Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

První aplikace kontaktních čoček - Jsem na to sama 2. díl

strach z kontaktních čoček

Když jsem odcházela z vyšetření, bylo to neuvěřitelné, ale jako by byl svět o něco hezčí. Vše získalo ostrost a jasnější barvy. Měla jsem totiž poprvé nasazené kontaktní čočky. Možná jsem se určitým způsobem cítila výjimečná. Asi proto, že jsem v tu chvíli nevěděla, že na světě čočky nosí zhruba každý 10. člověk.

Protože jsem měla nasazené zkušební kontaktní čočky, byla jsem v očekávání, jak se mé oči k novému a neznámému předmětu zachovají. Snesou mé oči kontaktní čočky? A nevyvolají nějakou alergickou reakci? Přece jenom jsem před vstupem do aplikačního střediska nějaké články přečetla, a vím, že čočky nemusejí sedět každému. Žádné takové komplikace však nenastaly.

Vyndání kontaktních čoček

vyndavání kontaktních čoček

Přišel večer - čas vyndání čoček. Moje kontaktní čočky nejsou uzpůsobeny ke kontinuálnímu nošení, a tak jsem šla k zrcadlu, vyndala pouzdro na čočky a roztok. (V aplikačním středisku jsem zdarma dostala roztok OPTI-FREE RepleniSH. A neměnila bych, používám ho dosud.) Paní optometristka mě na vyšetření instruovala, jak vyndat kontaktní čočky. Do pouzdra jsem tedy nalila dostatečné množství roztoku a umyla si ruce. Zase se začal dostavovat ten známý nervózní pocit. Teď tu již nebyl nikdo, kdo by mi pomohl, bylo to pouze na mě.

Nejprve jsem se chystala z oka vyndat pravou kontaktní čočku. Levou ruku jsem si přes hlavu přehodila tak, abych si mohla jejím prostředníčkem nadzvednout horní víčko. Pravým ukazováčkem jsem si poté rozevřela spodní oční víčko a ukazováčkem jsem se začala přibližovat k oku. Už jsem skoro byla u čočky, když v tom … Mrk. „Nevadí, zkus to znovu!” říkala jsem si. Mrk, mrk, mrk, mrk …

Byl to boj

15 minut uběhlo a já měla čočky stále nasazené. Bylo to tu znovu, mrkací reflex. Jak ho ale přemoci? „Vzchop se, bábovko!” ozvalo se z mého podvědomí. Za dalších deset minut jsem měla obě čočky vyndané. Pro tentokrát jsem tedy byla o něco rychlejší, než když jsem zápasila s čočkami v začátku. Nebyl to bůhví jaký výkon, ale zvládla jsem to.

Je několik doporučených způsobů, jak vyndat čočku z oka. Jedním z nich je chycení čočky ukazovákem a palcem. Prsty čočku na oku sevřou a vyndají – tento způsob mi nevyhovoval, a tak jsem zkusila čočku tzv. shrnout ke spodnímu očnímu víčku. Odtamtud jsem ji již snadno vyndala. Takto mi to vyhovuje nejvíce, a proto tento styl preferuji i nadále.

Nandání kontaktních čoček

Přišlo ráno. Pokud se líčíte, je nutné čočky nasazovat před nalíčením. Tak jsem se to chystala udělala i já. Přišla jsem do koupelny a přistoupila k zrcadlu. Žádnou nervozitu jsem nepociťovala. Není přeci důvod, proč by mi nemělo nasazování kontaktních čoček jít jako po másle. Pravým ukazovákem jsem vyndala čočku z pouzdra. Zkontrolovala jsem správnost rubu a líce a mohlo se jít na to. Čočky si vlastně nasazuji stejným způsobem, jako je vyndavám. Hladce to úplně nešlo, ale po 20 minutách se povedlo. Pokud jste tedy citlivky - jako já, doporučuji si ráno přivstat. Ještě jsem se totiž musela nalíčit.

správné nandavání kontaktních čoček

Tak, to byl první večer a ráno s kontaktními čočkami. Další dny bylo vše v pohodě a já neměla žádné problémy. Opravdu to byla ta počáteční nervozita a především nezvyk. Nyní jsou mé oči na čočky zvyklé, a já své reflexy dokáži korigovat. Čočky nasazuji na první pokus. Za 3 minuty jsem hotová a mohu vyrazit - večer do postele a ráno do práce.

Na silikon-hydrogel si nemůžu stěžovat

Kdyby vás zajímalo, jaký typ čoček jsem nosila, tak se jednalo o silikon-hydrogelové čočky. Silikon-hydrogel je nový materiál, který se používá pro výrobu nejnovějších kontaktních čoček. Je pro oko zdravější, neboť má větší propustnost pro kyslík. Jeho jedinou nevýhodou je o něco větší míra tuhosti než u hydrogelových čoček. Proto jsem tyto čočky v oku trochu cítila. Rozhodně to ale nebylo nepříjemné. To vůbec ne. Pouze jsem věděla, že čočky na očích mám.

Které čočky u mě nakonec zvítězily? A jak jsem s nimi spokojená? O tom již ve třetím díle …

Autor: Petra Mašková

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63