Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Natržení kontaktní čočky – předejděte tomu!

natržená čočka?

Znáte to? Nasadíte si kontaktní čočku do oka, ale po nasazení jako by vám mělo upadnout oko – čočka v oku škrábe a řeže. A když čočku z oka vyndáte, najdete na ní malou trhlinku nebo vyštípnutý kus materiálu.



Čím je způsobené, že je čočka i po pár dnech nošení poškozená? Poradíme, jak natržení nebo vyštípnutí čočky předejít.

Kontaktní čočky jsou sice vyrobené z relativně odolného materiálu, obsahují ale také v průměru kolem 45% vody. Některé modely kontaktních čoček jsou proto velmi křehké – zvlášť ty, které patří do skupiny hydrogelových materiálů. Jsou to například čočky značky Proclear nebo Soflens. Také většina jednodenních kontaktních čoček, které jsou kvůli krátkosti použití navíc i jemnější. Proto je třeba větší pozornosti při manipulaci s nimi a při jejich čištění bříškem prstu. Natrhnout se mohou ale i odolnější čočky.

Mikroskopické natržení nebo naštípnutí čočky nemusí být na první pohled patrné – čočka se může doslova rozpadnout až přímo v oku. V tomto případě se vždy přesvědčte, že vám zbytek natržené kontaktní čočky v oku nezůstal, případně navštivte očního lékaře nebo optometristu.

Jak se kontaktní čočka natrhne? Existuje několik možností, jak k natržení čočky dochází:

1) Přivření čočky víčkem pouzdra

poškození kontaktní čočky

Pokud je v čočce vyštípnutý malý trojúhelníček, s největší pravděpodobností je na vině právě pouzdro na kontaktní čočky. K naštípnutí čočky dojde při zavírání pouzdra víčkem v nakloněné poloze nebo při přeplnění pouzdra roztokem nad rysku v pouzdře (čočka je tak příliš vysoko a zachytí se pod víčko a při otočení se poškodí).

Jak tomu předejít? Při ukládání čoček proto zkuste pouzdro zavírat jen na pevné podložce a plňte jej roztokem podle návodu jen po rysku naznačenou uvnitř pouzdra.

2) Mechanické poškození čočky

Jak už bylo řečeno, materiál některých čoček je křehký. Proto se může snadno odštípnout kousek čočky, když je na čočku vyvíjen tlak, např. nehty nebo pinzetou, která není opatřena silikonovými ochrannými konci.

Jak tomu předejít? Zkuste čočky přenášet a mnout je jen bříšky prstů bez kontaktu s nehty nebo čímkoliv ostřejším. Také při mnutí čočky (nezbytném mechanickém čištění) prstem po čočce jemně kružte, čočku prstem nenatahujte.

3) Chyba při výrobě čoček

Jestli je čočka natržená hned při prvním použití – po vyjmutí z blistru – půjde zřejmě o vadu z výroby. I když je výroba kontaktních čoček velice přísně kontrolovaná, stát se to bohužel může. Čočka se např. může přiškvařit k blistru.

Jak tomu předejít? Čočky kupované od obchodu, který kontaktní čočky nakupuje přímo od výrobce, by měly být téměř vždy v pořádku. A pokud nejsou, obchod by je měl nahradit. Jestli se tedy situace s natržením čočky opakuje vícekrát u stejného balení hned při prvním použití a jste si jisti, že jste čočku nepoškodili, pak určitě zkuste čočky reklamovat - k reklamaci vždy připojte číslo šarže krabičky čoček = LOT.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63