Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Roztok na kontaktní čočky, základ ke zdravému nošení

Roztoky na kontaktní čočky

Roztok na kontaktní čočky je velice důležitou součástí nošení kontaktních čoček. Díky němu čočky zůstávají nejen vlhké a pohodlné, ale také bez bakterií, jiných mikroorganismů a s co nejnižším množstvím usazenin.


V článku najdete situace, kterých byste se měli vyvarovat, aby roztok neztratil své desinfekční a čistící schopnosti a sloužil vám v péči o kontaktní čočky tak, aby nošení kontaktních čoček bylo bezpečné, pohodlné a kontaktní čočky vydržely po co nejdelší dobu nositelné bez komplikací.

Kontaminace roztoku a ztráta desinfekčních schopností

Vysoká možnost kontaminace roztoku

Jak jsme již psali v článku Znáte zásady správné péče o kontaktní čočky, Roztoky na kontaktní čočkyhrdlo otevřené lahve roztoku by se nemělo dotýkat žádného povrchu, který by mohl být zdrojem znečištění roztoku, to samé platí i pro doteky prsty. Může tak být narušena sterilita roztoku a tím i správná desinfekce.

Stejně tak přelévání roztoku z velké lahve do menších cestovních lahviček je velmi rizikové pro sterilitu roztoku. Z výroby je roztok v originálním balení plně sterilním. Přelitím se sterilita naruší a dochází tím ke snížení desinfekční účinnosti nebo popřípadě ke kontaminaci roztoku. Právě z tohoto důvodu jsou různé značky roztoků vyráběny v několika velikostech.

A na závěr samozřejmě roztok používaný po datu expirace (datu možné spotřeby), po době použitelnosti od otevření (obvykle 3 nebo 6 měsíců) nebo roztok vystavený extrémním teplotám (článek Kontaktní čočky, léto a dovolená) může mít vysoce snížené desinfekční schopnosti.

Nesprávná desinfekce může znamenat infekční komplikace

Rohovkový vřed
Vzniká při drobných poraněních rohovky, kdy je i jen lehce narušen povrch rohovky, např. při škrábnutí nehtem, řasou nebo jiným tělískem při nesprávné manipulaci s čočkou, který přijde do kontaktu s mikroorganismy, např. skrz kontaktní čočku kontaminovanou roztokem, který byl také kontaminován nebo neměl správné desinfekční účinky.

Rohovkový vřed se šíří do nitra oka a napadá i zdravou tkáň. Při včasném odhalení na pravidelné kontrole u očního specialisty se dá dobře léčit antibiotiky. Nositeli se může počáteční vřed zdát jako nepříjemný pocit tělíska v oku a bolest, které se po vyjmutí čočky zmenšují.

Správné odstraňování usazenin z kontaktní čočky

Roztok na kontaktní čočky je potřebný i pro odstranění usazenin na Roztoky na kontaktní čočkyčočce ze slzného filmu a z okolního prostředí.

Ještě nedávno měly některé roztoky za názvem dodatek „no rub“, což je označení pro roztok bez nutnosti mnutí čočky před uložením do roztoku. Dnes už ale naprostá většina výrobců od této praktiky upouští, protože mnutí čočky velkou měrou napomáhá k odstranění usazenin.

Stejně tak je důležité čočku po vyjmutí z roztoku opláchnout čerstvým roztokem a smýt z ní pozůstatky nečistot z použitého roztoku, a také vypláchnout pouzdro čerstvým roztokem, více na stránce Péče o kontaktní čočky.

Vysoké množství usazenin je často původcem zánětlivých onemocnění

Gigantopapilární konjunktivitida
Nesprávným čistěním nebo přenášením kontaktních čoček vznikají na povrchu čoček nánosy usazenin, které při dlouhodobém usazení prvotně dráždí spojivku oka mechanicky, poté oko začne na usazeniny biologického původu reagovat i alergicky a tím začíná vysoká nesnášenlivost kontaktních čoček nositelem.

Kvůli gigantopapilární konjunktivitidě je třeba okamžitě začít pod dohledem očního odborníka nosit kontaktní čočky s kratší dobou výměny a důsledně tuto dobu nošení spolu s pravidelnou hygienou dodržovat. Při těžších případech je třeba kontaktní čočky na delší čas přestat nosit a chorobu doléčit.

Jaký roztok si vybrat

Jaký roztok je pro mě ten nejlepší, je jedna z nejčastějších otázek nositelů kontaktních čoček. Vždy doporučujeme používat ten, který máte vyzkoušený a jste s ním spokojeni, protože většina víceúčelových roztoků je vhodná ke všem měkkým kontaktním čočkám.

Rozhodující je snášenlivost nositele na složky roztoků. Složení roztoků se mění v závislosti na množství desinfekčních látek s antimikrobiálními účinky a na množství konzervačních látek. Čím je jich více, tím je roztok v čištění účinnější, ale na druhou stranu méně šetrný k oku, a naopak. Pro citlivější nositele se tedy vždy doporučuje roztok s nižším obsahem těchto látek, nejlépe zcela bez konzervantů, pro nositele s vyšší náchylností na usazeniny zas roztok agresivnější.

Mnoho odborníků doporučuje různé značky roztoků pravidelně střídat. Zde ale opět nastává otázka, zda Vám jiný roztok bude vyhovovat stejně nebo lépe, než stávající. Před změnou roztoku jej tedy nejdříve raději vyzkoušejte zkušebním balením u svého očního odborníka a před jeho používáním pečlivě pročtěte příbalový leták, protože doba uložení čoček v roztoku nebo doba spotřeby roztoku se může lišit.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63