Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Řízení s kontaktními čočkami

řízení v kontaktních čočkách

Nosíte kontaktní čočky a vlastníte řidičský průkaz? Pak byste měli znát několik zásadních informací o řízení s kontaktními čočkami. Možná o tom ani nevíte a porušujete zákon.

Pokud máte nějakou oční vadu, mělo by to být na druhé straně řidičského oprávnění uvedeno. Jedná se o řádek 12. V něm je uveden tzv. harmonizační kód, který policisty informuje o nutnosti brýlí nebo kontaktních čoček. A zde je právě ten zádrhel. Je možné, že nosíte kontaktní čočky, ale harmonizační kód vás opravňuje k řízení pouze s brýlemi.

Jak to vypadá v praxi?

Harmonizační kód 01.01 přikazuje řidiči řídit vozidlo s dioptrickými brýlemi. Pokud však místo toho řídíte s nasazenými kontaktními čočkami – porušujete zákon.

Řídit jak s kontaktními čočkami, tak s brýlemi umožňuje kód 01.06. Pokud ho tedy v řidičském průkazu nemáte, a chcete s kontaktními čočkami řídit, je nutné navštívit lékaře. Buď očního specialistu, nebo plně postačí váš obvodní lékař. Ten za 200 Kč vystaví zdravotní potvrzení, které bude obsahovat povolení o využívání kontaktních čoček při řízení. Toto potvrzení dále musíte předložit na dopravním inspektorátu, kde vám nový řidičský doklad vystaví. Zde vás to bude stát 50 Kč.

Nyní je vše v pořádku a nic nebrání v řízení s čočkami. Navíc zajisté oceníte možnost, nasadit při slunečních dnech sluneční brýle.

Zajímavou informací je však také to, že policisté mají doposud omezené možnosti, jak ve vašich očích přítomnost čoček zjistit. Pokud nemají s kontaktními čočkami žádnou zkušenost, čočku v oku nemusí zpozorovat. A co teprve v nočních hodinách. Zajisté vám nebudou s pomocí baterky v oku hledat čočku. Proto doporučujeme nosit při sobě kartičku nositele čoček nebo alespoň krabičku od čoček či pouzdro. Pokud kartičku nositele čoček nemáte, měl by vám ji vystavit oční specialista při vyšetření nebo oftalmolog v aplikačním středisku. Nemáte-li při sobě žádný jiný důkaz, policistovi nezbude nic jiného, než vám věřit.

Problém nastává při způsobení dopravní nehody. Kartička ani pouzdro od čoček, rozhodně stačit nebude. Počítat tedy můžete s přizváním očního specialisty a s důkladnější prohlídkou. Pokud by se prokázalo, že bylo auto řízeno bez jakékoliv korekce vaší oční vady, hrozí vám pokuta až 2 500 Kč. Na pomoc od pojišťovny v takovém případě nespoléhejte.

Autor: Petra Mašková

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63