Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

10 triků pro snazší nasazování kontaktních čoček

Nasazování kontaktních čoček je strašák, který odrazuje spoustu zájemců o kontaktní čočky. Důvod? „Nikdy si nedokážu sáhnout do oka.“ 80% procent z nich ale nakonec při vyšetření v aplikačním středisku zjistí, že nasazování čoček zvládne levou zadní.


Zbylých 20% potřebuje jen více času a tréninku. Právě pro ně nabízíme tipy a triky, které mohou nasazení čočky do oka usnadnit.

Na začátku nebudeme nic předstírat - základ všeho je cvičit, cvičit a zase cvičit. Jedině praxe vám přinese jistotu a ve výsledku se nasazování čoček stane rutinou. Stačí objevit ten správný fígl…

Naše triky a tipy vám ale mohou první zkušenosti s nasazením čoček ulehčit.

1. Pozorujte se.

Při nácviku je dobré se vidět a mít volné obě ruce, proto doporučujeme cvičit u nástěnného nebo kosmetického zrcadla.

2. Neztraťte je.

Mějte pod rukama čistou plochu, na které čočku při případném pádu najdete. Jakmile čočka spadne do umyvadla, už ji najít nemusíte.

3. Umyjte si ruce.

Nejde jen o hygienu, která je samozřejmostí, ale drobné nečistoty a bakterie mohou pekelně štípat, pokud se dostanou do oka.

4. Udržte ruce čisté a suché.

Osušte ruce pečlivě, na mokré konečky prstů se kontaktní čočky lepí a je těžší je do očí nasadit. Použijte raději papírové utěrky, z ručníků na rukou zůstávají vlákna.

5. Zbavte čočku vlhkosti.

Čočka je z pouzdra nebo blistru nasáklá roztokem. Pokud je na ní ale vlhkosti moc, lepí se na prst. Přendejte kontaktní čočku z ukazováčku na ukazováček. Tím čočka získá správný tvar.

6. Hlídejte tvar čočky.

Pomůckou pro tvar čočky je mistička (správně) a talířek (špatně), které uvidíte při položené čočce na prstě nejlépe proti dobrému světlu. Čočka by měla sedět středem na bříšku ukazováčku.

7. Dívejte se nahoru.

Při nasazování se doporučuje sklonit hlavu a dívat se nahoru. Kontaktní čočku pak snáze posadíte na spodní bělmo. Také omezíte mrkání, protože nebudete mířit prstem přímo proti oku.

8. Nemrkejte.

Mrkáním se čočka z oka mechanicky víčky vytlačí ven. Při nasazování můžete zkusit techniku držení horních řas. Po nasazení kontaktní čočky také hned nemrkejte – mohli byste tak pracnou výhru z oka hned vymrknout. Nechte čočku vycentrovat a pak oči jemně zavřete.

9. Dejte si pauzu.

Pokud se první ani druhý pokus nepovede, nechte oči odpočinout a dejte si pauzu. Na rozdrážděné oči se čočky nasazují ještě hůř.

10. Mějte trpělivost.

Jestliže si kontaktní čočky nenasadíte hned napoprvé, nevzdávejte to. Nejste první ani poslední. Zkuste nasazení v klidu doma nacvičovat nebo se znovu sejděte s optometristou a nechte si postup ještě jednou vysvětlit.

Může vám pomoci i náš kompletní návod na nasazování a vyjímání kontaktních čoček.

Komentářů (8)

  1. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 15. 4. 2015
    Dobrý den, zkuste pevně podržet víčka, na kontaktní čočku sáhnout a stáhnout ji dolů do spodního víčka. Potom už jen vzít dvěma prsty jako špetkou a vytáhnout z oka. Pokud nemáte dost prostoru, chce to víčka stáhnout ještě více. Dívat se můžete před sebe do zrcadla, případně se můžete podívat nahoru, čímž budete mít více prostoru pro stáhnutí čočky ke spodnímu víčku. Ať to jde! :) S pozdravem, Magda
  2. Autor: jana, Dne: 14. 4. 2015
    Mam cocky tyden ,s nndavanim to vcelku jde ,ale prozivm kazdovecerni stresy se sundavanim...nemate nejake triky jak je nejlepe z oka vyndat?? Dekuji a preji vsem co zacinaji pevne nervy..:)
  3. Autor: David, Dne: 14. 3. 2013
    Kdyz jsem mel cocky poprve tak to nebyl az takovyproblem je nasadit... ale sundat to bylo peklo... clovek byl tak strasne nervopzni ze to opravdu neslo... ale pak to byla opravdu hracka :-)
  4. Autor: kamila, Dne: 2. 11. 2012
    No článek jak s nimi ven by byl fajn :-) teď je vytahuju bříšky prstů ale i nehty je trochu mackam tak mám strach ať z měsíčních nemám týdenní :-)
  5. Autor: Redakce, Dne: 2. 11. 2012
    Děkujeme, Kamilo. Těší nás, že stránky jsou pro Vás užitečné. Držíme palce se sundaváním čoček - v budoucnu můžeme například nabídnout článek s tipy pro vyjímání čoček z očí! :) Mějte se hezky, redakce Cocky.cz
  6. Autor: Kamila, Dne: 1. 11. 2012
    Já si myslím že stránky jsou fajn, jsem ráda, že jsou, je zde spoustu rad. Dnes mám čočky poprvé a teda bude boj je sundat... :-D
  7. Autor: Redakce, Dne: 1. 10. 2012
    Hezký den, pro zkušené nositele jsou to jistě dávno známé informace. Rady v tomto článku jsou ale určeny hlavně začátečníkům - doufáme, že těm pomohou. Do budoucna určitě můžeme připravit podobné rady pro zkušenější nositele kontaktních čoček. Mějte se pěkně, redakce Cocky.cz
  8. Autor: cocka kralovna, Dne: 1. 10. 2012
    Neni to nic moc tadyto vim takze je to k nicemu.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63