Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Jak zatočit s oční alergií při nošení čoček v 6 krocích

alergie a kontaktní čočky

Jaro je tady. Spousta z nás začíná řešit, jak spojit alergii a nošení kontaktních čoček. I když jste například dlouhodobý a zkušený nositel kontaktních čoček, období alergií Vám může pořádně zatopit ve smyslu pohodlného nošení čoček. Alergenní látky přenášející se vzduchem se zachycují na kontaktních čočkách a v kontaktu s okem způsobují značné problémy a diskomfort.

Alergeny zároveň mohou podnítit nadměrnou tvorbu slz, což znepříjemňuje i kvalitní vidění přes čočku. Nošení čoček v pylové sezóně se tak může stát pořádným peklem. Co s tím? Máme pro Vás 6 tipů, co dělat, pokud v jarních, letních nebo podzimních měsících trpíte.

Co způsobuje alergii?

Mnoho alergenů, jako například pyl, prach, plíseň nebo zvířecí srst, se pohybuje vzduchem a snadno se tak dostává do kontaktu s očima. Usazují se na jemném povrchu čoček jako deposita a stálým kontaktem s okem jej pak stále dráždí.

čočky a alergie

Symptomy alergie:

  • Červené, oteklé nebo svědící oči
  • Rýma
  • Kýchání a kašel
  • Svědící nos, ústa nebo hrdlo
  • Bolest hlavy způsobená ucpanými dutinami

Hlavně první dva z těchto symptomů nošení kontaktních čoček velice znepříjemňují. Svědění a pálení očí, nadměrné slzení nebo extrémní suchost, oteklá víčka nebo dokonce výskyt bílých výměšků ze slzných kanálků může často vést až k zánětu spojivek. Co dělat, abyste oční alergii při nošení kontaktních čoček přežili?

1. Noste kontaktní čočky s co nejkratší dobou výměny

Pořiďte si nejlépe jednodenní čočky. Kontaktní čočky se každý den vyhodí, takže se na nich nikdy nevytvoří usazeniny s alergenními látkami, které se na čočkách každodenně více a více ukládají a způsobují vysoké nepohodlí a dráždění. Méně finančně náročné a také vhodné jsou pak čtrnáctidenní kontaktní čočky.

2. Čistěte čočky tak často, jak jen to jde

Pokud nosíte čočky s delší dobou výměny, čistěte je důkladně a častěji. Čím častěji a důkladněji kontaktní čočky čistíte, tím jsou logicky méně znečištěny alergeny. Určitě uvažujte o roztoku na čočky bez obsahu konzervačních látek, které mohou oko jen více dráždit a alergickou reakci zhoršit – takový je zatím pouze peroxidový roztok.

3. Udržujte oči zvlhčené

Alergeny často způsobují nepřirozenou suchost očí. Pokud nemáte senou rýmu a nemáte oči zalité slzami, pomožte svým očím zvlhčit se pomocí umělých slz – lubrikačních kapiček se schopností obnovy slzného filmu. Pomocí kapek se také velké množství alergenů z očí vyplaví.

Pozor ale na to, abyste používali kapky vhodné ke kapání na kontaktní čočky a pokud možno bez konzervačních látek. Jak už jsme říkali, konzervační látky mohou oči jen více podráždit, některé další látky mohou čočky dokonce znehodnotit. Více také v článku Vyberte si k čočkám zvlhčující kapky, které opravdu pomůžou.

4. Používejte chladivé obklady

Pokud máte problémy s červenýma a oteklýma očima, ubraňte se nutkání mnout je. Mnutí očí zanícení může jen zhoršit dalším roznášením alergenů – místo toho zkuste oči zklidnit chladivými a vlhkými obklady.

V době největšího výskytu alergenů a v období akutních obtíží je ale vhodnější kontaktní čočky vysadit. Připravit se na nejvyšší výskyt alergenního pylu můžete například z kalendáře pylů (odkaz na jeden uvádíme zde). Další tipy tedy již nepočítají s nošením kontaktních čoček.

5. Noste brýle

Alergeny se při nošení kontaktních čoček udržují na jejich hladkém povrchu. Nošení brýlí pomůže předejít větší alergické reakci.

6. Navštivte svého očního lékaře

Dnes již na trhu existují kvalitní léky úspěšně mírnící příznaky alergií. Správnou léčbou je možné obtíže minimalizovat a nošení čoček umožnit.
Pozor ale opět na kapky na alergii – neměly by se kapat na kontaktní čočky, při potřebě užití proto vždy vyjměte čočky z očí a po nakapání si je alespoň dalších 10 minut nenasazujte – to vše hlavně kvůli látce benzalkonium chlorid, která by mohla znehodnotit materiál čoček.

Komentářů (2)

  1. Autor: Redakce, Dne: 8. 4. 2011
    Dobrý den, alergie, která má oční projevy, na nošení kontaktních čoček vliv bohužel má. Alergen, např. pyl, se dostane do styku s okem, tělo vyloučí chemické látky (histaminy), které vyvolávají zánět. Oční alergie projevující se těmito záněty - červenáním, pálením, svěděním a otékáním, ovlivňují pohodlí nošení čoček. Samozřejmě také záleží na tom, jak jsou projevy alergie silné. Více o tom, jak může alergie ovlivnit nošení čoček např. také na stránkách výrobce kontaktních čoček Johnson&Johnson: http://www.acuvue.cz/problemy-s-ocima#ocni_alergie .
  2. Autor: Klára, Dne: 6. 4. 2011
    Máte tu dost chyb, jsem alergik ale větší blbost fakt jsem nečetla, alergie nemá vůbec učinek na nošení čoček sama lékařka mi dala instrukce, než sem něco napíšete tak si ověřte skutečnost

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63