Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Kontaktní čočky a diabetes

kontaktní čočky a cukrovka - diabetes

Diabetes působí na metabolické procesy v těle, kolísáním cukru v krvi dochází k nevyvážené ostrosti zraku. Hladina krevního cukru ve vztahu ke kontaktním čočkám ovlivňuje také kvalitu slzného filmu, který je důležitý pro pohodlné nošení kontaktních čoček.


Je tedy cukrovka kontraindikací pro nošení kontaktních čoček? Musí se diabetici vzdát možnosti nosit kontaktní čočky? Poslední studie říkají, že nikoliv.

Studie porovnávající fyziologické a subjektivní reakce na nošení kontaktních čoček u lidí nemocných diabetem a lidí bez této metabolické poruchy zjistily, že obě skupiny mají obdobnou zkušenost a reakci na kontaktní čočky a nedetekovatelné nežádoucí účinky na zrak a zdraví zrakového systému.

Do výzkumné skupiny bylo zahrnuto 12 uživatelů čoček s cukrovkou, v kontrolní skupině bylo 15 zdravých nositelů. Věk (okolo čtyřicítky) a okulo-visuální parametry (refrakce, korneální a pupilární průměry, IOP) obou skupin si odpovídaly. Všichni účastníci během studie používali denní čočky vyrobené z comfilonu A s vysokou prostupností pro kyslík.

Sběr údajů probíhal dva měsíce a zároveň výzkumníci měřili ostrost zraku, tloušťku rohovky a další parametry. Uživatelé čoček pak vyplňovali dotazníky týkající se kvality zraku a komfortu nošení.

Mezi oběma skupinami nebyly žádné významné rozdíly ve sledovaných parametrech. Autoři studie však pozorovali tendenci účastníků s diabetem nosit čočky více hodin než těch v kontrolní skupině a také udávali, že nošení je pohodlnější po delší dobu než ti bez cukrovky.

Autoři studie provedené letos na Universitě v Monrealu, Fakultě Optometrie, došli k závěru, že "praxe nedoporučovat kontaktní čočky lidem s diabetem by měla být přehodnocena“.

Reference:
1. Primary Care Optometry News. Healio - Optometry. [online]. [cit. 2013-02-05]. Dostupné na www.healio.com/optometry

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65