Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Budoucnost kontaktních čoček – čočka jako nosič očních léků

kontaktní čočky v budoucnosti

Již několik desítek let vědci hledají další možná využití kontaktních čoček v medicíně. Čočky by mohly kontrolovat procesy v těle projevující se na očích – např. hlídat hladinu cukru u pacientů s diabetes nosících čočky na základě kvality slzného filmu.


Jedno využití se ale může objevit velice brzy: Pro léčbu alergického zánětu spojivek jsou v dnešní době jako nosič léku běžně užívány oční kapky. Výzkum nyní ukázal, že jako podobné medium pro aplikaci léčivé látky do očí mohou sloužit i kontaktní čočky.

Vědci použili čtrnáct komerčně dostupných druhů kontaktních čoček, aby zjistili, jak se do materiálu jednotlivých typů čoček vstřebává a jak se z nich uvolňuje látka ketotifen fumarát, antihistaminikum pro léčbu alergických zánětů spojivek. Ve výběru byly zastoupeny čočky silikon-hydrogelové i hydrogelové, denní čočky i čočky vícedenní. Vzorky byly ponořeny nejprve na 24 hodin do roztoku léku a poté na dalších 24 hodin do fyziologického roztoku s boráty.

Během druhé fáze vědci sledovali uvolňování léčiva. Ukázalo se, že většina čoček je schopna vstřebat stejnou či větší dávku ketotifen fumarátu, která se běžně používá při dávkování očními kapkami dvakrát denně. V prvních dvou hodinách se léčivo uvolňovalo rychle, poté už téměř vůbec.

kontaktní čočky nové technologie

V komentáři ke studii autoři uvedli, že bude třeba upravit používané materiály kontaktních čoček tak, aby se léčivo uvolňovalo "na míru" lékům, pro což se používají metody jako molekulární imprinting nebo bariery pro difusi. Pak se kontaktní čočky mohou stát významným médiem pro aplikaci léků do očí, protože oční kapky jsou mnohými považovány za nevýhodné, hlavně právě pro časovou nestálost působení na povrch oka, omezený průnik léčiva a nízkou spolupráci při aplikaci samotnými pacienty.

Reference:
1. Soluri A., Hui A., Jones L.: Delivery of ketotifen fumarate by commercial contact lens materials. Optom Vis Sci. 2012; 89(8): 1140-1149 [cit. 2013-02-15]. Dostupné na www.healio.com/optometry

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 15 x
3-5x za týden 12 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 65