají žádné jiné zvýraznění - limbální kroužek nebo žilkovou kresbu. Na velice tmavých očích může jejich barevnost zaniknout. Střed čočky je opět nebarevný, při zúžení zornice je vidět vlastní barva. Nelekejte se zelené barvy – čočka v blistru má žlutý nádech, ale s barvou oka tvoří tmavě zelenou. Je určitě lepší výsledný efekt zkusit u optmetristy, hlavně i kvůli více dostupným zakřivením. (Obr. 4 - šedá)

Freshlook Colorblends

Tyto barevné čočky značky Freshlook jsou oproti výše zmíněným Colors jemnější variantou. V materiálu je zalito více barev – tmavá na okraji jako limbální kroužek, pak je jemně vykreslena duhovka v požadované barvě a přechází do tlumenější barvy, která se již prolíná s vlastní barvou oka – konečný efekt je více přirozený, ale ne zas tak výrazný. Vprostřed čočky barva není nanesena pro jasné vidění, ale díky přechodům barev není chybějící barva při zúžení zornice tak znatelná. Při konzultaci s odborníkem a následném dobrém výběru je výsledek velmi pěkný. (Obr. 1 - tyrkysová)

Images

Krycí kontaktní čočky Images jsou jednobarevné, zato velmi intenzivně krycí. Překryjí i tu nejtmavší přirozenou barvu oka. Na úkor toho mohou někdy působit uměle. Ve středu je oblast bez barvy pro kvalitní vidění, po zúžení zornice touto oblastí někdy může být vidět barva oka.

Freshlook One Day Colors

Denní barevné čočky Freshlook One Day Colors ještě řadíme do krycích, ale jejich krycí vlastnost není až tak znatelná, určitě s nimi nezakryjete tmavé oči. Jsou určeny spíše světlejším očím. Konečná barevnost je ale o to přirozenější. V materiálu mají zabudováno více odstínů pro jemný přechod barvy k zorničce.



Reálné barvy vybraných modelů







Nejlépe je krycí schopnost znatelná u modré nebo šedé čočky na hnědém oku, obrázky vybraných modelů demonstrují právě tuto kombinaci. Jak je zabarvení výrazné se také mění podle intenzity světla – venku na denním světle může čočka vypadat jinak než v místnosti s umělým osvětlením.

Více o barevných kontaktních čočkách naleznete také v článku Vše co chcete vědět o barevných kontaktních čočkách - 1. část a v budoucnu pro vás připravujeme i další články na toto téma. Pokud zde nenaleznete informaci, která by vás zajímala, neváhejte se zeptat níže v komentáři.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63