Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Pravidelná výměna kontaktních čoček zvyšuje zdraví i pohodlí

Pravidelná výměna kontaktních čoček Proč vyhodit pár kontaktních čoček po uplynutí doporučené doby nošení, i když vám čočky připadají stále pohodlné? Nelze si prodloužit dobu nošení ještě o pár dní? Není doba nošení kontaktních čoček jen dobře vymyšleným marketingovým tahem? Na tyto otázky existují jednoznačné odpovědi.


Pravidelnou výměnou se myslí vyjmutí a vyhození páru kontaktních čoček po době, na jakou jsou určeny. Tato určená doba je odpovídající vlastnostem povrchu čočky, je tedy velice nutné dodržovat ji.

Přesně daná doba nošení

Kontaktní čočky mají speciálně konstruovaný povrch, který různě odolává usazeninám, denní čočky jsou tedy vyrobeny přesně na jeden jediný den – nepočítá se s tím, že budou nošeny více dní, čtrnáctidenní kontaktní čočky se nesmí používat měsíc. Povrch kontaktních čoček je upraven přesně k době jejich používání.

Z jakého důvodu?

Povrch kontaktních čoček je upravován tak, aby byl hladký a smáčivý, tím více odolný proti usazeninám. Ani nejlepší úpravy povrchu dnes nedokážou zabránit tvoření usazenin, které na čočkách vznikají v značné míře, již po Pravidelná výměna kontaktních čočekdenním nošení můžou být na čočkách patrné drobné nečistoty. Ani nedůkladnější čištění nezabrání usazeninám tvořit se na kontaktních čočkách.

Co jsou usazeniny?

Usazeniny jsou bílkovinné a tukové vrstvičky za slzného filmu usazující se na povrchu čoček. Při vyšším množství jsou dráždivé, způsobují nepohodlí a pálení, při nošení čoček delší dobu, než na jakou jsou určené, jsou právě usazeniny zodpovědné za velkou část komplikací. Bohužel často nemusí být samotným zrakem snadno viditelné, rozhodně se ale projevují jako nepohodlné nošení.

Usazeniny se po delším čase můžou stát toxickými – reagují s materiálem čočky a s roztokem, mohou tak následně vyvolat ty nejtěžší chronické (opakované) záněty oka, které se velice dlouho a obtížně léčí, akutní vředy rohovky, dá se vypěstovat i alergie na kontaktní čočky.

Když ne usazeniny…

Při tzv. přenášení ale také nemusíte pociťovat žádný problém, žádné nepohodlí, jste tedy tím šťastnějším jedincem, kterému usazeniny nedělají vůbec žádný problém. Proč tedy v tomto případě nepřenášet?

Je tu jedna velmi závažná choroba – vaskularizace. Její příznaky nemusíte vůbec pociťovat, není vidět. Projevuje se drobnými, okem neviditelnými žilkami, které pomalu prorůstají rohovkou. Při pokročilejším vývoji vaskularizace prorostou cévky celou rohovkou a značně omezí vidění. Tento stav je nevratný!

Doba životnosti čoček tedy velmi významně souvisí s bezpečným používáním kontaktních čoček. Je i vědecky prokázáno, že čím kratší doba výměny, tím je nošení zdravější. Pokud dobu nošení přesáhnete o jeden den, nevadí, rozhodně ale tuto dobu neprodlužujte o týden, dva…

Komentářů (8)

  1. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 27. 11. 2014
    Dobrý den, v této souvislosti bych zde ráda připomněla, že každé změně typu kontaktních čoček by mělo předcházet vyšetření u očního specialisty (a to i v případě typu se stejnými parametry, jako byly čočky předchozí) . V rámci vyšetření je možnost vyzkoušení zkušebního páru kontaktních čoček. Budete tak mít jistotu, že Vám tento typ čoček bude na oku sedět tak, jak by měl - nebude ani moc volný, těsný nebo decentrovaný. Odpadá pak zbytečná investice do prodejního balení čoček, ze kterého, v případě, že Vám tyto čočky nebudou vyhovovat, použijete jen jeden pár kontaktních čoček. S pozdravem, Magda
  2. Autor: Verunka, Dne: 26. 11. 2014
    Ahoj :) mám problém,měla jsem čočky Oasys,ale chtěla jsem vyzkoušet jiné. Pure Vision.Ale nesedí mi. Bohužel mám doma ještě na levé a pravé oko 5 čoček v roztoku do roku 2017. Na levé ok dioptrie -2,75, zakřivení 8,60,průměr:14. Jsou na 5 měsíců.Nosí se i přes noc. Kdyby někdo chtěl, dám Vám přímo odkaz. Pošlu Vám i fakturu. Stály 1 015,- Na ceně by jsme se domluvili. Jen mi je líto je vyhazovat. Tak kdyby měl někdo stejné dioptie. Dejte vědět a ráda prodám. Děkuji.!
  3. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 3. 1. 2012
    Dobrý den, výrobce uvádí, že kontaktní čočky Acuvue Oasys můžete nosit až 14 dní od otevření blistru, pokud v nich nepřespáváte. Pokud se rozhodnete pro kontinuální nošení, můžete je mít na oku týden a poté je vyhodíte. Mějte se, s pozdravem Jana
  4. Autor: Denisa, Dne: 29. 12. 2011
    Dobrý den, chci se zeptat.. Nosím kont. čočky ACUVUE OASYS 14ti denní a bylo mi řečení, že když v nich budu spát, tak mi jedna noc ubere jeden den nošení. Chci se zeptat, když je nosím celý den, pak si je dám třeba na 2 hodiny do roztoku a pak si je zase vezmu ještě ten samí den, ubere mi to taky jeden den nošení, nebo se to počítá k tomu samému dni, i když byly čočky chvíli odložené v roztoku ? Děkuju:))
  5. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 28. 11. 2011
    Dobrý den, i když kontaktní čočky nenosíte každý den, je důležité dodržovat stanovenou dobu výměny. Nejedná se o počet použití, ale o počet dní od otevření blistru s kontaktní čočkou. Takže ve Vašem případě je dobré dodržovat 14ti denní cyklus. Mějte se hezky, s pozdravem Jana.
  6. Autor: Jana, Dne: 14. 11. 2011
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na 14denní čočky. Mohu je používat i déle, pokud je nenosím každý den. Např. si je dám jen třikrát do týdne a zbývající dny nosím brýle. Počítá se s tím, že název 14 denní znamená 14 v oku nebo 14 dní vyjmuté z původního balíčku. Děkuji a přeji všem příjemný den
  7. Autor: Redakce, Dne: 18. 4. 2011
    Dobrý den, kontatní čočky můžete vyhazovat do koše - nejsou nebezpečným odpadem, snad jen plastový blistr nebo vrchní víčko blistru můžete třídit, pokud o to máte zájem. Pokud máte na každém oku stejnou dioptrii, budete nosit 2 čočky (1 pár) 14 dní -> 6 čoček tedy vydrží měsíc a půl. Toto všechno a režim nošení kontaktních čoček by Vám ale určitě měl doporučit Váš oční specialista.
  8. Autor: ?eli, Dne: 14. 4. 2011
    Když si koupím nové platíčko s šesti čočkami, kam vyhodím ty staré? Do koše? Nebo je na to speciální zařízení? A ještě jeden dotaz bych měla,koupila jsem si čočky 14-ti denní, v jednom balení jich je šest, vydrží mi teda jen na měsíc a půl?!? Předem děkuji za odpověd;)

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63