Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Přenášení kontaktních čoček jak jej možná neznáte

Přenášení kontaktních čoček

Nošení kontaktních čoček déle než na jakou dobu jsou určeny neboli přenášení je často diskutované téma. Kontaktologové před ním varují, nositelé jej praktikují.

Do pojmu přenášení je možno zahrnout mnoho s přenášením spojených témat, ale my se zaměříme na to, co všechno může být přenášení a proč se tak vehementně zakazuje.

Víte, co všechno se dá zahrnout do přenášení nebo co vám dlouhodobým přenášením hrozí? Nabízíme odpovědi.

Kontaktní čočky jsou o správné oční hygieně a přenášení do ní určitě nepatří.

Důvody proč říct přenášení ne

Od prvního dne nošení se kontaktní čočka kontaminuje usazeninami organického původu, které se na čočce ukládají ze slzného filmu, nelze je zcela odstranit roztokem ani mnutím čočky a stávají se součástí materiálu čočky. Po určité době se začínají kazit a bývají příčinou nepříjemných zánětů oka.

Pokud se jim oko ubrání, číhá na něj další hrozba a tou je gigantopapilární konjunktivitida. Povrch čočky je z výroby velmi jemný, ale usazeniny jej zdrsňují a oko mechanicky dráždí. Na dráždění reaguje spojivka (spodní strana víčka) Přenášení kontaktních čočekdrobnými červenými puchýřky, které se při zanedbání zvětšují, a čočku pak kvůli bolesti už není možné pohodlně nosit.

Většinou se tyto komplikace objevují pozvolna a nenápadně, odhalit je může kontaktolog pod štěrbinovou lampou. Léčí se velice dlouho, obtížně a návrat k nošení kontaktních čoček je možný až po dlouhé době.

Co všechno je přenášení

Dá se zjednodušeně říci, že do přenášení lze zahrnout každou situaci, kdy je čočka používaná déle než po určenou dobu a to už od prvního otevření blistru a prvního nasazení čočky do oka – od této chvíle začíná běžet 30 dní na nošení čočky měsíční nebo 14 dní na nošení čočky čtrnáctidenní.

  • Typickou situací je prodloužení si nošení kontaktních čoček o týden a víc při denním nošení. Spousta nositelů například měsíční kontaktní čočky používá 30 dní a protáhnou používání na měsíc a půl nebo dva, dokonce se někteří přiznávají i k půlročnímu nošení jedné čočky! A jejich oči jsou často smutným důkazem.

  • Další situací, mnohokrát zaviněnou nevědomostí, je „meziukládání“ čoček do pouzdra v době jejich i několikadenního nenošení. Nositel čočky nosí, pak je na pár dní uloží do roztoku a poté znovu pár dní používá. Jenže uložením kontaktních čoček do roztoku se doba nošení neprodlužuje.

  • Častý omyl se také stává u kontinuálních čoček. Ti, co je nenosí nepřetržitě, se domnívají, že čas, kdy je přes noc nemají na očích, lze přepočítat na denní nošení a vydrží jim 2x tak dlouho. Ale tak tomu opravdu není, doba nošení je stejná jak s kontinuálním nošením tak i bez něj.

  • Nejhorší variantou je opakované nošení jednodenních čoček. Denní kontaktní čočky jsou určeny na jeden den, jejich materiál k delšímu nošení není uzpůsobený. Už vůbec se nemají ukládat do roztoku. Jakmile se vyjmou z oka, mají se vyhodit.

Neexistují limity, vše je individuální

Výše zmíněné případy ale mají své výjimky. Nadá se říci, kdo při přenášení bude mít problém a kdo ne.
Pokud měsíční kontaktní čočky nosíte měsíc a přenášíte pár dnů nebo je nouzově jednou nosíte déle, s nejvyšší pravděpodobností se vám nic nestane. Přenášení je nebezpečné dlouhodobě a opakovaně. Kde je hranice nikdo neví.

Oči každého z nás reagují různě, proto někomu kontaktní čočky připadají „špinavé“ již po třech týdnech nošení, bohužel ale existují i případy, kdy nositel přenáší půl roku a nic se mu neděje. Je to ale jen otázka času, kdy bude oslabena jeho imunita, oko se nečistotám již nebude moct bránit a vše se změní.

Jednoznačný závěr je: Pro zdraví oka je vždy nejlepší nepřenášet kontaktní čočky žádným způsobem. Pravidelná výměna kontaktních čoček zvyšuje zdraví i pohodlí nošení.

Komentářů (4)

  1. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 12. 1. 2016
    Dobrý den, přenášení jednodenních kontaktních čoček o 4 dny opravdu není málo!!! Měsíční přestávkou v nošení kontaktních čoček zcela jistě nic nezkazíte. Oči si za tuto dobu budou moci odpočinout a případně se i uklidnit. Záleží ale, zda a jaké oční problémy se u vás za rok přenášení čoček vytvořily. Některé změny na oku vratné jsou, jiné být nemusí. Doporučila bych vám navštívit očního specialistu (očního lékaře nebo optometristu) a nechat si zkontrolovat stav očí. Specialista vám na základě očního vyšetření sdělí podrobnější informace. A nezapomeňte: Už žádné přenášení! :) S pozdravem, Magda
  2. Autor: pokud možno anonym, Dne: 11. 1. 2016
    Jednodenní kontaktní čočky nosím již rok a z finančních dovodů je přenáší až 4 dny. Celkem jsem se zděsila a mám o své oči strach. Chci si udělat měsíční přestávku pomůže to, nebo se případné problé nedají vrátit zpět?
  3. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 3. 6. 2013
    Dobrý den, bohužel ještě neexistuje kontaktní čočka, do které by se neusazovaly nečistoty (např. i proteiny ze slz). U kontinuálního nošení je i větší riziko zánětu oka. Toto riziko je přímo úměrné délce nošení "zněčištěných" kontaktních čoček. Protože je pocit nepohodlí ryze subjektivní záležitost, nedoporučovala bych se řídit pouze tímto indikátorem. Změny se nemusí totiž projevit ihned, ale sčítají se. Jestliže chcete nosit kontaktní čočky dlouhodobě bez problémů, je dobré dodržovat výrobcem poskytnutá doporučení a nepodceňovat pravidelné kontroly očním specialistou. Může se totiž stát, že se oko stane přecitlivělým na všechny druhy kontaktních čoček a bude nutné nošení kontaktních čoček omezit nebo se dokonce vrátit k brýlím. Mějte se hezky, s pozdravem optometristka Jana
  4. Autor: Vít Slabý, Dne: 2. 6. 2013
    Chci udělat čočkový maraton, protože trh s čočkami je neuspokojivý - výrobní cena měsíční čočky nebude výš než na 20 korunách a určitě i doba vyměňování čoček je nastavená nízko. Kontaktní čočky jsem vždy přenášel, i na dvojnásobek, a příliš problémů jsem s tím neměl. Koupil jsem si tedy biofinity - jedny z nejdražších nesundávacích měsíčních, co tak koukám. Hodlám je nosit bez ustání, dokud nepocítím jakékoli nepohodlí a pak je okamžitě vyhodím. Jednou za týden je propláchnu. Výsledky výzkumu zveřejňuji na www.skenovanifotek.cz/cocky

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63