Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Test redakce Cocky.cz: Technologická vylepšení čoček – fungují?

test kontaktních čoček

U kontaktních čoček se s tím setkáváme čím dál častěji. Výrobce existujících čoček uvede na trh „nové“ čočky, respektive čočky založené na předchozím modelu, které jsou ze stejného materiálu se stejnými parametry, ale mají nové, lepší vlastnosti získané na základě technologického vylepšení.


Mají tyto technologické inovace smysl? Můžeme jako konečný nositel pocítit a ocenit všechny výhody, které vylepšený model čoček nabízí, nebo tomu prostě musíme věřit? Otestovali jsme čočky pro vás!

Proč jsou kontaktní čočky technologicky vylepšovány? Většina z těch, kterým je dána nějaká inovace, byla vyrobena ještě v minulém století. Od té doby se výzkum a výroba kontaktních čoček posunuly kupředu a výrobci chtějí své čočky udělat co nejvíce přitažlivé pro nositele a konkurenceschopné novým výrobkům.

Co jde na čočkách vylepšit

  • přidání zvlhčující složky: Zvlhčující činitel přidaný do čočky poskytuje komfort po celý den a brání před osycháním kontaktní čočky. To je výhodné zejména při práci u počítače nebo při čtení, kdy se snižuje frekvence mrkání. Povrch je pak jemný a hladký, takže víčko po kontaktní čočce klouže, čočka je také odolnější vůči usazeninám.

  • zdokonalení optiky: Pro kvalitnější a jasnější vidění se upravuje optická plocha čočky, aby vidění bylo ostřejší i za šera a nízkého osvětlení a aby byly redukovány případné odlesky nebo oslnění.

  • úprava složení roztoku, ve kterém jsou čočky původně uloženy: Aby byly kontaktní čočky příjemné ihned po nasazení, musí být čočky uchovávány v blistru v roztoku, který oči nedráždí a co nejvíce se podobá složení zdravých slz.

Test kontaktních čoček

Jak vylepšení otestovat? Vyzkoušet si to na vlastní kůži. Pokusným králíkem se stala kolegyně z redakce Cocky.cz. A my se s vámi podělíme o její postřehy:

„Aby bylo srovnání co nejvěrohodnější, nechala jsem si naaplikovat na jedno oko kontaktní čočku původní nevylepšenou a na druhé oko v podstatě tu samou, ale podle výrobců mnohem příjemnější a dokonalejší. Po nasazení jsem necítila vůbec žádný rozdíl a plně jsem se ponořila do pracovních povinností jako obvykle.“

Na konci dne
„Večer, když už jsem byla po celém dnu trochu unavená, jsem cítila lehce rozdíl mezi oběma očima. Ještě jsem to neřešila a přikládala jsem to na vrub psychice. Při sundávání a následném promnutí bříškem prstu pro důkladnější vyčištění jsem na omak cítila, že jedna kontaktní čočka je jemná a klouže, druhá se mi zdála sušší a je to neuvěřitelné, ale i tvrdší, dá-li se to tak nazvat.“

kontaktní čočky recenze

Přespání
„Protože se jednalo o kontaktní čočky, se kterými lze přespávat, odhodlala jsem se a vyzkoušela jsem je i v tomto souboji. Po probuzení jsem se v čočkách nijak nepříjemně necítila. Až odpoledne jsem pocítila, že mě začíná zlobit kontaktní čočka bez vylepšení.“

Různá prostředí
„Dalším zátěžovým testem byla klimatizace a zakouřené prostředí restaurace. Nebyl to zas až tak výrazný rozdíl, ale i v klimatizaci a prašném prostředí se ozvala novější kontaktní čočka mnohem později. Protože mi zakouřené prostředí vadí i bez kontaktních čoček, nebyla jsem schopná porovnat, se kterou kontaktní čočkou by mi to bylo příjemnější.“

Lepší čočka pravděpodobně lepší je

„Protože jsem měla možnost vyzkoušet i jiné modely, rozhodla jsem se testovat dál. Zjistila jsem, že ne u všech zkoušených kontaktních čoček byl rozdíl tak markantní jako u prvního testovaného páru.“

Na druhou stranu vyšší propustnost kyslíku nebo vyšší UV filtr čoček jen tak nepocítíte. Ale vaše oči si to užijí a v dlouhodobém hledisku to bude znát.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60