Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Znáte zásady správné péče o kontaktní čočky?

Roztok na kontaktní čočky

Věřte, že zásady čištění a péče o kontaktní čočky, které Vám sdělí Váš odborník a které jsou upozorňovány na příbalových letácích, mají svůj smysl. Při jejich nedodržování může dojít až k závažným zdravotním problémům.


Proto Vám zde přinášíme pár rad, co při péči o kontaktní čočky určitě nedělat, abyste chránili zdraví svých očí.

Pouzdro na kontaktní čočky

Měnit, měnit a zas měnit

Jedna z nejčastějších chyb při péči o kontaktní čočky je, že je pouzdro používáno příliš dlouho. Pouzdro na kontaktní čočky by se mělo co nejčastěji měnit, protože může být zdrojem bakterií, které pokud přijdou do styku s čočkou a následně s okem mohou způsobit mnoho závažných onemocnění očí.
Většina nositelů má své pouzdro položené v koupelně a právě koupelna je velkým zdrojem bakterií, takže je zde vysoká pravděpodobnost zanesení nečistot na čočky.

Příkladem může být následující: Pokud máte pouzdro se šroubovacím víčkem, na miskách pouzdra jsou uzavírací rýhy – stačí o ně každodenně lehce zavadit prstem a v rýhách se hromadí nečistoty z prstů a následně se tvoří ložiska bakterií, které mohou být velice nebezpečné při vyjímaní čoček z pouzdra.
Hygiena péče o kontaktní čočkyProto je velice důležité pravidelně pouzdro měnit, doporučená doba je 2-3 měsíce nebo s každou novou lahví roztoku, ale odborníci doporučují pouzdro vyměnit dokonce po 1 měsíci.

Jak tedy pouzdro čistit

Častým dotazem také bývá, zda pouzdro lze nějakým způsobem čistit, aby déle vydrželo. Klasické umělohmotné pouzdro bohužel k čištění není uzpůsobeno. Horká voda nezničí všechny bakterie a převařování pouzdra zřejmě nevydrží jeho materiál. Nejsnazší je prostě pouzdro vyměnit za jiné - nové obyčejné pouzdro je přímo obsaženo u nového roztoku nebo se cenově obvykle pohybuje kolem 30 Kč.

Čištění neboli vyplachování pouzdra roztokem by mělo být každodenním standardem. Pouzdro by se ale určitě nemělo vymývat vodou z několika prostých, ale opomíjených důvodů. Pitná voda obsahuje fluorid, jenž může materiál čoček znehodnotit. I v pitné vodě jsou obsaženy bakterie a nečistoty, které mohou zapříčinit některá onemocnění.
Jedním z nejnebezpečnějších je prvok Acanthamoeba, který je původcem vážného a bolestivého zánětu rohovky, jehož léčba je velice obtížná a znamená přerušení nošení kontaktních čoček na velmi dlouhou dobu.

Nepodceňujte vyschnutí pouzdra po nasazení čoček a vylití použitého roztoku – uzavřením vlhkého pouzdra vzniká skvělé prostředí pro vznik plísní, které se snadno mohou přenést na čočku.

Roztok na kontaktní čočky

Udržovat v co nejvyšší sterilitě

Kapátkem roztoku byste se určitě neměli dotýkat jakéhokoliv povrchu (i oka nebo pouzdra) – povrch by mohl být špinavý, zdrojem bakterií a následkem dotyku by mohla být kontaminace roztoku a kontaktních čoček, které byste do něj ukládali. Pokud se vám to někdy stane, je nutné kapátko roztoku co nejdříve otřít alkoholovým ubrouskem, který by měl bakterie zničit.
S tímto tématem souvisí i přelévání roztoku z jedné lahve do druhé – hrozí kontaminace roztoku.

Dvakrát do stejného roztoku nevložíš...

Roztok v pouzdře, do kterého jste přes noc uložili čočky, je třeba pokaždé vylít – po chemickém čištění přes noc roztok již nemá standardní desinfekční a čistící vlastnosti, navíc jsou v něm obsaženy nečistoty z právě vyčištěné čočky. Opakované používání roztoku může být příčinou dalšího onemocnění – vředu rohovky, jež je toxickou reakcí oka na buněčný odpad nebo denaturované proteiny Bakterie– neboli součásti slzného filmu, které se přes čočku dostanou do roztoku a při absenci výměny roztoku se stávají toxickými, znovu se nasáknou do čočky a na oku se toxická reakce projeví právě jako vřed.

Nic než roztok

Mnoho nositelů si myslí, že roztok na kontaktní čočky je jen „voda“. Roztoky na kontaktní čočky ale mají vyvážené, mnoha laboratořemi otestované složení, které zajišťuje účinnou desinfekci zároveň s regenerací čočky.
Roztok určitě nenahradí obyčejná voda z již výše uvedených důvodů (fluor, bakterie), při používání obyčejné vody čočka také není regenerována, ztrácí tvar a své vlastnosti, materiál degraduje. To samé platí i pro fyziologický roztok – je dobrou živnou půdou pro bakterie a plísně.

Otevřený nebo proexpirovaný roztok

Použití roztoku, který je otevřen déle, než doporučuje výrobce nebo roztoku se skončenou dobou použitelnosti je možné v případě, že se jedná o pár dní. Roztok po otevření nebo při proexpirování ztrácí své desinfekční schopnosti a může se lehce kontaminovat nebo méně účinně čočky čistit a s tím znovu souvisí toxické reakce oka na nesprávně desinfikované čočky.



Riziko acanthamoeby

Vědecky prokázané faktory vedoucí k získání infekce acanthamoebou:

  • oplachování kontaktních čoček vodou z vodovodu
  • uchovávání kontaktních čoček v kontaminovaném fyziologickém roztoku
  • nedostatečné čištění a nedostatečná dezinfekce kontaktních čoček
  • zvlhčování čoček slinami

Komentářů (5)

  1. Autor: Jana Fousková, Dne: 3. 12. 2023
    Dobrý den, hrozí riziko infekce v oku acanthamoebou, pokud jsme v čočkách venku např. když prší, nebo když sněží a do oka mi spadne pár sněhových vloček nebo pár kapek deště? Děkuji. Jana Fousková
  2. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 8. 12. 2016
    Dobrý den, Jakube, u vícedenních kontaktních čoček se počítá doba kalendářní, ve Vašem případě tedy 14 kalendářních dní od otevření blistru. Nezáleží, kolikrát si kontaktní čočku během této doby nasadíte. Se změnou roztoku je to individuální, může se stát, že kombinace s kontaktními čočkami nebude vyhovovat, doporučuji poradit se s kontaktologem. Jestliže se Vám kontaktní čočka poškodí, vždy je nutné použít novou, aby nedocházelo k podráždění oka. Nasazování i sundávání kontaktních čoček se časem zlepší, je potřeba trénovat a co nejčastěji kontaktní čočky používat. Pokud kontaktní čočka vyschne, je nutné ji vyhodit a vzít novou. Takováto kontaktní čočka může být poškozená a zvyšuje se i riziko zánětů oka. Jestliže se kontaktní čočky liší, třeba i jen osou cylindru, jako je tomu i u Vás, musíte si dávat pozor, aby nedošlo k záměně. Pokud k záměně dojde, je málo pravděpodobné, že poznáte která kontaktní čočka patří pro pravé a která pro levé oko. Rozlišit toto můžete jen na základě ostrého/neostrého vidění a subjektivního pocitu, což je občas obtížné. Doporučuji spíše navštívit oční lékařku, která Vám poskytne nový zkušební pár. Mějte se hezky, Jana
  3. Autor: Jakub, Dne: 4. 12. 2016
    Dobrý den, mám kontaktní čočky zdarma na zkoušku. Ptal jsem se paní doktorky jestli po otevření mám používat pouze 14 dní nebo 14 krát na sadit na oko. Řekla 14 krát na oko. Během nošení mi došel roztok na čočky a použil jsem jinou značku (změna roztoku během 14 dní nošení). Také jsem zjistil při výměně čočky je práva roztrhlá a levá mi pořád padá při nasazování. Byl jsem u očního a pravou mi dal novo. Ještě se mi stala závažná chyba, stalo se že kontaktní čočky vyschly, byli přibližně bez roztoku cca 9 hod, Pote jsem je namočil do roztoku po několika hodinách se vrátili do původní ho stavu. Poté jsem začal pořádně mnout a dal zpátky do nového roztoku. Taky si mi čočky pomíchaly. Na každé oko mam stejné dioptrie ale úhel AX mám jiny. Takže nevím, kterou čočku mám dát na jaké oko. Nevím co mám dělat, poraďte mi. Taky čeho se mám pro příště vyvarovat. Děkuji za odpověď.
  4. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 14. 6. 2016
    Ahoj Gabrielo, pokud jsi kontaktní čočky ještě nikdy nepoužívala, je důležité navštívit očního lékaře, který Ti nejen vybere vhodné kontaktní čočky, ale naučí Tě je nasazovat a sundávat a vysvětlí, jak o kontaktní čočky pečovat. Do 15 let aplikují kontaktní čočky pouze oční lékaři. Pokud se Tvůj oční lékař zabývá i kontaktními čočkami, doporučuji jej navštívit a společně najdete vhodné řešení. Jestliže kontaktní čočky neaplikuje, zkus vyhledat jiného. Inspiraci nalezneš i na našich stránkách http://www.cocky.cz/mapa-specialistu-a-prodejcu, kde lze na mapě specialistů a prodejců vyhledat další odborníky. Měj se hezky, Jana
  5. Autor: Gabriela, Dne: 7. 6. 2016
    Dobrý den, já vím že tato otázka se netýká tohoto témata, ale chtěla bych se zeptat, jestli si myslíte, že při normální půlročním vyšetřením u očního lékaře, si můžu rovnout vyzkoušet a poté nosit kontaktní čočky, nebo na to musí být někdo speciální (je mi 12). Děkuji za odpověď.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60