Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Tajemství expirace kontaktních čoček

expirace kontaktních čoček

Našli jste doma někdy krabičku čoček s již prošlou expirací a napadlo vás: Proč to nezkusit? Expirace kontaktních čoček má svůj smysl, který je ale často nám všem utajen. Ale i přes to se expirací řídíme a dodržujeme určenou dobu použitelnosti čoček.

V dnešním příspěvku jsme se zaměřili na to, proč nošení prošlých čoček neriskovat. Až vám příště někde budou nabízet čočky s krátkou expirací nebo dokonce kontaktní čočky prošlé za lákavou cenu, bude určitě lepší vědět, proč říct ne.

Co se může stát při vypršení expirace čoček?

Datum spotřeby je na kontaktních čočkách uvedeno stejně jako u jídla nebo u jiného medicínského výrobku. A u kontaktních čoček stejně jako u těchto produktů vám po uběhnutí doby spotřeby nikdo nedokáže přesně říci, co se může dít dále.

U kontaktních čoček jsou pravděpodobné tři varianty:

  • nejméně bolestivá varianta: Kvůli vyčpělému roztoku z blistru může být nasazení čoček velice nepříjemné – čočka může v oku pálit a štípat, protože je nasáklá roztokem, který již nemá ideální složení.

  • horší varianta: S vypršením expirace přijde oslabení sterilního zapečetění blistru a tím pádem roztoku i čočce uvnitř hrozí kontaminace bakteriemi z okolí, které by se do oka určitě neměly dostat kvůli potencionální infekci a dalším komplikacím.

  • nejhorší varianta: Při použití proexpirovaných kontaktních čoček může být degradován i samotný materiál čočky – změní se vlastnosti čočky. Za své peníze tedy nedostanete to, co by Vám čočka měla dávat – pohodlí do konce dne, vláčnost, jemnost, ale také jí bude chybět to, co zajišťuje zdraví vašich očí - dostatečná propustnost pro kyslík, odolnost usazeninám a bakteriím, šetrnost k oku.

kontaktní čočky doba použití

Jak rychle se po vypršení doby expirace čočka dostane do stádia degradace, závisí na technologii sterilizace blistru a na chemickém složení roztoku v blistru a na materiálu čočky. Pokud Vám někdo nabízí krabičku kontaktních čoček s krátkou expirací za nižší cenu, určitě si rozmyslete, zda za to stojí.

Co je expirace a jak jí rozumět

Kontaktní čočka je hned po svém vyrobení a po kontrole kvality uložena do blistru – malého plastového kontejneru. Ten je naplněn 2 důležitými složkami - solným roztokem bez konzervačních látek pro uchování čočky ve vlhkém prostředí a zvlhčujícím činidlem, které čočky uchovává po dobu uzavření v blistru plně hydratované. Blistr je neprodyšně zapečetěn fólií a sterilizován, dokonce opakovaně, aby se zaručila dlouhá použitelnost čočky. U kontaktních čoček není výjimkou expirace 4 roky od výroby.

Expirace u kontaktních čoček značí poslední měsíc, kdy je možné čočku z blistru vyjmout a začít ji používat. Expiraci je možné najít na krabičce čoček a na blistru ve formátu RRRR/MM, například 2013/10, což znamená, že poslední čočku lze začít bezpečně používat v říjnu roku 2013 – blistr je ještě sterilní a jeho obsah není kontaminován.

Expirace kontaktních čoček trochu jinak

Další neméně důležitou dobou spotřeby u kontaktních čoček je pak jejich doba použití po vyjmutí z blistru – každá čočka by měla být nošena přesně po tu dobu, na kterou je určena. Měsíční čočka by měla být nošena 30 dní a ne více. Uložením čoček na pár dní do roztoku nebo nošením kontinuálních čoček jen přes den se doba nošení čočky neprodlužuje. Více také v článku Přenášení kontaktních čoček jak jej možná neznáte.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60