Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Expirace roztoku na čočky a co o ní vědět

Roztok na kontaktní čočky expirace

I když se jedná o zřejmou věc, často se setkáváme s dotazy, zda je důležité spotřebovat roztok na kontaktní čočky do data uvedeného na obalu nebo zda se dá doba spotřeby od otevření roztoku (porušení sterility) prodloužit na delší dobu, než uvádí výrobce.

Jestli vás zajímají odpovědi na nejčastější dotazy, jako zda se dá expirace nějakým způsobem prodloužit nebo co se může stát, pokud použijete proexpirovaný roztok, nebo tipy jak předcházet proexpirování roztoků, čtěte dále.

Co je expirace

Většina roztoků na kontaktní čočky má expiraci – datum maximálně možné spotřeby, uvedený na obalu lahve nebo na lahvi samotné, zpravidla ve tvaru 12/2014 (tedy měsíc/rok), prodejci obvykle nabízejí roztoky s expirací ne menší než 1 rok.

Expirace označuje rok a měsíc v onom roce, do kterého je roztok třeba vypotřebovat. Stejně jako není termín na obalu upřesněn na dny, tak není fatální drobné překročení této lhůty - to znamená, že pokud roztok budete používat o týden déle, s největší pravděpodobností se nic nestane. Překročení o delší dobu již však může mít své následky.

Použití roztoku po možné době použití

Co se může stát, pokud je roztok proexpirovaný? Přinejmenším může oči dráždit, v horších případech se může vyskytnou plíseň nebo zánět. Není vhodné ani bezpečné použít roztok po expirační době. Po uplynutí doby použitelnosti se roztok na kontaktní čočky začne kazit. Jak rychle závisí na značce a chemickém složení konkrétního roztoku.

Zkažením se změní složení roztoku a to zapříčiní i změnu pH, které je před proexpirováním optimální a vyvážené. Roztok se stane nestabilním a pravděpodobně kyselejším. Podráždění, svědění očí, rozmazané Expirace roztoku na čočkyvidění a infekce mohou nastat s použitím roztoku, který měl být již dávno znehodnocen.

Pokud omylem použijete proexpirovaný roztok a vyskytnou se u vás nějaké komplikace, určitě se o nich poraďte se svým očním specialistou.

Expirace mění svůj význam po prvním otevření roztoku, datum na lahvi porušením víčka ztrácí na důležitosti. Otevřením se totiž změní sterilní prostředí uvnitř lahve a roztok je náchylný ke kontaminaci. Proto se roztoky od otevření musí spotřebovat do 3 měsíců, roztoky s vyšším obsahem konzervačních látek pak do 6 měsíců.

Tipy jak předejít zkažení roztoku

I když koluje mnoho zaručených receptů, expiraci nelze nijak prodloužit. A to ani skladováním v lednici. Expirace je totiž datum určený přesně na základě složení roztoků a obsahu konzervačních látek při správném skladování roztoku (pokojová teplota – tedy ne lednice, uzavírání lahve po každém použití apod.).

Pokud roztok pravidelně používáte, oplachujete jím kontaktní čočky a omýváte pouzdro, určitě byste standardní 360 ml roztok měli mít spotřebovaný mnohem dříve, než doporučuje výrobce. Jestliže i tak nestíháte roztok vypotřebovat, máme pro vás pár tipů, jak předejít proexpirování roztoku:

  • vyžádejte si od prodejce roztok s delší dobou expirace
  • používejte roztoky s delší dobou použití od otevření lahve (max. 6 měsíců – tyto roztoky ale mohou mít vyšší obsah konzervačních látek, které nemusí každý dobře snášet)
  • kupujte menší lahve roztoku – kromě klasických 360 ml se dnes vyrábí 250 ml, 120 ml, 100 ml, 90 ml a podobně
  • neotevírejte více lahví roztoku najednou

K tématu expirace roztoků určitě patří i informace ke správnému zacházení s roztokem uvedené v článku Roztok na kontaktní čočky, základ ke zdravému nošení.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63