Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Co je syndrom suchého oka

Slyšeli jste někdy o syndromu suchého oka? Víte co to je, jak se projevuje, jak se mu vyhnout nebo se jej zbavit? Jedná se o narušení slzného filmu. Slzný film je pro pohodlné vidění jedním z nejdůležitějších faktorů, hlavně pak při nošení kontaktních čoček.

Syndrom suchého oka je „choroba“, která postihuje široké spektrum nejen nositelů kontaktních čoček. Projevuje se mnoha příznaky, u různých pacientů může mít různé projevy.

Co je syndrom suchého oka?

Níže uvádíme odborné definice syndromu suchého oka:

Syndrom suchého oka se označuje jako soubor určitých příznaků chorob oka, které mají špatný vliv na správnou funkci slzného filmu, což způsobuje nepříjemné pocity suchosti oka.

Syndrom suchého oka je projev suchého zánětu rohovky a spojivky. Souvislý slzný film pokrývající oko je narušen a nedostatečně chrání oko před nepříznivými vlivy. [1]

Máte jej?

Existuje mnoho rozmanitých projevů, a jak již bylo řečeno, u každého se syndrom může vyznačovat jinými příznaky.

Syndrom suchého oka a kontaktní čočky

Mezi nejčastější příznaky syndromu suchého oka, na které si stěžuje většina postižených, patří pocit cizího tělíska v oku, pocity suchého oka a pálení očí.

Dále pak méně často slzení, svědění, fotofobie – citlivost na světlo, bolest při vkapávání nevhodných očních kapek, špatná snášenlivost pobytu na větru, v zakouřených či klimatizovaných místnostech, únava a zhoršené vidění večer, paradoxně zvýšené slzení (kvůli porušenému slznému filmu) nebo kolísání vidění v průběhu dne. [2]

Příznaky se také projevují v určitých souvislostech: při čtení, sledování televize či monitoru počítače nebo při řízení motorových vozidel, tedy v situacích, kdy je zrak delší dobu upřen na jedno místo se sníženou frekvencí mrkání.

Pokud se u vás projevují i jen některé ze zmíněných příznaků, určitě se obraťte na svého očního odborníka, který dokáže diagnostikovat syndrom několika jednoduchými a bezbolestnými tesy.

Slzný film a kontaktní čočky

Slzný film se skládá ze tří vrstev: vnější lipidové, vodné a mucinové vrstvy. Zajišťuje několik důležitých funkcí – zvlhčuje oko, zabezpečuje snadný pohyb víček při mrkání, omývá oko od drobných nečistot. Zvláště důležitý je pak při nošení kontaktních čoček, kontaktní čočky na slzném filmu „plavou“, slzný film zvlhčuje povrch kontaktní čočky i víček, aby mrkání přes čočku bylo co nejsnazší.

Z jakého důvodu syndrom vzniká?

Je-li narušena jedna ze složek slzného filmu, dochází pak k nepříjemným pocitům – příznakům syndromu. Narušení jedné ze složek (nejčastěji lipidové) může být způsobeno častým pobytem v klimatizovaném, málo vlhkém či zakouřeném prostředí, také každodenní práce na počítači a sledování svítícího monitoru mohou mít svůj vliv. Syndrom suchého oka je také zapříčiněn psychickými problémy, užíváním některých léků či určitými onemocněními.

Jak se syndromu zbavit?

Nejsnazším a nejčastějším řešením bývají tzv. umělé slzy, tedy kapky s vysokou lubrikační schopností a pokud možno bez konzervačních látek, velmi zřídka je řešením chirurgická léčba.

zvlhčení

V dnešní době jsou nejčastěji „skloňovány“ kapky regenerační nebo s obsahem kyseliny hyaluronové = hyaluronátem sodným = hyaluronátem.

Kyselina hyaluronová, která se přirozeně vyskytuje ve sklivci oka, má vysokou schopnost vázat nebo zadržovat vodu a na povrchu oka vytváří rovnoměrný a stálý zvlhčující film, který napomáhá k obnovení a stabilizaci vlastního slzného filmu.

Prevence

Jako u všeho je důležitá prevence. Používání vhodných kapek bez silnějších příznaků suchosti není vůbec zbytečné, naopak. Dále je třeba co nejméně navštěvovat suchá, zakouřená prostředí, omezit kouření a konzumaci alkoholu (alkohol dehydratuje organismus), dodržovat dostatečný pitný režim, pobývat na čerstvém vzduchu. [3] U počítače je vhodné nastavit jeho výšku tak, aby se na monitor pohlíželo shora a ztlumit jeho jas na minimum. U počítače a televize si také zvykněte jednou za čas „promrkat“ – mrknou vícekrát za sebou, aby se slzný film obnovil.

Reference:
1., 3., Vademecum (2009). Syndrom suchého oka. Granit s.r.o., podzim 2009, str. 36, 37.
2. Informační systém Masarykovy univerzity. Učební texty pro studium optometrie [online] [cit. 2010-02-03] Dostupné na http://is.muni.cz/

Komentářů (2)

  1. Autor: Optometristka Lucie, Dne: 20. 12. 2010
    Vážená paní Kudrnovská, slzí Vám oči i s kontaktními čočkami?příznaky jsou způsobené změnou prostředí, kapky které vám doporučily musí být schváleny na kapání přes kontaktní čočky, jinak musíte kapky kapat, když čočky nemáte v očích alespoň 30 minut po vyjmutí .
  2. Autor: Blanka Kudrnovská, Dne: 20. 12. 2010
    Dobrý den ,když vyjdu ven ,začnou mě slzet oči a v lekárně mě řekli,že mám syndrom suchého oka Ale ty příznaky co jsou popsány nemám .Prodali mě Siccaprotect .Hezký den Kudrnovská

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63