Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Proč je ke zkoušce nových čoček nutné vyšetření

Vyšetření zraku

Známý vám doporučil model kontaktních čoček, který je podle něj skvělý? Slyšeli jste někde o nových kontaktních čočkách, které prostě musíte zkusit? Nebo vám vaše kontaktní čočky jednoduše nevyhovují a přejete si jiné?

Mnoho nositelů čoček si myslí, že pokud je zachována stejná dioptrie a alespoň podobné zakřivení, není ve zkoušce jiného modelu žádný problém. Jenže skutečnost je jiná.

I se stejnou dioptrií a zakřivením vám jiný model kontaktních čoček nemusí vyhovovat a může způsobit hned několik obtíží způsobených několika faktory:

Nevyhovující zakřivení

BC neboli „zakřivení čočky“ je poloměr zakřivení zadní plochy kontaktní čočky, který by měl odpovídat zakřivení oční rohovky.

Pokud má typ kontaktních čoček, který chcete nově vyzkoušet, stejné zakřivení, neznamená to, že se stejně dobře usadí na vaší rohovce. Stejně tak ale neznamená, že pokud je zakřivení různé od vašeho současného zakřivení, nemohla by vám čočka vyhovovat. Toto je ovlivněno například materiálem nebo konstrukcí čočky.

Některé silikon-hydrogelové kontaktní čočky mají velice pružný materiál, který umožňuje nošení čočky s jedním zakřivením nositelům s různými hodnotami naměřeného zakřivení, jiné modely striktně odpovídají jen jednomu zakřivení.

Optometrista

Nesprávné zakřivení se pak může projevovat mnoha komplikacemi. Při příliš strmém zakřivení čočka „neplave“ po slzném filmu a tím způsobuje velmi nepříjemné dráždění rohovky, při dlouhodobém nošení pak vzniknou otlaky na rohovce až poškození povrchu rohovky, který je pak náchylnější k infekcím. Dále je možné narušení slzného filmu pod čočkou a s tím spojené změny vidění. V opačném případě pak může mít nositel nepříjemný a obtěžující pocit vyklouzávání čočky z oka, vznikají otlaky na horní spojivce.

Jiná konstrukce čočky

Konstrukcí se myslí „stavba a design“ čočky. U různých modelů kontaktních čoček mohou být různé optické konstrukce, které můžou mít vliv na jiný optický vjem nositele – zamlžené, méně ostré nebo jinak zdeformované vidění.

Některé modely mají tzv. asférický design. To znamená, že nejsou rovnoměrně zakřivené v celé ploše, ale jejich okraje jsou plošší, což napomáhá ostřejšímu vidění hlavně v periferní oblasti. U těchto čoček se tedy díky jejich vlastnosti může dokonce i měnit dioptrická hodnota.

Výrobci kontaktních čoček mají navíc odlišné postupy při výrobě svých modelů čoček, u modelů se tedy liší i design, např. okraje čočky, ty jsou důležité pro pohodlné usazení čočky na rohovce, jinak tvarované okraje mohou dráždit spojivku, vytvářet na ní otlaky.

Některé modely měkkých kontaktních čoček mohou být při výrobě ještě dodatečně povrchově upravovány, čímž se jejich povrch zdrsní a stane se méně odolným proti usazeninám, které mohou zapříčinit nepohodlí a při dlouhodobém nošení takto nevyhovující čočky pak závažná onemocnění, někdy i gigantopapilární konjunktivitidu.

Různé materiály

Každý model kontaktních čoček je vyroben z jiného materiálu (výjimkou je vylepšení modelu nebo nanesení vrstvy barev na již zažitý model – jak to mají některé barevné kontaktní čočky). Bez praktické zkoušky nového modelu se tedy předem nedá říci, zda konkrétní model bude konkrétnímu nositeli vyhovovat.

U někoho může nevhodný materiál vyvolat imunitní reakci, určité malé procento nositelů kontaktních čoček je dokonce alergické na silikon-hydrogelový materiál. Roli hraje také různý obsah vody a náchylnost čočky k dehydrataci – to ovlivní kvalitu slzného filmu a může způsobit syndrom suchého oka.

Jen odborník ví

Spoustu ze zmíněných potíží lze odhalit jen řádným vyšetřením u odborníka. Při konzultaci se samozřejmě dohodnete předběžně na modelu, o který byste měli zájem, až pak teprve přichází důležitá praktická zkouška a kontrola štěrbinovou lampou, se kterou oční odborník odhalí většinu možných komplikací přímo – vidí usazení čočky, pohyblivost na slzném filmu, rozpozná ostrost a kvalitu vizu s čočkou, po pár dnech nošení čočky i množství tvorby usazenin. Pouze tímto se zabrání dalším možným komplikacím. Každá z výše zmíněných počátečních obtíží může mít mnohem horší následky.

Zkouší se tzv. diagnostické čočky. Diagnostické kontaktní čočky jsou zkušební čočky určené pro prvonositele čoček nebo pro převedení nositelů na nový typ.
Diagnostické čočky nesmí být prodávány ani nabízeny nositelům kontaktních čoček bez odborné aplikace, poskytnutí diagnostických čoček bez vyšetření je hazardování se zdravím pacienta.

Na diagnostické kontaktní čočky se dokonce vztahuje zákon ze sborníku o zdravotnických prostředcích: Zdravotnické prostředky nesmí být prodávány nebo jinak distribuovány, jestliže byla porušena celistvost jejich originálního balení (u kontaktních čoček krabička)…

Pokud tedy chcete vyzkoušet jiné kontaktní čočky, vždy se vyplatí navštívit odborníka a zkusit je nejdříve pod jeho kontrolou diagnostickými čočkami. A to jak z hlediska zdravotního, tak i finančního – jistě uznáte, že koupená celá krabička nevyhovujících čoček je zbytečným výdajem.

Komentářů (2)

  1. Autor: Redakce, Dne: 24. 5. 2016
    Děkujeme Týno (Michale) za váš názor - ale je to tak :) Redakce Čočky.cz
  2. Autor: Týna Petrášová, Dne: 27. 12. 2014
    trapny pico

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60