Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

První aplikace kontaktních čoček – Usnula jsem, co teď? 3. díl

první zkušební čočky

Po měsíci nošení kontaktních čoček je ze mě již ostřílená harcovnice. Čočky nandám a vyndám během několika sekund a nedělá mi to prakticky žádnou potíž. Maximálně se potýkám s občasnou leností, kdy se mi večer čočky sundávat už vůbec nechce. Ale to také určitě znáte.

Měsíc uplynul jako voda a přišel čas znovu navštívit aplikační středisko. Jako první na řadu přišla běžná kontrola zraku. Paní optometristka zkontrolovala, jestli je vše v pořádku a mohlo se rovnou přejít k diskuzi o mých naaplikovaných měsíčních čočkách.

Zkušební pár, který jsem při prvním vyšetření dostala, byly čočky Air Optix Aqua. „Tak jak se v čočkách cítíte?” zeptala se oční specialistka. Já jsem odpověděla, že mě čočky nijak nedráždí, nemám pocity sucha, ale že je zkrátka v oku cítím.

Ne nijak nepříjemně, pouze mám každý den povědomí o tom, že je v očích mám. Slečna Tomečková z aplikačního střediska ihned věděla, co tím myslím. Odpověděla mi, že tento typ čoček je o něco tužší a že můžeme samozřejmě naaplikovat čočky jiné.

Dostala jsem měsíční čočky Biofinity

A tak mám již na prstu připravenou novou zkušební čočku. Ihned na první dotek jsem poznala ten rozdíl. Čočka byla o tolik jemnější! Až mi pár vteřin dělalo problém s ní vůbec manipulovat. Raz, dva… Nasazeno.

Oproti předchozím čočkám se okamžitě dostavil „vaaau” efekt (volně můžeme přeložit jako: „Ty brďo, páni, jů…” apod.). Jakmile byla čočka Biofinity nasazena na oku vůbec jsem o ní nevěděla. Necítila jsem absolutně nic. A to bylo přesně to, co jsem od kontaktních čoček očekávala. To pohodlí, ta svěžest, ta vlhkost. To byly ty pravé čočky.

Už podruhé jsem odcházela z aplikačního střediska a opět s výbornou náladou.

poprvé jsem v čočkách přespala

Spaní v kontaktních čočkách

Během týdne bylo vše v naprostém pořádku. Čočky jsem před spaním vždy vyndavala, ale jeden večer jsem domů přišla opravdu pozdě. Po příjemném posezení s přáteli jsem byla natolik unavená, že jsem se rozhodla v čočkách přespat. Koneckonců Biofinity jsou kontinuální čočky, ve kterých nositelé čoček spí běžně i každý den.

Nastalo ráno a čas vstávání. Oči jsem otevřela celkem pohodlně a přes mé překvapení jsem nepociťovala žádnou suchost nebo škrábání.

Vstala jsem a šla do koupelny na obvyklou ranní hygienu. V tu chvíli mě však napadlo: „Mohu si bez starostí opláchnout s čočkami obličej, když jsem byla u kontaktologa tolikrát poučena o Acanthamoebě?" O prvoku, jenž se mi může na čočku dostat i z pitné vody.

To ráno jsem si tedy před hygienou čočky raději vyndala a hned jsem se ujala zatelefonovat do ordinace. Připadala jsem si jak malá školačka: „Sím, sím… Pančelko, můžu tohle a támhleto?”

Abychom však neodbočovali, paní optometristka byla na takovéto dotazy naprosto zvyklá. Poučila mě, že obličej si ráno opláchnout samozřejmě můžu, pouze však s velkou opatrností a pevně zavřenýma očima, aby se mi do nich voda nedostala.

Nyní mám již vyzkoušené, že mým očím každodenní přespávání v čočkách neprospívá. Záleží především na každém z nás, jak kontinuální nošení bude snášet. Mnoho lidí nosí tyto čočky nepřetržitě a nemají s tím jakýkoliv problém. Jak jste na tom vy?

Autor: Petra Mašková

Komentářů (2)

  1. Autor: Petra, Dne: 14. 11. 2013
    Dobrý den, děkuji za komentář. Jsem ráda, že se článek líbil. Když jsem já přecházela k čočkám Biofinity, rozdíl jsem cítila už ve chvíli, když jsem je vyndávala z blistru. Takže jsem pocítila velkou změnu a tyto čočky už nevyměním :) Byly o tolik jemnější. Porovnejte sám. Budu ráda, když se s námi podělíte o první dojmy.
  2. Autor: Camel, Dne: 1. 11. 2013
    Přečetl jsem tento díl a pak i předchozí. Můj příběh je podobný, jen jsem nikdy nenosil brýle, ale zase mám jako bonus vyšší astigmatismus jen s drobnou sférickou vadou. Teď zkuším pár Air Optix a dojmy mám podobné - v oku je cítím, mám takový "svěží" pocit... jinak žádné potíže. Při kontrole jsem si nechal objednat Biofinity - očekávám větší pohodlí a lepší fixaci (viz. astigmatismus) - optik mi je ochotně objednal i když mě varoval, že se těžko dá čekat výrazný rozdíl. Čočky od něho se jmenují jinak, ale údajně totožné s Biofinity - jen jiný obchodní název (bohužel jsem ho zapomněl - znělo to nějak klasicky - něco jako super zrak v angličtině :-) V čočkách jsem ještě nespal - tak tohle netuším, ale zato se mi povedlo nasadit si čočku s nějakou nečistotou a to byl mazec. Byl jsem rád, že jsem jí vyndal. O té bakterii jsem se dozvěděl až dnes, tak mě to vylekalo, protože jsem právě po tom zážitku s nečistotou vypláchl pouzdro vodou - no už budu hodný :-) Opravdu rád jsem si přečetl o jiném pohledu na to, co jsem zažil popř. co mě čeká/může čekat. Díky za milý článek.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63