Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

5 pravidel, jak cestovat s čočkami na dovolenou

na dovolenou s čočkami

Mít kontaktní čočky na dovolenou je paráda: Vidíte všechno a za každé situace, můžete plavat v moři, sportovat bez omezení, koupit si jakékoliv sluneční brýle…


Ale aby dovolená s čočkami byla úplně pohodová, nezapomeňte na pár detailů. Sepsali jsme pro Vás 5 důležitých pravidel, jak s čočami cestovat na dovolenou.

1. Malý roztok i do kabinového zavazadla

Vezete si na dovolenou vícedenní čočky? Roztok je v tomhle případě nutností. Počítejte minimálně s 10 ml roztoku na jedno čištění, např. na 10 dní vezte nejméně 100 ml roztoku. Do zavazadla si ale vezměte větší množství roztoku, než na jakou dobu na dovolenou jedete – co kdyby…

Nepřelévejte roztok do menší lahvičky, protože se roztok kontaktem s nesterilním prostředím může kontaminovat pro oko nebezpečnými mikroorganismy. Následkem může být oční zánět a ten není nic příjemného, obzvlášť na dovolené.

cestování s čočkami

Malý roztok do 100 ml určitě mějte po ruce i v příručním zavazadle v letadle – po cestě může dojít k situaci, po které si čočky budete chtít raději vyndat.

2. Udržujte své tělo i oči hydratované

Do příručního zavazadla přibalte i kapičky do očí (vhodné na kontaktní čočky) a prázdnou lahev. Kapky vám v suchém vzduchu letadla pomohou cítit se pohodlněji a lahev můžete po kontrole na letišti naplnit vodou a při letu hydratovat celé tělo, což pomůže i očím cítit se lépe.

3. Neusněte

V čočkách, které pro spaní nejsou určené, nespěte. Po probuzení se tak let nebo cesta autobusem může změnit v cestu utrpení a mlhy.

Nevíte, jestli ve svých čočkách můžete spát? Mrkněte na náš přehled kontinuálních čoček.

4. Brýle sebou!

Nikdy nevíte, co se může stát – pojistka v podobě brýlí se hodí vždy. Určitě si tedy do kufru přidejte i brýle s aktuální korekcí.

5. Napište si parametry a název svých čoček

Nepamatujete si přesně své dioptrie, zakřivení nebo název čoček? Vyfoťte si parametry svých čoček do mobilu - můžou se hodit, třeba při ztrátě zavazadel s roztokem nebo náhradními čočkami. Ale s předpisem můžete sehnat vhodnou náhradu čoček a zkusit si ještě užít alespoň část dovolené :)

Tip: Jednodenní čočky to jistí: Žádné roztoky, jednoduché použití (ráno nasadíte a večer vyhodíte), plavání s čočkami v moři není tak rizikové, když jeden pár za cca 40 Kč ztratíte, vezmete si další ... Zkuste je u svého očního specialisty na kontaktní čočky.

Zdroje
Obrázek (upraven): www.opti-free.com: TSA Regulations for Contact Solution - Tips for Contact Wearers. Dostupné k 9.8.2016 na http://www.opti-free.com/

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60