Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Články

Natržení kontaktní čočky – předejděte tomu!

natržená čočka?

Znáte to? Nasadíte si kontaktní čočku do oka, ale po nasazení jako by vám mělo upadnout oko – čočka v oku škrábe a řeže. A když čočku z oka vyndáte, najdete na ní malou trhlinku nebo vyštípnutý kus materiálu.



Čím je způsobené, že je čočka i po pár dnech nošení poškozená? Poradíme, jak natržení nebo vyštípnutí čočky předejít.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Čím nahradit roztok na kontaktní čočky?

můžu omýt čočky vodou?

Odpověď je jednoznačná: Bohužel, není možné použít místo roztoku na kontaktní čočky jinou tekutinu pro ošetření nebo uložení čoček. Proč?


Roztok na kontaktní čočky totiž není jen „voda“ - má vlastnosti, které vám zajistí spokojené, pohodlné a hlavně bezpečné nošení čoček. Roztok na čočky je na rozdíl od všech ostatních tekutin komplexní péčí. Myslíte si, že můžete použít i něco jiného? Přečtěte si co ne a proč.

Komentářů (5) Přečíst celý článek…

Jak dlouho nechat čočky v roztoku, když je zrovna nenosíte

jak často měnit roztok na čočky

Kontaktní čočky musí být uloženy v pouzdře s roztokem, dokud je znovu nepoužijete, jinak by ztratily své vlastnosti. Stane se vám, že použité čočky nenosíte několik dní v kuse? V pouzdře s roztokem by ale bez povšimnutí neměly zůstat déle než týden, maximálně však měsíc. Před nasazením čoček byste měli znovu provést „rituál“ čištění a nechat čočky v čerstvém roztoku znovu vyčistit.

Nezapomeňte na 4 důležitá pravidla, která ochrání vaše čočky a zdraví vašich očí při skladování v roztoku.

Komentářů (1) Přečíst celý článek…

Nepodceňujte výběr vhodného roztoku na kontaktní čočky

jaký roztok na čočky

Chcete být se svými kontaktními čočkami spokojeni po celý den? Nevědět o čočkách po nasazení a udržet si dlouhodobé pohodlí? Potom dbejte o správný výběr roztoku k vašim kontaktním čočkám.


Roztoky se totiž liší svým složením a hlavně konzervačními látkami, které naše oči ovlivňují. U většiny chemických roztoků, které trh nabízí, je obecně uvedeno, že se hodí na všechny měkké kontaktní čočky – tedy i na ty vaše. Některé studie ale zjistily, že to tak úplně není pravda.

Komentářů (4) Přečíst celý článek…

Nejčastější chyby v péči o kontaktní čočky

čisté ruce na čočky

Nošení vícedenních kontaktních čoček s sebou přináší i drobné povinnosti. Víte dobře, jak se o svoje čočky správně starat? Špatnou péčí o kontaktní čočky můžete natrvalo ovlivnit své oči.


Proč a jak se o kontaktní čočky starat? Co dělat a co ne? Poradí vám naše redakční kolegyně, studentka optiky a optometrie na ČVUT.

Komentářů (2) Přečíst celý článek…

Acanthamoeba a kontaktní čočky

akantaméba zůsobuje záněty

Slyšeli jste někdy o prvokovi jménem Acanthamoeba? Acanthamoeba (nebo také "akantaméba") je organismus, který se vyskytuje ve vodě, půdě, vzduchu ale i v lidských slinách. Některé druhy rodu Acanthamoeba mohou způsobovat nepříjemné oční infekce a záněty u lidí. [1]


A víte, že se Akantaméba často vyskytuje ve vašem bezprostředním okolí? Jak se tedy tomuto nebezpečnému prvokovi vyhnout a jak zajistit, aby se Acanthamoeba nedostala k vašim kontaktním čočkám?

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Zapomínáte na výměnu kontaktních čoček? Známe řešení!

jak často měnit čočky

Také se vám to stalo? Zapomněli jste včas vyměnit kontaktní čočky a nosili je déle než doporučenou dobu? Nejste sami. Pozdější výměna, tzv. přenášení kontaktních čoček, je celkem běžná chyba. Je však třeba si uvědomit, že může mít následky - zarudlé oči, svědění, suché oči a rozmazané vidění. To vše kvůli nahromadění bílkovin a nečistot, které se na čočky nevyhnutelně nalepí bez ohledu na to, jak pečlivě je čistíme.


Řešení, jak nezapomenout, jsou různá. Jedno z nich je přímo skvělé - moderní, spolehlivé, elegantní, stále při ruce: Aplikace nejen do chytrého mobilního telefonu.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Existuje lepší způsob, jak udržet čočky zvlhčené do nočních hodin

zvlhčení kontaktních čoček

Dnešní životní styl klade vysoké nároky na používání kontaktních čoček. Stále delší doba nošení čoček v průběhu dne vyžaduje, aby byly čočky komfortní od rána až do nočních hodin.


Důležitým faktorem pro pohodlné nošení kontaktních čoček je zvlhčení jejich povrchu. Dostatečně zvlhčená čočka má pozitivní vliv na rozprostření slzného filmu a zmenšuje riziko tření víčka o povrch čočky.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Expirace roztoku na čočky a co o ní vědět

Roztok na kontaktní čočky expirace

I když se jedná o zřejmou věc, často se setkáváme s dotazy, zda je důležité spotřebovat roztok na kontaktní čočky do data uvedeného na obalu nebo zda se dá doba spotřeby od otevření roztoku (porušení sterility) prodloužit na delší dobu, než uvádí výrobce.

Jestli vás zajímají odpovědi na nejčastější dotazy, jako zda se dá expirace nějakým způsobem prodloužit nebo co se může stát, pokud použijete proexpirovaný roztok, nebo tipy jak předcházet proexpirování roztoků, čtěte dále.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

5 tipů pro péči o čočky v horkém létě

péče o kontaktní čočky

O bezpečném nošení čoček na dovolené u moře nebo o kvalitní ochraně čočkami proti slunci jsme se zmínili již v předchozích článcích, ale letním teplotám a horku se nevyhneme ani ve městech a v plném pracovním nasazení.


Určitě vás proto může zajímat, jak čočky v horkých letních dnech udržet co nejdéle pohodlné a stále bezpečné pro nošení nejen na dovolené, při koupání či v exotických zemích, ale také ve městě - prostě v období, kdy teploty stoupají až k tropickým hodnotám.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Peroxidové roztoky: poznejte jejich PRO a PROTI

peroxidový roztok na čočky

Peroxidový roztok je v dnešní době označován za nejlepší možnou péči, kterou svým kontaktním čočkám můžete dát. Čistí a desinfikuje jako žádný chemický roztok a neobsahuje žádné konzervační látky, takže je velice účinný a zároveň šetrný, vhodný i pro velmi citlivé oči.

Jediný problém je v tom, že peroxidový roztok pro tak dokonalé vlastnosti obsahuje, jak už jeho název napovídá, peroxid vodíku – látku, která mírně poškozuje tkáně, a v kontaktu s okem může být dost nepříjemným zážitkem.

V tomto článku shrneme pro a proti peroxidových roztoků a řekneme si tipy pro bezpečné používání peroxidových roztoků.

Komentářů (8) Přečíst celý článek…

Nedoceněná pinzeta na kontaktní čočky

pinzeta na kontaktní čočky

Víte, na co je pinzeta na kontaktní čočky dobrá?

Co se týče pinzety na čočky, existují dva typy nositelů kontaktních čoček: ti, co ji zkusili používat a od té doby bez ní už nemůžou žít (= nosit čočky) a pak ti, co ji považují za zbytečnou věc, protože ji ještě nezkusili.

Používání pinzety na kontaktní čočky má ale své velké oprávněné plusy – manipulace s čočku je s pinzetou na čočky více hygienická a sterilní, bezpečnější, jednodušší.

Komentářů (4) Přečíst celý článek…

Pouzdro na kontaktní čočky, důležitá maličkost

Pouzdro na kontaktní čočky - důležitost

Drobnost, která stojí pár desítek korun a k roztokům se obvykle balí zdarma – to je pouzdro na kontaktní čočky. Jeho důležitost je ale často přehlížena, i když pouzdro kontaminované bakteriemi nebo mykotickými organismy může zapříčinit některé nepříjemné komplikace.


Víte, která místnost bytu je pro uskladnění pouzdra nejméně riskantní a jak nechat pouzdro na kontaktní čočky správně vysychat, aby byla šance kontaminace pouzdra byla co nejmenší? O velice zajímavých výsledcích studií si můžete přečíst v našem článku. Nabízíme i 2 videa spojená s používáním pouzdra.

Komentářů (4) Přečíst celý článek…

Vyberte si k čočkám zvlhčující kapky, které opravdu pomůžou

Kapky na kontaktní čočky

Zvlhčující kapky na kontaktní čočky nebo také umělé slzy jsou důležitým pomocníkem při nošení kontaktních čoček, a to i v případě, že netrpíte suchým okem nebo dokonce syndromem suchého oka.

Slzný film je důležitý pro pohodlné používání kontaktních čoček – mezi kontaktní čočkou a rohovkou zajišťuje slzný film jemný a bezproblémový pohyb. A právě kapičky napomáhají udržovat slzný film fit po celý den nošení čoček i za náročnějších podmínek nebo na konci dne.


Očních kapek je na našem trhu ale nepřeberné množství, z kterého je často umění vybrat ty správné. Proč ke kontaktním čočkám používat kapky jen k tomu schválené, jaké kapky na kontaktní čočky vybrat a z čeho je možné vybírat, nastíníme v tomto článku.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Roztok na kontaktní čočky, základ ke zdravému nošení

Roztoky na kontaktní čočky

Roztok na kontaktní čočky je velice důležitou součástí nošení kontaktních čoček. Díky němu čočky zůstávají nejen vlhké a pohodlné, ale také bez bakterií, jiných mikroorganismů a s co nejnižším množstvím usazenin.


V článku najdete situace, kterých byste se měli vyvarovat, aby roztok neztratil své desinfekční a čistící schopnosti a sloužil vám v péči o kontaktní čočky tak, aby nošení kontaktních čoček bylo bezpečné, pohodlné a kontaktní čočky vydržely po co nejdelší dobu nositelné bez komplikací.

Komentářů (0) Přečíst celý článek…

Znáte zásady správné péče o kontaktní čočky?

Roztok na kontaktní čočky

Věřte, že zásady čištění a péče o kontaktní čočky, které Vám sdělí Váš odborník a které jsou upozorňovány na příbalových letácích, mají svůj smysl. Při jejich nedodržování může dojít až k závažným zdravotním problémům.


Proto Vám zde přinášíme pár rad, co při péči o kontaktní čočky určitě nedělat, abyste chránili zdraví svých očí.

Komentářů (5) Přečíst celý článek…

Pravidelná výměna kontaktních čoček zvyšuje zdraví i pohodlí

Pravidelná výměna kontaktních čoček Proč vyhodit pár kontaktních čoček po uplynutí doporučené doby nošení, i když vám čočky připadají stále pohodlné? Nelze si prodloužit dobu nošení ještě o pár dní? Není doba nošení kontaktních čoček jen dobře vymyšleným marketingovým tahem? Na tyto otázky existují jednoznačné odpovědi.


Pravidelnou výměnou se myslí vyjmutí a vyhození páru kontaktních čoček po době, na jakou jsou určeny. Tato určená doba je odpovídající vlastnostem povrchu čočky, je tedy velice nutné dodržovat ji.

Komentářů (8) Přečíst celý článek…

Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60