Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Nepodceňujte výběr vhodného roztoku na kontaktní čočky

jaký roztok na čočky

Chcete být se svými kontaktními čočkami spokojeni po celý den? Nevědět o čočkách po nasazení a udržet si dlouhodobé pohodlí? Potom dbejte o správný výběr roztoku k vašim kontaktním čočkám.


Roztoky se totiž liší svým složením a hlavně konzervačními látkami, které naše oči ovlivňují. U většiny chemických roztoků, které trh nabízí, je obecně uvedeno, že se hodí na všechny měkké kontaktní čočky – tedy i na ty vaše. Některé studie ale zjistily, že to tak úplně není pravda.

Nejvhodnější roztok na kontaktní čočky

Vhodnými kombinacemi roztoků a kontaktních čoček se zabývá nezávislá studie, ve které jsou data pravidelně aktualizovaná. Celosvětově uznávaný a nezávislý výzkum „Staining Grid“ hodnotí kompatibilitu roztoku s čočkami podle tzv. epitelových změn na rohovce. Co to znamená?

Roztoky na čočky obsahují různé konzervační látky, které způsobují změny na rohovkovém epitelu. Různé materiály čoček absorbují a vylučují konzervanty roztoků v jiném objemu. A studie ukazuje, jak moc kombinace čoček a roztoku ovlivňuje oči – čím nižší procento, tím pro vaše oči lépe. Výsledky a podrobnější popis studie můžete najít na stránce www.staininggrid.com v podobné tabulce:

vhodný roztok na čočky

Jaký roztok se hodí k vašim čočkám

Z tabulky lze například vyčíst, že roztoky Opti-Free je možné bez obav použít v kombinaci se všemi testovanými čočkami nebo že vhodný roztok k čočkám Acuvue je téměř každý z testovaných. Zato čočky Proclear nebo Air Optix byste neměli používat s roztokem Biotrue či roztokem ReNu, roztok SoloCare zas nesvědčí čočkám PureVision.

Je však třeba upozornit, že ani tato studie není stoprocentní - nezahrnuje subjektivní snášenlivost složek roztoků u uživatelů a jiná hlediska.

A jak roztok na čočky funguje?

Roztok má čtyři základní funkce: hydratační, lubrikační a dezinfekční.

  • Hydratační složka zachovává optické parametry čočky a její průhlednost. Při dehydrataci se mění tvar kontaktní čočky, její zakřivení, čočka je méně elastická, tvrdší a křehčí. Při snížení obsahu vody se čočka také stává méně propustnou pro kyslík, což může vést k podráždění oka.
  • Lubrikační složka se váže na povrch kontaktní čočky. Ta je tím pádem zvlhčená, pohodlná a lépe přilne k oku. Cílem je minimalizovat pocit nepohodlí.
  • Dezinfekční látka bojuje s mikroorganismy, které se nacházejí na kontaktní čočce a v pouzdře, a tak brání vzniku infekce ve vašich očích.


Roztok také odstraňuje usazeniny z kontaktních čoček. U většiny roztoků je vhodné kontaktní čočku před uložením do pouzdra mechanicky očistit bříškem prstu v dlani.

Komentářů (4)

  1. Autor: Redakce, Dne: 18. 12. 2014
    Hezký den, roztok ReNu je určitě kvalitní roztok, podle námi uvedené studie by ale bylo lepší jej k některým typům čoček nepoužívat - viz graf. Pěkný den, Redakce
  2. Autor: Conteras, Dne: 16. 12. 2014
    Dobrý den, naprosto souhlasím se článkem. Je potřeba mít správný roztok ke svým čočkám. Mě se osvědčil tento roztok: http://www........./renu-multiplus-360ml/ , je to velice kvalitní víceúčelový roztok. Určitě stojí za vyzkoušení.
  3. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 27. 8. 2014
    Dobrý den, výrobce roztoku Gelone se pravděpodobně nezapojil do studie zmíněné výše. Z tohoto důvodu není roztok uveden v tabulce. To, zda je roztok Gelone pro kombinaci s kontaktními čočkami Biofinity vhodný, nemohu zhodnotit, vše je totiž subjektivní. Pokud nepociťujete žádné pálení očí, nepříjemný pocit po vyndání čoček z oka nebo červenání očí, vše by mělo být v pořádku. Nezapomínejte ale na pravidelné oční kontroly u očního specialisty. S pozdravem, Magda
  4. Autor: renata, Dne: 26. 8. 2014
    Dobrý den, v tabulce jsem nenašla roztok Gelone, používám ho na kč biofinity. Je to v pořádku? Děkuji za odpověď

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63