Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Vyberte si k čočkám zvlhčující kapky, které opravdu pomůžou

Kapky na kontaktní čočky

Zvlhčující kapky na kontaktní čočky nebo také umělé slzy jsou důležitým pomocníkem při nošení kontaktních čoček, a to i v případě, že netrpíte suchým okem nebo dokonce syndromem suchého oka.

Slzný film je důležitý pro pohodlné používání kontaktních čoček – mezi kontaktní čočkou a rohovkou zajišťuje slzný film jemný a bezproblémový pohyb. A právě kapičky napomáhají udržovat slzný film fit po celý den nošení čoček i za náročnějších podmínek nebo na konci dne.


Očních kapek je na našem trhu ale nepřeberné množství, z kterého je často umění vybrat ty správné. Proč ke kontaktním čočkám používat kapky jen k tomu schválené, jaké kapky na kontaktní čočky vybrat a z čeho je možné vybírat, nastíníme v tomto článku.

Jaké kapky si vybrat

Pokud při nošení čoček občas cítíte suchost očí, mírné nepohodlí nebo únavu, můžete si vybírat ze všech produktů dostupných na trhu a určitě nic nezkazíte, pokud kapky budou schváleny pro použití na kontaktní čočky. Může se stát, že vám některé budou vyhovovat méně, některé více, ale to lze bohužel zjistit jen testováním.

Jestli máte pravidelně vyschlé oči, pracujete v klimatizovaném nebo zakouřeném prostředí, určitě doporučujeme kapičky kvalitnější, nejlépe bez konzervačních látek a s „něčím navíc“ – dnes je díky svým vlastnostem oblíbená kyselina hyaluronová, vázající vlhkost, nebo jiné látky zvyšující účinek lubrikace.

Umělé slzy

Jeden z faktorů, který je určitě třeba sledovat, jsou již zmíněné konzervační látky. U kapiček platí: čím méně konzervačních látek, tím lépe – tím více je můžete používat. Konzervační látky totiž omezují denní použití na max. 3-5 nakapání denně, aby negativně neovlivnili slzný film, zato kapky bez konzervantů se do oka mohou aplikovat libovolně.

Samozřejmě pokud máte potřebu kapat více než 10x denně, je pravděpodobné, že problém bude závažnější, proto 100% navštivte svého optometristu a své potíže mu popište.

Co se na trhu nabízí

Kapky na kontaktní čočky můžeme rozdělit do několika kategorií. Existují kapky zvlhčující, poskytující oku vlhkost okamžitou, ale po kratší dobu (Refresh), pak kapky lubrikační, v kterých obsažené látky zaručují déletrvající účinek (Hylo-Comod, Aquify) nebo kapky gelové, které se díky své konzistenci na oku drží déle (Systane Ultra), ale někdy mohou způsobovat zamlžené vidění (Systane).

Některé kapky nabízejí navíc i další výhody, například schopnost čistit čočky při nošení na oku (Blink-n-Clean), regeneraci oka (Optive, Eyeye Hydraclair), obsah dalších látek nebo vitamínů prospívajících oku (Hylo-Care) Lubrikační kapkynebo balení pro jednorázová dávkování (Visine Unavené Citlivé Oči).

Zvláštním druhem je pak oční sprej Tears Aqain, který není třeba aplikovat přímo do slzného filmu - nastříká se na zavřená oční víčka, a účinné látky si k oku najdou cestu samy přes okolní buňky oka, takže sprej je naprosto ideální pro ty, co kapání do oka nevyhledávají.

Proč používat jen kapky schválené na kontaktní čočky

Na měkké kontaktní čočky je potřeba používat pouze oční kapky k tomu určené, přímo na čočky v oku lze kapat jen ty výrobky, které na svém obalu mají uvedeno „Snášenlivé s kontaktními čočkami“ nebo „Vhodné k použití na kontaktní čočky“.

Jestliže chcete používat kapky, které slučitelnost s čočkami nepotvrzují, na čočky v očích je určitě nepoužívejte a použití bez čoček časujte raději na 15 minut před nasazením kontaktní čočky. Některé konzervační látky v kapkách neschválených pro čočky totiž mohou kontaktní čočky znehodnotit – látky můžou materiál čočky zbarvit nebo se do materiálu mohou vsáknout a postupně negativně ovlivňovat slzný film a dráždit oko po celou dobu nošení kontaminované čočky.

Jakmile ale používáte kapky schválené ke kontaktním čočkám, nemusíte se bát – pak jsou určitě vhodné ke všem modelům kontaktních čoček a slučitelné s používáním kteréhokoliv roztoku na čočky.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63