Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Nedoceněná pinzeta na kontaktní čočky

pinzeta na kontaktní čočky

Víte, na co je pinzeta na kontaktní čočky dobrá?

Co se týče pinzety na čočky, existují dva typy nositelů kontaktních čoček: ti, co ji zkusili používat a od té doby bez ní už nemůžou žít (= nosit čočky) a pak ti, co ji považují za zbytečnou věc, protože ji ještě nezkusili.

Používání pinzety na kontaktní čočky má ale své velké oprávněné plusy – manipulace s čočku je s pinzetou na čočky více hygienická a sterilní, bezpečnější, jednodušší.

Co je speciálního na pinzetě na kontaktní čočky

Pinzeta na kontaktní čočky slouží k hygieničtějšímu, snazšímu a bezpečnějšímu vyjímání čočky z pouzdra. Je z ohebného plastu, nikdy by neměla být z kovu nebo podobně tvrdého materiálu a určitě ji nejde nahradit pinzetou na obočí. Vždy by měla mít silikonové násadky, tedy měkké konečky, kterými jde čočka bez problémů stisknout, neměly by se sundávat. Zažili jsme nositele čoček, kteří si s pinzetou dokonce kontaktní čočky nasazovali do očí nebo vyjímali z očí, ale pro to pinzeta na čočky určitě určena není.

Hygieničtější manipulace s čočkou

Určitě to znáte – před nasazováním čočky si důkladně umyjete ruce, dosucha je utřete, vyndáte čočku z pouzdra nebo blistru a novou nebo čerstvě vyčištěnou čočku si dáte na prst… A hned jsou na čočce viditelné drobné částečky, vlásky péče o kontaktní čočkynebo „otisky prstů“ a čočka už není ideálně čistá. Tyto drobné nečistoty pak mohou oko dráždit hned po nasazení čočky.

A právě pinzeta na kontaktní čočky je v tomto ohledu neocenitelným pomocníkem. Pokud čočku z pouzdra vyjmete pomocí pinzety, na čočku se dostane minimum nečistot, kontaktní čočky se totiž nedotknete při vyjímání z pouzdra ani při rovnání čočky v dlani. Prostě čočku v pouzdře chytnete, nasadíte na ukazováček a šup s ní do oka.

Stejně tak se nijak nedotknete pouzdra, které může být kontaminováno a může být i zdrojem infekce, jak jsme se zmiňovali již v článku Pouzdro na kontaktní čočky, důležitá maličkost. Jednoduše řečeno je pinzeta sterilnější cestou při manipulaci s kontaktními čočkami.

S pinzetou si čočku nezničíte

Při manipulaci s čočkou se stává, že omylem stisknete čočku o okraj pouzdra nebo ji náhodou zmáčknete nehty. Tím na čočce může vzniknout mikrotrhlinka, která se postupně zvětšuje a může se pak stát, že Vám čočka v oku jakoby sama praskne nebo se natrhne. S pinzetou se podobná věc nestane, pokud s ní čočku nějak extrémně nestisknete.

Kromě pinzety jsou dobrými pomocníky kleštičky na kontaktní čočky nebo aplikátory kontaktních čoček, kterých je ale mnoho typů a je třeba najít si pro sebe ten ideální.

Komentářů (4)

  1. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 6. 9. 2016
    Dobrý den, Gabrielo, pokud používáte pinzetu na kontaktní čočky, doporučuji po použití opláchnout víceúčelovým roztokem na kontaktní čočky, nechat oschnout a uložit ji do pouzdra, ve kterém byla uložená, když jste si ji kupovala. I pinzetu je potřeba po určité době vyměnit za novou, toto je však individuální. Nepoužívejte ji však déle než půl roku. S pozdravem Jana
  2. Autor: Gabriela, Dne: 6. 6. 2016
    Dobrý den, zajímalo by mě, jestli se pinzeta musí nějak čistit a jestli ano, tak jak a jak často. Děkuji za odpověď. Gabriela.
  3. Autor: Redakce, Dne: 4. 4. 2011
    Dobrý den, nasazování nebo vyjímání kontaktních čoček pinzetou nedoporučujeme - pinzeta pro tento účel není určená. Pinzeta by musela být každodenně udržovaná, důkladně čištěná a hygienicky ukládána, jakýkoliv dotek oka s nečistým povrchem pinzety je potencionálním rizikem.
  4. Autor: jmeno, Dne: 1. 4. 2011
    není nic hygieničtějšího než poodtáhnout spodní víčko a pinzetou tam pustit čočku..

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63