Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Zima, lyžování a kontaktní čočky

kontaktní čočky a lyžování

Na hory v brýlích nebo v čočkách? Jednoznačnou odpovědí je, že v kontaktních čočkách! Pro volnost pohybu při sportování, pro co nejlepší vidění při sněžení i na slunečné sjezdovky jsou čočky prostě lepší, k jinému závěru nelze dojít. Ze všech průzkumů vyplívá, že pro vysokohorské lyžování sportovci preferují kontaktní čočky, nejlépe kontaktní čočky jednodenní, které se dají použít jednorázově a kdykoliv.

Proč jsou čočky stoprocentně lepší? Víte, jak chránit oči v zimě a na sjezdovce, co pomůže? + Otestovali jsme, jestli můžou čočky a roztok zmrznout.

Proč jsou čočky lepší?

  • ZRAKOVÁ OSTROST: čočky oproti brýlím neomezují vidění při rychlé jízdě, v čočkách můžete i periferně vnímat pohyby jiných lyžařů; některé čočky mají navíc tzv. asférickou plochu, která při rychlých sportech a při zhoršených světelných podmínkách pomáhá k vyšší ostrosti vidění
  • VOLNOST: když si nasadíte lyžařskou helmu, brýlové obroučky a nožičky mohou tlačit a lyžařské nebo sluneční brýle si na ty klasické brýle prostě kontaktní čočky versus brýlenenasadíte, při změnách teploty se brýlová skla zamlžují - s čočkami tyto problémy odpadají
  • EKONOMICKÉ ŘEŠENÍ: brýle, které jsou dioptrické, lyžařské a mají ochranný UV filtr, jsou dražší než jedna krabička čoček, čočky navíc můžete použít pro jakoukoliv jinou příležitost, jiný sport
  • OCHRANA PŘED UV: kontaktní čočky s UV filtrem spolu se slunečními brýlemi jsou dokonalou ochranou před silným horským sluníčkem
  • BEZPEČNOST: při pádu se kontaktní čočky nerozbijí, jak tomu bývá při nošení brýlí s následnými těžkými úrazy oka, při větrném počasí si s čočkami můžete nasadit ochranné brýle

Chraňte své oči i v zimě

Suché, chladné zimy oči vyčerpávají

V zimních měsících bývá vzduch většinou i velmi suchý, když se k tomu přidá ještě chlad a vítr, naše oči trpí. Suchost očí můžete cítit při mrazivých dnech, kdy teplota klesá pod 0°. Když pak ještě vstoupíte do místnosti, kde jede klimatizace naplno, pocity suchého oka se jen prohloubí. Při přechodu ze zimy do tepla a naopak se nám vidění navíc může zamlžovat. To platí pro oči bez čoček i bez brýlí. Při nasazených kontaktních čočkách se to může projevit nepohodlím, dřením čočky nebo pocitem cizího tělíska v oku.

V těchto chvílích není nic snazšího, než použít zvlhčující kapičky, které by během chvíle měli tyto problémy vyřešit. Dopřejí očím i čočkám dostatečnou vlhkost a vám úlevu. Spousta modelů kontaktních čoček má v sobě navíc kontaktní čočky zkušenostizabudované zvlhčující složky, které se z čočky postupně uvolňují a oko zvlhčují v průběhu nošení, ty by měly být pro zimní radovánky nejlepší volbou. Není třeba dodávat, že na sjezdovku je důležité použít lyžařské brýle, které oči ochrání před větrem, sněhovými vločkami a zmrzlými částečkami sněhu.

Slunce na horách je stejně agresivní jako slunce v létě

Sluneční svit s UV zářením je pro naše oči škodlivý, může dokonce popálit rohovku. V zimě se nám sluneční záření zdá méně intenzivní, ale přesto je jeho síla značná, protože se slunce odráží i od sněhu, proto bychom měli své oči před UV zářením chránit i v zimě. Na sjezdovku si určitě nezapomeňte vzít sluneční nebo lyžařské brýle.

Několik modelů kontaktních čoček má zabudovaný UV filtr, který chrání rohovku před UV zářením z paprsků, které proniknou pod sluneční brýle za obroučky nebo se pod brýle odrazí od nosu, což je ještě více nebezpečné koncentrované záření zaměřené na nejcitlivější část těla – rohovku.

Zmrznou čočky a roztok?

Kontaktní čočky nasazené v očích určitě nezmrznou, mráz by jejich nošení v očích neměl nijak závažněji ovlivnit.

Kontaktní čočku v roztoku jsme na několik hodin strčili do mrazáku (pod -10°)… a ani tak nezmrzla. Pokud tedy cestujete na hory a bojíte se, že čočka po cestě zmrzne, žádné obavy. Bez roztoku čočka zmrzla, ale dříve spíše vyschla. Roztok na kontaktní čočky v mrazáku zmrzne, ale je k tomu potřeba delší čas. Mráz navíc může složení roztoku znehodnotit a snížit jeho dezinfekční účinky, proto by měl roztok zůstávat v pokojové teplotě, jak je uvedeno na obalech.

Komentářů (4)

  1. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 5. 5. 2016
    Dobrý den, Gabrielo, pokud má kontaktní čočka správné usazení na oku, není volná, nesjíždí a nedojde ani k promnutí oka nebo nárazu do oblastí očí, neměla by se v oku posunout. Pokud se tak stane, nemusíte se obávat. Většinou ji z oka vymnete a nebo posunete pod horní víčko, kde ji najdete. Stačí jenom uchopit horní víčko za řasy, odtáhnout od oka a kontaktní čočka se uvolní a uvidíte ji. Neměla by se poškodit. S pozdravem Jana
  2. Autor: Gabriela, Dne: 3. 5. 2016
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se při pádu na lyžích ani kontaktní čočka nijak nepoškodí nebo třeba nějak neposune z oka.
  3. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 29. 10. 2014
    Dobrý den, u převážné většiny kontaktních čoček je povrch zvlhčován - každý výrobce svou technologii nazývá jinak. Kontaktní čočka bez zvlhčujících složek by byla v oku s nejvyšší pravděpodobností nepříjemná. Co se týče obsahu vody v materiálu kontaktních čoček - čočky s vyšším obsahem bývají vyrobeny z hydrogelového materiálu (takové čočky jsou vývojově starší, vyznačují se například nižší propustností pro kyslík), čočky s nižším obsahem vody bývají vyrobeny ze silikonhydrogelu (propustí více kyslíku k oku). Obě dvě skupiny materiálů mají své výhody a nevýhody, vždy je ale třeba materiál čočky zvolit individuálně. Pokud zvažujete, jaké kontaktní čočky vybrat, doporučila bych Vám navštívit očního specialistu, se kterým na základě Vašich požadavků a výsledků očního vyšetření vyberete vhodný typ kontaktních čoček. S pozdravem, Magda.
  4. Autor: Barbora Langová, Dne: 28. 10. 2014
    Dobrý den, v článku máte, že existují čočky se zabudovanými zvlhčujícími složkami proti suchosti oka. Mohu se zeptat o jaký typ KČ jde? :) Jsou lepší měkké KČ s nižším nebo vyšším obsahem vody? Předem děkuji za odpověď.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63