Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Kontaktní čočky poprvé

kontaktní čočky poprvé

Moje kamarádka sice nemá žádnou oční vadu, ale vždycky toužila vyzkoušet barevné kontaktní čočky. Rozhoupávala se už hodně dlouho, proto jsem na ní trošinku zatlačila a na začátku tohoto týdne jsem ji dostrkala k optometristovi.


Byla celkem nervózní, že si bude muset šahat do oka, ale na konci byla tak příjemně překvapena a potěšena, že by byla velká škoda se s ostatními začátečníky nepodělit o průběh a její pocity z celého vyšetření. V redakci jsme s ní proto přímo poté udělali rozhovor, který si můžete přečíst v dnešním článku.

Očekávání

Jak ses před vyšetřením cítila, co ti probíhalo hlavou? Vypadala jsi celkem nervózně.
Upřímně, nebyla jsem z vyšetření příliš nadšená, představa, že si sáhnu do oka a ještě hůř, že si do něj něco strčím, mě příliš nelákala. Ale prostředí aplikačního střediska a strašně sympatická paní optometristka mě celkem uklidnili.

Nejdřív se tě paní optometristka asi poptala na pár věcí a změřila ti refrakci. A pak?
Přesně tak. Chvilku si mě vyzpovídala, pak mi v křesle měřila dioptrie a další a pak jsme důkladně probrali, jaké čočky bych ráda zkusila – i když se jednalo jen o nedioptrické barevné, překvapila mě ta důkladnost. To mě i celkem uklidnilo.
Dohodli jsme se na čtrnáctidenních barevných čočkách, jen pro lehkou změnu barvy oka – tónovací, myslím. Pak už došlo na nasazování čoček.

Zkouška kontaktních čoček

Obávané nasazování kontaktních čoček… Jak jsi to zvládla?
Byla jsem hrozně překvapená! Myslela jsem, že to bude větší hrůza. Nejdřív mě paní optometristka učila nasazování kontaktní čočky. Už jsem si o tom předtím něco přečetla na internetu, ale naživo je to úplně něco jiného.
Prvním problémem bylo držet si horní víčko za řasy a vůbec ho udržet – nemrknout. Na začátku jsem si čočku z prstu vždycky smrkla.
Když už se mi to začalo dařit, nedokázala jsem odhadnout, kdy se už skoro dotýkám oka – bála jsem se dotyku čočky a oka. Ale paní optometristka mi poradila pár fíglů, a nechala mě sáhnout si na bělmo bez čočky.
Zjistila jsem, že sáhnout si na bělmo vůbec nebolí, není to skoro vůbec cítit! Tohle nějak prolomilo moje zábrany a čočku jsem si konečně nasadila! K mému údivu jsem ani pak čočku v oku vůbec necítila.
Pak přišla levá čočka, a to bylo o dost horší.
Celkem to trvalo asi 20 minut, takže jsem začínala být nervózní, že jsem pomalá, ale paní optometristka se mnou měla trpělivost.

Heuréka! Takže čočky úspěšně nasazeny. Nevadily ti čočky nijak – neškrábaly, nepálily v oku?
Právě že vůbec nevadily, necítila jsem je. Jen jsem na začátku měla lehce zamlženo, ale to po chvilce přešlo.
Paní optometristka se na čočky v mých očích ještě podívala nějakými přístroji – všechno bylo v pořádku. Také mě naučila, jak se čočky večer dávají do roztoku, jak se mnou v dlani, jak se starat o pouzdro a podobně.

Výsledek

výsledek - aplikované kontaktní čočky

Musela sis čočky hned sundat? Nebo sis je nechala, šla s nimi domů?
Ano, musela jsem je i sundat, protože jsem musela zkusit i vyndání čočky z oka před paní optometristkou. To taky nebylo nejjednodušší – stáhnout ji k dolnímu víčku byla brnkačka, ale chytnout čočku mezi ukazováček a palec pro mě byla věda. Ale nakonec to taky vyšlo.

Takže máš teď už barevné kontaktní čočky?
Mám. Rovnou jsem si je u nich koupila a za pár dní bych měla přijít na kontrolu, kde se ještě paní optometristka přesvědčí, že všechno dělám správně a že v očích je všechno jak má být. Nasazování jsem ještě musela trochu potrénovat, ale je to čím dál lepší – už to netrvá 20, ale „jen“ 10 minut :)

A jsi s čočkami spokojená?
Jsem a moc. Líbí se mi, že mám oči nazelenalé a není to nějaká řvavá, nepřirozená barva. Určitě bylo fajn si barvu vyzkoušet.

Komentářů (7)

  1. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 9. 2. 2015
    Dobrý den, Natálie, máte pravdu, na citlivosti očí také záleží, některé oči jsou vůči některým typům kontaktních čoček vnímavější. Na tom, zda jsou čočky v očích cítit, se ale především podílí i to, zda je čočka správně usazená (zda nezasahuje na rohovku). Ráda bych zde tedy připomněla, že v rámci aplikace kontaktních čoček je důležité vše konzultovat s kontaktologem:) S pozdravem, optometristka Magda.
  2. Autor: Natálie, Dne: 8. 2. 2015
    Tak tohle je právě naprosto individuální. Některé čočky tlačí, některé ne. Záleží také na citlivosti očí daného člověka.
  3. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 30. 8. 2012
    Dobrý den, pokud má barevná kontaktní čočka správné usazení, nelze zpozorovat žádný nepříjemný posun a výsledný efekt je přirozený. Předtím než si kontaktní čočky zakoupíte, doporučuji vyzkoušet s kontaktologem. Vždy záleží i na původní barvě duhovky. Pro někoho jsou vhodnější barevné kontaktní čočky krycí, pro světlé oči dostačují i tónovací. Bohužel se nedá předem odhadnout, jaká bude výsledná změna, jestli potěší nebo zklame. Mějte se hezky, s pozdravem optometristka Jana
  4. Autor: Marketa H., Dne: 11. 8. 2012
    Dobrý den, zajímalo by mě ,jestli když si pořídím barevné kontaktní čočky, tak jestli se běhěm dne nebudou v oku posunovat, asi by vypadalo hodně divně ,kdybych měla každou panenku jinak. Děkuju za odpověď.
  5. Autor: Redakce - optometristka, Dne: 8. 4. 2011
    Dobrý den pane Kovariku, používání kontaktních čoček nedioptrických by při správné a důkladné péči, dodržování doporučených zásad a návštěvách specialisty nemělo činit problémy a komplikace spojené s nošením kontaktních čoček by se měly omezit na minimum. Váš specialista by při pravidelných kontrolách měl ověřit, jestli Vám čočka vyhovuje nebo nevyhovuje, jestli kontaktní čočka oku spíše škodí nebo nikoli, jaký vliv má na oko atd. a na základě toho doporučit, jestli v nošení čoček můžete pokračovat. Můj osobní názor je takový, že pokud nejsou na oku žádné změny, s kontaktní čočkou je klient spokojený a vše má normální průběh, může nosit kontaktní čočky i člověk, který nepotřebuje dioptrickou korekci.
  6. Autor: Redakce, Dne: 8. 4. 2011
    Dobrý den pane Kovariku, odborný názor na Váš dotaz Vám zde napíše naše optometristka. Náš portál se nezabývá prodejem kontaktních čoček, nemůžeme Vám tedy bohužel poskytnout rozhovory se zákazníky - proto rozhovor s nejbližším začátečníkem. Ale u téměř každého detailu produktu v katalogu http://www.cocky.cz/katalog se můžete dozvědět spoustu užitečných připomínek nebo hodnocení nositelů čoček. Tento rozhovor byl koncipován jako pomoc začátečníkům - aby si dokázaly představit, jak probíhá první aplikace čoček. Pro zkušenější nositele čoček máme sekci článků http://www.cocky.cz/clanky/pro-nositele nebo http://www.cocky.cz/clanky/kontaktni-cocky.
  7. Autor: Vladislav Kovarik, Dne: 6. 4. 2011
    zajímal by mě názor odborníka na časté používání čoček, ikdyž nemám dioptrie, a taky spíše rozhovor s Vašimi zákazníky na těchto stránkách, rozhovor kamarádek mi přijde absolutně nedůležitý......

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63