Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Teenageři a kontaktní čočky

Teenageři a kontaktní čočkyJsi připraven na nošení kontaktních čoček? To je ta nejčastější otázka, kterou rodiče svým dětem při prvních debatách o kontaktních čočkách pokládají. Často totiž převládá názor, že teenagerům při péči o kontaktní čočky chybí důležité vlastnosti jako zodpovědnost a pravidelnost, které při nošení a údržbě kontaktních čoček hrají důležitou roli. Je to tak? Kdy je ten správný čas začít nosit kontaktní čočky?

O připravenosti mohou svědčit následující faktory:

  • Učíš se rád nové věci? Pokud ano, znamená to, že máš vysokou šanci naučit se zacházet s kontaktními čočkami.
  • Mluvíš o touze nosit kontaktní čočky často i s rodiči? Jestliže ano, tvá motivace je vysoká, což značí velký, pozitivní zájem o věc, nejen momentální rozmar.
  • Věnuješ se pravidelně jakékoliv mimoškolní činnosti – sportu nebo jinému zájmovému kroužku? Pokud ano, vypovídá to o tobě, že jsi schopen rutinně se něčemu věnovat, tedy i kontaktním čočkám. [1]

Řekni to rodičům!

Teenageři a kontaktní čočkyPřesvědč své rodiče, že chceš nosit kontaktní čočky. Předem si rozmysli a pak jim vysvětli, proč je pro tebe nošení kontaktních čoček důležité a že se cítíš být dostatečně zodpovědným pro nošení kontaktních čoček.
Řekni jim důvody pro nošení kontaktních čoček. Pokud je bude zajímat finanční otázka používání kontaktních čoček, ukaž jim orientační ceny kontaktních čoček – výdaje za rok jsou téměř shodné jako výdaje za kvalitní brýle.

Pokud se po svolení rodičů rozhodneš postupovat dál, informace najdeš na Cocky.cz v článku Začínáme s kontaktními čočkami.

Kdy je správný čas začít nosit kontaktní čočky?

Průměrný věk, kdy si lidé uvědomují potřebu zrakové korekce, je 13 let. Průzkumy ukazují, že mladí lidé by zkoušeli čočky raději než dospělí, avšak jen třetina dospívajících ve věku 12–18 let hovořila o čočkách s očním specialistou. Výzkum ukazuje, že 65 % nositelů brýlí ve věku 12–15 let má zájem nosit kontaktní čočky. [2]

Teenageři a kontaktní čočkyMnozí z rodičů, kteří používali kontaktní čočky v minulých letech, zažili složitou a obtížnou péči o čočky, kdy se kontaktní čočky ještě musely vyvařovat nebo opečovávat mnoha desinfekčními a smáčivými přípravky nebo kdy materiály čoček nebyly pro oči tím nejpohodlnějším, a proto své děti nechtějí vystavovat těmto komplikacím.

Dnes je však použití kontaktních čoček jednodušší, zdravější a pohodlnější než kdykoliv předtím a dnešní mladí lidé jsou o kontaktních čočkách a možné korekci díky mnoha médiím velmi dobře informováni. Podle výzkumu u mladých nositelů čoček si většina myslí, že jejich používání zlepšuje kvalitu života a zaručuje výhody, jako je sebedůvěra, flexibilita a výběr. [3]

Jak tedy u dospívajících - teenagerů zjistit, kdy je ten pravý čas?

Spolehlivost je základ a teenageři jsou známí svým typicky riskantním chováním. Je ale nutno říci, že velké procento dospělých nositelů kontaktních čoček se chová do značné míry nespolehlivě - výzkum ukazuje, že spolehlivě se chovají 4 z 5 nositelů. [4] Například ztráta kontaktní čočky je podle zkušeností optometristů dokonce častější u dospělých nositelů než u dospívajících! [5]

U teenagerů je tedy jejich přístup také individuální.

Dodržování všech zásad se zlepší, když jsou kontaktní čočky předepsány na základě životního stylu teenagera. Např. koncepce „nový den, nová čočka“ v případě jednodenních jednorázových čoček znamená lepší hygienu a odpovídá profilu nositele s aktivním životním stylem, např. sportovce. U jednodenních čoček se potvrdila spolehlivost při dodržování zásad u 81 % nositelů. [6]

Reference:
2., 3., 4., 6. Mikušová, Tatiana (2009). Zaslouží si teenageři kontaktní čočky? Česká oční optika, 3/2009, str. 72, 73, 76.
1. All about vision. Teens and contact lenses [online] [ cit. 2009-12-16] Dostupné na www.allaboutvision.com
5. Ciba Vision. Užitečné údaje [online] [cit. 2009-12-16] Dostupné na www.nadivoko.eu

Komentářů (10)

  1. Autor: Redakce, Dne: 29. 4. 2011
    Ahoj Tomáši, právě cena čoček je bohužel často tím, co se rodičům na kontaktních čočkách nelíbí nejvíc. V tomto případě bys jim mohl přepočítat cenu kontaktních čoček například na jeden měsíc - je to psychologický efekt, který je účinný. Např. kontaktní čočky měsíční jsou dnes k dostání kolem 700 Kč po 6 kusech - na 3 měsíce, za jeden měsíc tedy zaplatíte cca 233 Kč - to už není tak strašné, co? Zkus to takhle spolu s argumenty výše, snad to vyjde - držíme palce.
  2. Autor: Tomáš, Dne: 28. 4. 2011
    Moc pěkné, ale to nevíte, jak je těžké přesvědčit rodiče, aby mi ty čočky koupili, popřípadě alespoň přispějí... Kontaktní čočky bych moc chtěl, ne jen do školy, ale hraji závodně florbal. Moc by se mi hodili, ale po konzultaci s rodiči na ně můžu na dlouhou dobu zapomenout (asi kvůli ceně.) O to víc mě štve, že sama máma brýle na očích nikdy neměla a čočky nosí můj kámoš taky. Tak snad, za 3 roky, až si budu moct trochu vydělávat na brigádách:(
  3. Autor: Redakce, Dne: 20. 12. 2010
    to kfkeej: to je super! jsme moc rádi, že do naší velké čočkařské rodiny přibyl další spokojený nositel =)
  4. Autor: kfkeej, Dne: 15. 12. 2010
    vcera jsem poprve zacalala nosit cocky a jsou mi moc pohodlne
  5. Autor: Optometristka Lucie, Dne: 1. 12. 2010
    Pokud Vás brýle obtěžují na vidění do dálky a na potřebné aktivity, pohodlnější budou pro Vás určitě kontaktní čočky, které vás nebudou obtěžovat. Kontaktní čočky můžete nosit u Vašich dioptriích, je však nutné navštívit svého očního specialistu, aby Vám čočky odborně naaplikoval a seznámil Vás s nasazováním a vyjímáním čoček, péčí o čočky apod..
  6. Autor: redakce-optometristka, Dne: 17. 8. 2010
    Vážená paní Pavlo, samozřejmě, že se dají zakoupit kontaktní čočky i bez hodnoty cylindru, hodnota kontaktních čoček je pak ale trošku jiná, záleží na hodnotě cylindru a přesnou dioptrii by Vám měl sdělit oční specialista, který Vám kontaktní čočky aplikuje, druhy kontaktních čoček se liší konstrukcí čočky a parametry, proto je nutná aplikace čoček a dioptrií i bez cylindru pod dohledem očního specialisty.
  7. Autor: Marky, Dne: 2. 8. 2010
    Dobrý den, jsem krátkozraká a mám na jednom oku půl a na druhém jednu dioptrii. Ve škole, do kina, do divadla apod. musím nosit brýle a dost mě to otravuje. Je mi 14 let. Mohla bych v takovém případě nosit kontaktní čočky? Popřípadě doporučila byste mi to?
  8. Autor: Redakce-Optometristka, Dne: 19. 2. 2010
    Vážená pani Lucie, cylindrické čočky nelze zakoupit, pokud je nemáte naaplikované a následně zkontrolováné očním specialistou, jak sedí na rohovce. Záleží na hodnotě vysokého cylindru, pokud máte nižší cylindr, neměl by být problém s zakoupením necylindrických čoček. Hodnotu čoček bez cylindru Vám musí určit Váš oční specialista nebo optometrista. Kontaktní čočky, které si chcete zakoupit musíte mít vyzkoušené a naaplikované.
  9. Autor: Lucka, Dne: 9. 2. 2010
    Mela bych jeden dotaz-v optice mi dali pred mesicem zkusebni cocky bez cylindru.Na karticku s temi parametry mi ale napsali moje dioptrie do kolonky k tomu cylindru tzn. ze podle te karticky mi daji cylindricke cocky.Problem je ale v tom,ze jsou pomerne drahe a ja cocky nosim jen parkrat do tydne.Ty "obycejne" bez cylindru mi tedy vyhovuji.Chtela bych se tedy zeptat,jestli by se dali s timto receptem,kde jsou tedy zapsany ty dioptrie u cylindru,koupit i normalni cocky. Doufam ze jste to z meho popisu pochopili. =D
  10. Autor: Pavla, Dne: 28. 1. 2010
    Vážená redakce máte to tu nějaké polomrtvé :(

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 37 x

Celkem odpovědí: 62