Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Kontaktní čočky při porodu

Porod s kontaktními čočkami

Na internetu nalezneme mnoho nejrůznějších diskuzí na téma porod a kontaktní čočky. Nastávající maminky jsou často zmatené a nejsou si jisté, zdali mohou mít kontaktní čočky při porodu nasazené.


Jsou tedy oční vady při porodu problémem? A je možné mít u porodu kontaktní čočky? Nejen tyto otázky si nyní zodpovíme.

Porod v kontaktních čočkách

Kontaktní čočky a porod je často diskutované téma. Pokud vyšetření zraku v těhotenství neodhalilo jakýkoliv problém a vaše dioptrie jsou maximálně na střední výši (zhruba do 6 dioptrií), pravděpodobnost komplikací kvůli kontaktním čočkám klesá. Potíž nastává v případě, kdy se při porodu musí přejít k akutní sekci. V tu chvíli by bylo dobré kontaktní čočky vyndat. Jestliže se tedy opravdu rozhodnete absolvovat porod v kontaktních čočkách, nejvhodnější variantou budou jednodenní kontaktní čočky.

Sami u nás v redakci známe mnoho šťastných maminek, které s kontaktními čočkami odrodily bez jakýchkoliv obtíží. Opět je to ale na zvážení každé maminky, jejího očního lékaře a samozřejmě porodního lékaře.

Návštěva očního lékaře před porodem

Každý nositel kontaktních čoček by měl navštěvovat svého optometristu alespoň 2x ročně. Jestliže toto nedodržujete, doporučujeme si přečíst článek Proč je důležité pravidelné vyšetření zraku na Čočkyshop.cz. Oční vyšetření by však mělo být před porodem samozřejmostí minimálně pro ženy s vyšší krátkozrakostí a vrozenými očními vadami. Včasná kontrola očí pak může předejít případným komplikacím během porodu.

Císařský řež kvůli oční vadě

Porod císařským řezem lékaři dříve automaticky doporučovali při silné krátkozrakosti (cca od -7 dioptrií). Rodičky trpící krátkozrakostí mohou mít oči o něco zvětšené. Díky tomu jsou právě oči s vysokými dioptriemi náchylnější k poškození sítnice, ke kterému může dojít kvůli vyššímu nitroočnímu tlaku při tlačení.

V současnosti se však názory doktorů liší. Nemůžeme tak s jistotou vědět, jaký přístup bude mít ten či onen oční lékař. Stále častěji se totiž setkáváme s matkami, které bez problémů rodily přirozenou cestou s tím, že byl porodník s oční vadou obeznámen a porod vedl dle vlastního uvážení. Možná právě ten váš oční lékař bude mít podobný názor a nebude shledávat císařský řez nezbytným. S jistotou se nikdy nedá říci, jestli se po porodu nějaké oční komplikace vyskytnou či nikoliv. U každé rodičky je to individuální.

I z těchto důvodů byste konzultaci se svým očním lékařem před porodem neměli vynechat. Ten vám případná doporučení pro porodníka zapíše do lékařské karty.

Autor: Petra Mašková

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 36 x

Celkem odpovědí: 61