Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Získejte od své pojišťovny příspěvek na kontaktní čočky

Příspěvek na kontaktní čočky

Už jste někdy přemýšleli o tom, zda je možné fakturu nebo účtenku za nakoupené kontaktní čočky předat k proplacení pojišťovně? Pro některé z vás máme dobrou zprávu – částečně a u některých očních vad to jde!

Příspěvek na kontaktní čočky poskytuje nejen VZP, ale i další pojišťovny, výše příspěvku bývá ovšem omezena jak hodnotou, tak výplatním obdobím. Hrazení kontaktních čoček pojišťovnou je pak také podmíněno konkrétní zrakovou vadou. Podrobnosti o příspěvku a letmé informace o pojišťovnách najdete v našem článku.

Hradí pojišťovny kontaktní čočky?

Předem je třeba upozornit, že pojišťovny obecně částečně hradí pouze oční pomůcky pro těžší případy očních vad.

Každá pojišťovna může mít pro uznání příspěvku mírně odlišné požadavky, celou situaci tedy nastíníme podle té nejvýznamnější a nejužívanější, tedy VZP - Všeobecné zdravotní pojišťovny:

"Stručně by se dalo odpovědět, že zdravotní pojišťovna neuhradí kontaktní čočky pacientovi s běžnou krátkozrakostí, který se rozhodne nenosit z nějakého důvodu brýle a chce kontaktní čočky."

Z dokumentů pojišťovny

V dokumentech VZP se můžeme dočíst:

„Brýle a jiné optické pomůcky (– což zahrnuje i kontaktní čočky) je třeba si nechat předepsat od smluvního lékaře pojišťovny tzv. Poukazem.“
Pokud tedy chcete využít příspěvek na kontaktní čočky, předem se ujistěte, že je lékař smluvně spojen s vaší pojišťovnou.

„Kontaktní čočky smí předepisovat pouze oftalmolog, tedy oční lékař, pokud předpis zabezpečuje oční optika, zabývající se problematikou kontaktních čoček a vybavená aplikačním střediskem, mělo by středisko mít statut zdravotnického zařízení – vystavené poukazy běžnou oční optikou nejsou Příspěvek od pojišťovny na čočkypřijímány.“

Předpis na kontaktní čočky je tedy možné získat pouze u oftalmologa, pokud ordinuje v optice, mělo by mít její aplikační středisko statut zdravotnického zařízení, tedy místa pro zdravotní péči s příslušným vybavením, kolaudovanými prostory pro zdravotnické zařízení a mělo by být schválené magistrátem.

Zdravotní optickou pomůcku, v našem případě kontaktní čočky, pojišťovna hradí pouze v nejméně ekonomicky náročném provedení, tzn. vyhovujících kontaktní čočky v co nejnižší cenové hladině, a pouze u některých očních vad.

Jaký je příspěvek na kontaktní čočky

Běžné dioptrie a klasické vady jako krátkozrakost nebo dalekozrakost však pojišťovny nehradí. Zaměřují se spíše na těžké případy zmíněných očních vad:

VZP: "Měkké kontaktní čočky jsou plně hrazeny v případě, že má pacient některou z těchto očních vad:

  • refrakční vada nad +/-10 dioptrií
  • afakie alespoň u jednoho oka (stav, kdy v oku chybí oční čočka z důvodu vrozené vady nebo následkem úrazu či operace)
  • astigmatismus irregularis (refrakční vada způsobená nepravidelným tvarem rohovky)
  • anizometropie 3 dioptrie a více (refrakční vada u obou očí není stejná a rozdíl je větší než 3 dioptrie)

Kontaktní čočky jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění dle Zák. 48/97 Sb., v platném znění.

VZP – přispívá na zmíněné oční vady 2x ročně dětem do 15 let, 1x ročně nad 15 let, obvykle je to do cca 500 Kč.

OZP – měkké kontaktní čočky hradí 1x ročně dospělým pojištěncům, 2x ročně dětem do 15 let, hradí pomůcky jen pro zmíněné oční vady.

VOZP – hradí jen základní provedení měkkých kontaktních čoček, zbytek a nadstandard si pojištěnec hradí sám.

Komentářů (7)

  1. Autor: Daniela Hlaváčková, Dne: 13. 5. 2021
    Dobrý den, můj sedmnáctiletý syn má oboustranný keratokonus. Byly mu doporučeny tvrdé kontaktní čočky. Jsou hrazeny Vozp a kde prosím? Dostali jsme typ na Prahu a Brno, ale tam je to soukromá ordinace a ceny za vyšetření jdou do desítek tisíc. Poradíte? Děkuji.
  2. Autor: Redakce, Dne: 1. 3. 2017
    Hezký den Lenko, na předpis na brýle je určitě možné získat slevu - do 90 dní od jeho vystavení. Všeobecně se příspěvek na brýle počítá takto: 150 Kč sleva na obrubu, 51 Kč sleva na sférickou čočku do +/-6 dioptrií/ks, 107 Kč sleva na sférickou čočku nad +/-6 dioptrií/ks, 111 Kč sleva na torickou čočku do +/-6 dioptrií a do +/-2 cylindru /ks, 336 Kč sleva na torickou čočku nad +/-6 dioptrií a do +/-2 cylindru /ks. OZP přispívá ještě navíc - prostřednictvím Vitakarty: http://www.benefityozp.cz/. Pěkný den, redakce Čočky.cz
  3. Autor: Lenka Opavová, Dne: 28. 2. 2017
    Dobrý den, manžel je u OZP, dostal nyní od lékařky předpis na nové brýle . Je zde možný příspěvek ? A případně jakým způsobem o příspěvek zažádat? Děkuji za odpověď Lenka Opavová
  4. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 18. 11. 2013
    Dobrý den, podle zákona by měla každá pojišťovna přispívat na kontaktní čočky u očních vad uvedených v článku. Pokud má Váš syn vadu vyšší než 10 dioptrií, kontaktní čočky má předepsané revizním lékařem, je možné o příspěvek požádat. Bohužel přesnou částku neznám. Každá pojišťovna má své směrnice, věrnostní systém atd. Informujte se spíše u své pojišťovny. S pozdravem Jana Tomečková
  5. Autor: Lucie J., Dne: 30. 10. 2013
    Dobrý den. Můj 14 letý syn dostal od lékaře předepsané kontaktní čočky na oční vadu degenerativní myopie, má vysokou hodnotu dioptrií a tak se chci zeptat, zda na čočky přispívá pojišťovna, konkrétně ZP MV 211 a v jaké výši. Děkuji za odpověď.
  6. Autor: Redakce, Dne: 29. 3. 2012
    Dobrý den, příspěvek přímo na vadu astigmatismus platí pouze na nepravidelný astigmatismus (ten není vrozený, je získaný - Váš syn má pravděpodobně pravidelný astigmatismus, vrozený). Pojišťovny ale přispívají obecně na zdravotní pomůcky - tedy i čočky, především dětem. Konkrétní výši příspěvků a podmínky je ale třeba zjistit přímo u konkrétní pojišťovny. Vaše redakce cocky.cz
  7. Autor: Jana Nezvalová, Dne: 15. 3. 2012
    Dobrý den, syn 22 let, začal používat kontaktní čočky doporučené očním lékařem. Má oční vadu krátkozrakost a astigmatismus. Oční čočky bude používat celoročně. Chtěla jsem se zeptat, zda VZP přispívá na tuto vadu a do jaké výše. Děkuji a hezký den Nezvalová Jana.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63