Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Kontaktní čočky z dm drogerie: Ano nebo ne?

Přibližně před rokem se na trhu objevily volně prodejné kontaktní čočky - v drogerii dm! Někdo „dm čočky“ oslavuje, někdo proklíná, všeobecně se ale kolem nich strhla lavina diskuzí: Čočky z drogerie dm koupit nebo ne?


Jak to vidíme my? Nekupovat. A shodují se s námi i optometristky spolupracující s naší redakcí.

Kontaktní čočky z dm jsou určitě nezávadné. Na příbalovém letáku dm uvádí označení CE 0482, což značí, že produkt splňuje směrnice. Naše zákony umožňují prodávat kontaktní čočky volně na internetu nebo v optice, proč ne v drogerii. Vždyť dm drogerie nyní nabízí například i roztoky známých značek Biotrue či ReNu.

dm kontaktní čočky Visiomax – pro a proti

Vše zmíněné je ale standardní pro všechny kontaktní čočky prodávané v ČR. Čím jsou „dm čočky“ jiné?

Pro

  • snadno dostupné: dm drogerii najdete po celé ČR, má 220 poboček – tolik nemůže nabídnout ani nejrozšířenější řetězec optik Fokus.

  • levné: Jeden pár měsíčních čoček vyjde až překvapivě levně. Ale jednodenní čočky jsou překvapivě dražší než jiné značkové jednodenní čočky.

  • balené po 1 ks: Když potřebujete, můžete si koupit jen 1 čočku, jeden pár nebo 5 jednorázových čoček.

Proti

  • nikdo je neaplikuje: Visiomax čočky nikde nevyzkoušíte. Neaplikuje je žádná optika, nemůže vám je zkontrolovat oční specialista v očích. Chcete je? Riskněte to.

  • starý materiál: Materiál HEMA-Copolymer je založený ještě na Wichterleho původních čočkách – což dnes již opravdu není výhodou. Je to starý materiál s nízkou propustností kyslíku, je tužší a tvrdší, hůř se přizpůsobí oku.

Co vám dm drogerie neřekne

Koupit si čočky je snadné. Protože ale čočky z dm drogerie nikdo neaplikuje a nedá vám zkušební pár čoček, žádný specialista je nezkontroluje na vaší rohovce. Nákupem prostě riskujete zdraví svých očí. Proč?

Zakřivení 8.6 nemusí odpovídat 8.6 zakřivení jiných čoček. A i když vám čočky budou pohodlné, není vyhráno - bez mikroskopického vyšetření sami nepoznáte, jestli čočka není na rohovce příliš těsná (vede k neovaskularizaci nebo zánětům) či volná (vede k bolestivé gigantopapilární konjunktivitidě). Problémy, které tyto komplikace mohou značit, popisuje např. jedna z blogerek zde: Dření, pálení, unavenější oči, červenání nebo suchost očí.

Dejte také pozor na doporučení čoček Visiomax od mnoha slečen na jejich blozích – dm drogerie vede kampaň pomocí českých blogerek, které ve svých článcích doporučují Visiomax jako skvělé a pohodlné čočky (např. chvála čoček tady nebo porovnání tady). A zadarmo to pravděpodobně slečny nedělají...

Slovníček čoček Visiomax

Komunikace čoček Visiomax je z našeho pohledu čistý marketing bez důkazů. Citujeme ze štítku čoček:

„Vysoká fyziologická snášenlivost“ – materiál je kompatibilní s lidskou tkání - jako u jiných čoček, ale neznamená to, že čočka sedne na každé oko

„Z obzvláště měkkého materiálu, který zajišťuje vysokou propustnost pro kyslík“ – chybí porovnání vzhledem k čemu, materiál je měkký, ale pravděpodobně tvrdší než modernější typy čoček; propustnost pro kyslík u tohoto materiálu nebývá vysoká, naopak; pro tvrzení chybí důkaz

„S integrovanou UV ochranou“ – u čoček je vždy třeba dodávat, že čočka nekryje celé oko, UV filtr v čočkách je proto jen doplňkem ke slunečním brýlím


Za nás tedy nákup čoček Visiomax nedoporučujeme a nedoporučují je ani optometristky spolupracující s naší redakcí.



Zdroje
1. obrázek: PreisProLinse. Kontaktlinsen von dm, Dostupné k 26.5.2016 na www.preisprolinse.de
2. obrázek: Kosmeticketrendy. Dioptrické kontaktní čočky Visiomax z dm drogerie, Dostupné k 26.5.2016 na kosmeticketrendy.cz
dm drogerie. Obal a příbalový leták kontaktních čoček Visiomax - Monats kontaktlinse, datum revize červenec 2012.

Komentářů (19)

  1. Autor: Markéta Havlíčková, Dne: 22. 1. 2024
    Nosím kontakni čočky 20 let. A ty z DM mi sedí nejlíp. Daleko komfortnější než Acuvue moist které jsem nosila léta...Ty mi často i vypadly když jsem si promnula oči... ty z DM fakt sedí super. Používám jednodenní
  2. Autor: GreatRandom www.yandex.ru, Dne: 4. 5. 2023
    GreatRandom www.yandex.ru
  3. Autor: fetergf ytug www.mail.ru, Dne: 9. 8. 2021
    fetergf ytug www.mail.ru
  4. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 20. 8. 2020
    Dobrý den, nezáleží jen na subjektivním pocitu při nošení kontaktních čoček, je důležité i jejich usazení na rohovce, které Vám zkontroluje optometrista štěrbinovou lampou. Nevhodné usazení pak může způsobovat např. neovaskularizaci rohovky, gigantopapilární konjuktivitidu nebo záněty očí. Některé problémy se neprojeví ihned, ale třeba až za několik let. Proto jsou vhodné pravidelné kontroly. S pozdravem Jana
  5. Autor: Gita, Dne: 7. 4. 2020
    DObrý den, z vaseho clanku je zrejme, ze chcete, aby lide kupovali cocky vase a ne z DM. Ale ja jsem byla u oprometristy, oko me zmerili, aplikovali cocky, po hodine noseni me to oko tak palilo a rezalo, ze jsem je musela vyhodit. pritom se jednalo o kvalitni nejnovejsi cocky,ktere mely byt nejlepsi. Rozhodla jsem se dat jim druhou sanci a dosla jsem si pro ne do DM, cocky mam na oku od rana do vecera a parada, jako bych nic v oku nemela!!Nechapu. ALe zustavam jim verna dal :-) P.S. Jsem po skleroplastice a implantaci fakickych cocek a noseni cocek po techto zakrocich nicemu nevadi ;-)
  6. Autor: Lenka, Dne: 6. 9. 2019
    Zdravím, také se podělím se svou zkušeností s čočkami z DM. Za mě můžu říct, že mi denní čočky z dm vyhovovaly víc než mé obvyklé 14 denní čočky. U těch musím kapat každý den umělé slzy. U těch z DM jsem téměř nevěděla, že je mám v oku, což mě dost překvapilo. Ale používala jsem je jen jako nouzovku, kdy jsem nechtěla zbytečně otvírat balení svých 14 denních čoček, když jsem věděla, že poté budu další dny nosit brýle. Nebo když se ještě dřív kouřívalo v hospodách a nechtěla jsem si zničit své obvyklé čočky. Protože i když jsem je večer dobře vyčistila, tak mi další dny přišlo, že na ně vidím hůř. To už je naštěstí zakázané :) Ale musím dodat, že jsem je nikdy neměla v oku dýl než 6 hodin, spíš míň. Dlouhodobě bych je určitě nenosila, přeci jen jsem i tak měla trochu strach je používat.
  7. Autor: Redakce, Dne: 10. 10. 2018
    Dobrý den, Eiq: Článek si neprotiřečí - to je totiž oním problémem kontaktních čoček, o kterém se rozepisujeme. Čočky vám mohou být pohodlné a nemusíte si žádného problému všimnout - tak vzniká neovaskularizace nebo gigantopapilární konjunktivitida. Problém vidí pouze odborník mikroskopicky.
  8. Autor: Eiq, Dne: 14. 8. 2017
    Píšete, že čočky mohou někomu být pohodlné, ale přitom, že riskuje nepříjemný pocit, zarudlost očí, pálení ap. Jak jde tohle dohromady ? Jak mi mohou být pohodlné a zároveň nepříjmené ? Článek si protiřečí :/
  9. Autor: Jana, Dne: 25. 3. 2017
    Ahoj, já si koupila čočky v drogerce jednou jako nouzovka, a už bych si je nekoupila. Strašně mě z nich pálily a řezaly oči. Teď mám jiné, a nevím o nich. Někdy se mi i stane, že si až v posteli vzpomenu, že mám v oku čočky.
  10. Autor: Zdenka, Dne: 2. 3. 2017
    Já bych teda asi do drogerky pro čočky taky nešla. Dřív sem je kupovala u optika, ale teď si je objednávám z netu, v\chází to mnohem levněji a mám na výběr několik e-shopů, kde vychází nejlíp. Oblíbila sem si teď jednodenní.
  11. Autor: Gabča, Dne: 25. 2. 2017
    I já bych si nejspíš v drogerce čočky nekoupila...Jen u odborníků nebo odborných shopů :)
  12. Autor: Lucka, Dne: 16. 2. 2017
    Já bych měla strach koupit čočky v drogerii :(
  13. Autor: Karolína, Dne: 8. 12. 2016
    Naprosto mě pobouřilo vaše lživé nařčení, že jsem dostala za článek zaplaceno. S DM nespolupracuji a čočky jsem chválila z vlastní vůle. Každý sponzorovaný článek označuji. Nechápu, jak si můžete dovolit tvrdit takovou nehoráznou lež. Požaduji stažení své fotky čoček, její použití jsem vám nedovolila, respektujte autorská práva.
  14. Autor: Katka, Dne: 10. 11. 2016
    Dobrý den, po měsíční zkušenosti jsem se rozhodla se také podělit o zkušenost s těmito čočkami. Dlouhodobě používám Bausch&Lomb. Před měsícem jsem se rozhodla vyzkoušet měsíční čočky z DM. Neměla jsem problém s pálením, nebo řezáním, ikdyž to se objevilo až ke konci životnosti čočky, tzn. po měsíci nošení. Podle mně to bylo dáno životností materiálu. Větší problém mi dělalo zaostření. Jako bych, nemohla zaostřit na blízko. Měla jsem celkem nepříjemný pocit tahání očí, který s původními čočkami nemám. Ale to může být pouze můj subjektivní pocit. Myslím že je to nový produkt a je co vylepšovat, ale na příležitostné nošení jsou myslím, i finančně v pohodě. Takže při ceně těchto čoček není problém vyzkoušet a udělat si vlastní názor.
  15. Autor: Redakce, Dne: 29. 9. 2016
    Alice, děkujeme za názor - samozřejmě čočky Visiomax mohou někomu plně vyhovovat. Co se snažíme říci tímto článkem je, že jsou podle nás nebezpečné z těchto důvodů: 1) Visiomax neaplikují odborníci: Kontroloval Vám tyto čočky v očích oční specialista? Pokud ne, není zaručeno, že Vám vyhovují i mikroskopicky - toto cítit nemusíte. Komplikace, které jsou způsobené nevhodně zvolenou čočkou, se tvoří i několik měsíců (i déle než půl roku) a jsou velmi nebezpečné pro oči. 2) Materiál čoček Visiomax je podle našeho názoru opravdu zastaralý = má nízkou propustnost pro kyslík, proto pokud tyto čočky budete nosit dlouhodobě od rána do večera, může se nedostatek kyslíku na očích také projevit tzv. vaskularizací - žilkami v očích, které snižují propustnost rohovky pro světlo a tím pádem snižují kvalitu Vašeho vidění. - - - - Pokud Visiomax chcete nosit dlouhodobě, určitě doporučujeme pravidelné oční kontroly u očního specialisty, ideálně každý půl rok. Redakce
  16. Autor: Alica, Dne: 28. 9. 2016
    Dobrý deň, používam kontaktné čočky od roku 2010, začínala som u očného lekára, od ktorého som produkty samozrejme i zakupovala. Čočky z DM drogérie som objavila len nedávno, asi pol roka dozadu, čo dosť ľutujem, pretože ich považujem za najdostupnejšie, najlacnejšie a k oku najprilnutejšie čočky. Teraz by ma už ani nenapadlo kupovať si ich v optike alebo u lekára, kde sú podľa môjho názoru neprimerane predražené. Kedysi som každé ráno pri nasadzovaní na oko s čočkami bojovala, teraz s Visiomax na moje veľké prekvapenie to mám za pár sekúnd, počas dňa ma nič nereže ani nepáli. Považujem ich takmer za zázračné.
  17. Autor: Jitka E., Dne: 14. 9. 2016
    Zdravím. V DM jsem si pořídila už asi 8x měsíční čočky (diopt. -5.75 a -6.00) a polovinu jsem reklamovala. Půlka byla dobrá - dobře seděly, vidělo se mi dobře. Ale některé kusy měly špatnou přilnavost, jakoby tam něco drhlo a nepomohlo to opláchnout v roztoku, obrátit naruby či zkusit na druhém oku. Prý jsem zatím jediná zákaznice, které se to takto stalo. Tak nevím. Dopňuji, že jsem si ty čočky kupovala v různých městech (Č. Těšín, Praha, Ústí n/L), tak to asi nebude jednou špatnou řadou v jednom obchodě. Zajímalo by mě, zda má někdo podobnou zkušenost...
  18. Autor: Redakce, Dne: 25. 7. 2016
    Hezký den Kláro, tak to se Vám moc omlouváme. Z naší zkušenosti je většina článků na produkty sponzorovaná právě výrobci, obzvlášť pokud se velmi podobných článků objeví více. Přijměte tedy naši omluvu, pokud tomu tak ve Vašem případě není. Nicméně to nemění nic na tom, že snášenlivost čoček je velmi individuální a čočky by vždy měly být zkontrolované v očích očním specialistou - i když máte pocit, že Vám vyhovují - viz článek. Redakce Čočky.cz
  19. Autor: Můj svět kosmetiky, Dne: 25. 7. 2016
    Dobrý den, na jednu stranu jsem za článek ráda, dozvěděla jsem se něco nového a určitě čočky prokonzultuji se svou optičkou, ale na druhou stranu mi vadí, že osočujete blogerky, především pak mně, že dostaly zaplaceno za to, aby čočky vychválily! Za článek jsem nedostala zaplaceno, ani čočky zdarma na vyzkoušení. Kupuji si je z vlastní vůle a článek jsem sepsala podle svých vlastních dojmů a zkušeností a mně prostě čočky v oku nevadí, dokonce mi vyhovují. Navíc, i když s nějakou firmou spolupracuji, tak se nenechám ovlivňovat tím, že jsem produkt dostala. Pěkný den www.mujsvetkosmetiky.blogspot.cz

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60