Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Čím nahradit roztok na kontaktní čočky?

můžu omýt čočky vodou?

Odpověď je jednoznačná: Bohužel, není možné použít místo roztoku na kontaktní čočky jinou tekutinu pro ošetření nebo uložení čoček. Proč?


Roztok na kontaktní čočky totiž není jen „voda“ - má vlastnosti, které vám zajistí spokojené, pohodlné a hlavně bezpečné nošení čoček. Roztok na čočky je na rozdíl od všech ostatních tekutin komplexní péčí. Myslíte si, že můžete použít i něco jiného? Přečtěte si co ne a proč.

Čím NE

  • Voda z vodovodu
  • Fyziologický roztok (neboli „fízák“ či solný roztok)
  • Destilovaná voda
  • Kapky na čočky
  • Borová voda

Všechny uvedené roztoky jsou nevhodné hlavně proto, že nedokážou jednu zásadní věc - neumí kontaktní čočky desinfikovat! To je hlavní předpoklad pro bezpečné nošení čoček. Bez dostatečné desinfekce dochází k mikrobiální kontaminaci čoček a následným velmi závažným očním infekcím. Všechny z uvedených roztoků jsou proto živnou půdou nejen pro bakterie, ale i pro plísně. čim nahradit roztok na čočky

Voda z vodovodu navíc obsahuje mikroorganismy, které mohou způsobit dokonce oslepnutí - např. Acanthamoeba, která odolává i teplotám přes 100°C, proto se jí nezbavíte ani převařením vody.

Voda z kohoutku také čočkám nedá správnou osmotickou rovnováhu – pokud jsou v ní čočky uložené, většinou změní tvar, což ovlivní kvalitu vidění a komfort. Žádný z uvedených roztoků (kromě kapek) nedokáže čočky zvlhčit - pokud byste si je pak vložili do očí, byly by čočky velmi nepohodlné.

Čím ANO

Používejte jedině roztok určený na měkké kontaktní čočky.

Roztoky určené pro péči o měkké čočky jsou vhodné na všechny typy měkkých kontaktních čoček. I když vybrané studie ukazují, že některé kombinace nejsou ideální (více v článku Nepodceňujte výběr vhodného roztoku na kontaktní čočky).

Roztok na čočky má vyvážené složení, které má na starost desinfekci, zvlhčení, čištění a regeneraci kontaktních čoček. Roztoky na čočky jsou před uvedením do prodeje několik let laboratorně testované. Při výrobě jsou pečlivě kontrolované, aby nedošlo k jejich bakteriální kontaminaci, jako se tomu stalo v roce 2006, kdy muselo být z trhu staženo přes 180 tisíc lahví nejmenovaného roztoku.

A co dělat, když si roztok na čočky zapomenete doma?

Oči máte jen jedny, raději proto čočky vyhoďte - lepší přijít o 2 stovky než o zrak. Ideální je mít vždy s sebou několik párů jednorázových čoček nebo brýle. V čočkách můžete přespat, pokud jsou výrobcem schválené pro kontinuální nebo prodloužené nošení. A druhý den honem do nejbližší lékárny pro bezpečný roztok na čočky.

Komentářů (5)

  1. Autor: David, Dne: 5. 2. 2023
    Fakt k nasrání tohle to
  2. Autor: Koláček, Dne: 27. 8. 2022
    Nezbytecnejsi a nejzkurvenejsi navod
  3. Autor: chujopaťo, Dne: 11. 3. 2022
    tenhle navod me akorat nasral, priste uzitecne informace kdyz uz to zakladate. jsem opravdu nastvany a nasrany. Patrik Chujař
  4. Autor: Viktor, Dne: 28. 9. 2021
    Navod na hovno
  5. Autor: frayerpeta, Dne: 17. 7. 2021
    uplne k pici

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63