Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Kontaktní čočky, léto a dovolená

Zřejmě všichni se po dlouhé zimě začínáme těšit na léto a s ním spojené dny odpočinku, ať už prázdniny, dovolenou nebo víkendy u vody.

Co mají kontaktní čočky s těmito dny společného? Mnoho. V letních dnech si Kontaktní čočky, léto a dovolenáužíváme více pohybu, sportu – v tom je zahrnuto plavání v českých rybnících i zahraničních mořích, a více sluníčka.
Brýle k zmíněným aktivitám nejsou příliš vhodné a kontaktní čočky můžou hrát svou roli ve šťastně strávených letních dnech…

Jak tedy s čočkami zacházet u vody, při vysokých teplotách a vystavování se sluníčku či na cestách?

Základní pravidla na dovolenou:

  • vzít si náhradní pár kontaktních čoček nebo brýle kdyby nastal problém s čočkami
  • dbát na zvýšenou hygienu - péče o čočky i hygiena rukou
  • používat umělé slzy = lubrikační kapky na kontaktní čočky pro vyšší pohodlí
  • nevystavovat roztoky a kapky vysokým teplotám (>25°C)
  • v nejlepším případě používat jednodenní čočky

Kontaktní čočky versus brýle

Pro svobodu pohybu při letních aktivitách jsou kontaktní čočky zaručeně nejvhodnější pomůckou pro korekci zraku – kombinace „vidím + nemusím se starat o rozbití brýlí“ je nedocenitelná. Samozřejmě existuje i spousta dalších výhod.

Mimo sportovního vyžití je jednou z nich kvalitnější vidění v méně obvyklých světelných podmínkách, např. při přechodu ze stínu (z lesa) na slunce, s kontaktními čočkami také nedochází k různým optickým zkreslením jako s brýlemi – nedochází ke zvětšení či zmenšení obrazu a přirozené zorné pole je bez periferního omezení. S kontaktními čočkami se nemusíte přizpůsobovat různým povětrnostním podmínkám – nemusíte stírat kapky či zamlžení z brýlí ani řešit dioptrické brýle spolu se slunečními při vyšším slunečním záření.

Na co si ale dát s kontaktními čočkami pozor?

Vodní radovánky s kontaktními čočkami

Kontaktní čočky a voda

K letním měsícům neodmyslitelně patří koupání ve volné přírodě, jedno zda v českém rybníku, v zahraničním moři nebo v bazénu. Klasickou otázkou ale zůstává, zda je koupání s kontaktními čočkami vhodné.

V rybnících nebo jiných stojatých vodách se vyskytuje vysoké množství mikroorganismů, které mohou značně narušit správnou hygienu používání kontaktních čoček, v moři se ještě může přidat riziko vyplavení čočky z oka, slaná voda nebo naplavení jemného písku do oka, chlor z bazénů zas může zkrátit životnost materiálu čoček a tím i možnost dalšího použití čočky.

Do vody se tedy beze sporu nejvíce hodí kontaktní čočky s nejkratší dobou výměny a s nejhygieničtější možností nošení – jednodenní čočky, které můžete po každém dni vyhodit, čímž neriskujete poškození nebo ztrátu čočky s delším režimem nošení a vyhnete se možným komplikacím z dlouhodobého nošení čoček s mikroby z vody. (Denní čočky by samozřejmě také měly být vyzkoušeny pod dohledem očního odborníka, i když je budete nosit jen týden na dovolené.)

Pokud nemáte možnost nosit denní čočky, někteří odborníci doporučují vyhradit si na dovolenou pár kontaktních čoček, které klasicky používáte, jen na plavání a koupání, a mimo dobu strávenou ve vodě nosit pár další, pár do vody po skončení dovolené pak vyhodit. Zároveň s tím pak být velice důsledný při čištění čoček – čistit je i mechanicky a pro desinfekci používat nejlépe peroxidový roztok, který by měl zničit 99% mikrobů.

Vodním sportům a plavání běžné používání kontaktních čoček tedy vůbec nebrání, pokud budete dodržovat správnou hygienu a dbát doporučení.

Cestování a kontaktní čočky

Pokud se na letošní dovolenou přepravujete autobusem, největším problémem může být nemožnost uložení čoček do roztoku – řešením mohou být cestovní pouzdra s obsaženým klasickým pouzdrem a pinzetkou a cestovní roztoky v menším balení, v dnešní době obvykle 60 ml. Při delším cestování autobusem se také nedá vyhnout spánku s kontaktními čočkami. V takových modelech kontaktních čoček, které pro spánek nejsou určené (vhodné jsou jen kontinuální, pro prodloužené nošení), však přespávat nelze. Mají totiž menší propustnost pro kyslík a při zavřených očích se k oku dostává málo potřebného kyslíku – oko se „dusí“, trpí. Při častém opakování spánku s čočkami s nižší propustností kyslíku může dojít k několika komplikacím.

Při cestování letadlem je často původcem potíží nižší vlhkost vzduchu v kabině letadla, což může zapříčinit pocit sušších očí a tím i většího nepohodlí. Řešením jsou lubrikační kapky, nejlépe bez konzervačních látek určené přímo ke kapání na kontaktní čočky v očích. Pro vyjmutí čoček existují již výše zmíněné cestovní roztoky po 60 ml, toto množství tekutiny je do letadla povolené.

Sluneční paprsky a vysoké teploty

Kontaktní čočky a dovolená

V jižnějších a hlavně v exotičtějších zemích jsou náročnější podmínky pro správnou hygienu, hlavně kvůli vyšším teplotám a někdy i horšímu stavu vody, proto dbejte na čistotu rukou apod. (pomoci mohou antibakteriální gely). Vyšší teploty urychlují lidský metabolismus a tím pádem se na povrchu čoček mohou rychleji usazovat nečistoty a může nastat menší tolerance čoček v očích, kontaktní čočky proto raději čistěte roztokem s obsahem peroxidu vodíku nebo nejlépe používejte jednodenní čočky.

Letní teploty kolem 30°C materiálu kontaktních čoček nijak neuškodí, při vyšších teplotách se jen může vyskytnout vyšší osychání povrchu čočky a celkově vyšší dehydratace – s tím by měly pomoci umělé slzy. Kapky a roztoky na kontaktní čočky by se měly uchovávat v teplotách pod 25°C.

Některé modely kontaktních čoček mají obsaženy UV filtr, který ale určitě není plnou náhradou slunečních brýlí – kontaktní čočka totiž nepokrývá celé oko a tak ho ani celé nechrání od slunečních paprsků, spojivka a víčka jsou stále vystaveny paprskům. Kontaktní čočky jsou pouze doplňkem k slunečním brýlím pro komplexnější ochranu od tzv. nasálních odrazů – paprsky se odráží od nosu do oka.


Doufáme, že informace v tomto článku vám pomohou strávit příjemnější letní dny. Pokud máte dotaz k něčemu, co zde nebylo řečeno, můžete se zeptat optometristky v naší Poradně nebo se ptejte níže pomocí Komentáře - rádi vám odpovíme.

Komentářů (2)

  1. Autor: Optometristka, Dne: 7. 9. 2010
    Dobrý den, ruce mýt umyté nemusíte, pouze stačí antibakteriální gel, který Vám zajistí hygienu rukou před sáhnutím na kontaktní čočky.
  2. Autor: Bety, Dne: 18. 8. 2010
    Dobrý den, zajímalo by mě, zda existuje nějaké řešení pro očištění rukou před manipulací s čočkami v situaci, kdy nemám k dispozici tekoucí vodu (několikadenní trek v horách). Původně jsem zamýšlela použít antibakteriální gel, avšak ve Vaší poradně jsem se dočetla, že ruce by měly být před aplikací dobře opláchnuty od "jakéhokoliv mýdla a chemického prostředku a nečistot". Je tedy nějaká jiná možnost pro očištění rukou, kterou bych mohla použít, nebo mám raději vyrazit v brýlích? Čočky, v nichž se může spát, nemám.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60