Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Proč je smáčivost kontaktních čoček tak důležitá?

Skleněné umyvadlo s vodou

   

Většina nositelů (především ti, co pracují u počítače nebo čtou souvislejší texty) se někdy dostala do situace, kdy se vidění najednou rozostřilo a bylo nutné párkrát zamrkat, aby se vše zase vrátilo do normálu. Co to však způsobuje?

Základní rozdělení materiálu kontaktních čoček

Rozdělme si kontaktní čočky na skupinu hydrogelovou a silikon-hydrogelovou. Rohovka je vyživována kyslíkem, jenž získává především ze vzduchu. A právě i ty nejjemnější kontaktní čočky jsou pro kyslík určitou bariérou. Z toho důvodu je dobré u čoček sledovat údaj o propustnosti kyslíku.

U hydrogelových materiálů je propustnost kyslíku závislá na obsahu vody. Proto je i dnes, pro některé z nás, rozhodujícím parametrem právě množství vody v čočce. Toto kritérium však neplatí u druhé skupiny, silikon-hydrogelových kontaktních čoček. Přidaný silikon si můžeme představit jako tunel, kterým proudí kyslík. Tyto kontaktní čočky však musí mít povrchovou vrstvu, jinak by byly v očích nepříjemné.

Kontaktní čočka na prstu

Na podobné téma byla v Japonsku prováděna studie. Zjistilo se, že kontaktní čočka ze silikon-hydrogelu obohacená zvlhčující složkou, měla větší stabilitu slzného filmu, než u srovnávané hydrogelové kontaktní čočky. Nezáleží totiž na obsahu vody, ale na smáčivosti kontaktních čoček. Dalším důležitým faktorem je také hladkost povrchové vrstvy čočky. Čím hladší, tím se slzný film na kontaktní čočce lépe rozprostřel a zůstal co nejdelší dobu stabilní.

Tím, jak se kontaktní čočka během dne vysušuje a ztrácí hydrataci, můžeme pozorovat rozostřený obraz. Zejména v odpoledních a večerních hodinách. A proč rozostření pozorujeme zejména při práci u počítače? Může za to soustředění, které způsobuje nižší frekvenci mrkání. Zabránit vysychání kontaktních čoček sice nelze, ale volbou vhodného roztoku můžeme dosáhnout vyšší smáčivosti, hladšího povrchu kontaktní čočky a jejího celkového zvlhčení.

Autor: Petra Mašková

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60