Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

5 tipů pro péči o čočky v horkém létě

péče o kontaktní čočky

O bezpečném nošení čoček na dovolené u moře nebo o kvalitní ochraně čočkami proti slunci jsme se zmínili již v předchozích článcích, ale letním teplotám a horku se nevyhneme ani ve městech a v plném pracovním nasazení.


Určitě vás proto může zajímat, jak čočky v horkých letních dnech udržet co nejdéle pohodlné a stále bezpečné pro nošení nejen na dovolené, při koupání či v exotických zemích, ale také ve městě - prostě v období, kdy teploty stoupají až k tropickým hodnotám.

1. Kapejte a zvlhčujte

Při vysokých letních teplotách v letních měsících a ve více klimatizovaných místnostech se častěji stává, že čočku v oku cítíme, lehce škrábe nebo je nepohodlná. K nepříjemným pocitům mohou také přispívat vyšší prašnost v sluncem vyprahlé krajině nebo ostré sluneční paprsky, které dokážou oči značně podráždit. Pro úlevu očím od všech těchto komplikací určitě doporučujeme používat zvlhčující kapky vhodné ke kapání přímo na kontaktní čočky, nejlépe bez konzervačních látek. Kapky pomohou obnovit slzný film, dodají očím i čočkám vlhkost a uleví nejen od suchosti, ale také od únavy a podráždění.

2. Dodržujte hygienu

Hygienou se samozřejmě myslí nejen pravidelné čištění kontaktních čoček, ale také dodržování pečlivého mytí rukou před každou manipulací s čočkou. Na ruce se nám každodenně zachycují bakterie a nečistoty, kterými bychom mohli kontaktní čočky kontaminovat a zadělat si tak na nepříjemné komplikace, zvláště pak v horku či v exotických zemích, kde bývá hygiena často horší. Ideální je používat tzv. antibakteriální gel, kterého stačí kapka pro zničení 99% bakterií z dlaní.

3. Čistěte čočky o sto šest

Ve vyšších letních teplotách se vlivem horka zrychluje i fungování našeho těla – metabolismus. Z tohoto důvodu se na kontaktních čočkách rychleji hromadí usazeniny a nečistoty jako odpad oka a čočka začíná být méně pohodlná, snižuje se její kvalita. Proto večer nezapomeňte na nezbytné mnutí čoček (mechanické odstranění nečistot) a používejte kvalitní čistící roztok, péče o čočky v létěnejlépe peroxidový. Ten je skvělým řešením i v ochraně před bakteriemi z možné kontaminace z vody.

4. Nechte je v chladu

Kapky na čočky i roztoky by měly zůstat v teplotách blížících se v horní hranici těm pokojovým, tedy kolem +25 stupňů, kapky si tedy s sebou určitě neberte v tašce ven do 30 stupňového horka – kapky i roztoky vystavené nadměrným teplotám ztrácejí své účinky. Kapky by tedy po jejich znehodnocení nepřinášely očekávanou úlevu a roztoky by neměly správné desinfekční účinky.

5. Pořiďte si jednodenní čočky

Všechny 4 předchozí tipy vás nemusí zajímat, pokud budete v letních měsících nosit čočky denní. Ty zaručují každý den čerstvý pár, nepotřebujete k nim roztoky, a pokud nemáte potíže se suchostí očí, tak často ani kapky, znečištěné denní čočky večer prostě jednoduše vyhodíte do koše. Jednodenní čočky je ale jako každé jiné před jejich nošením třeba vyzkoušet u očního specialisty.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 37 x

Celkem odpovědí: 62