Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Kontaktní čočky a zánět očí: 6 důležitých kroků pro úplné vyléčení


I když záněty očí mohou potkat každého, u nositelů kontaktních čoček se vyskytují častěji, protože kontakt očí s mikroorganismy může být při nošení čoček častější.


Jaká je první pomoc při zánětu očí a co dělat, aby se vám zánět vyléčil a mohli jste čočky začít znovu bezproblémově nosit?

1. Poznejte zánět

Netrpte a neoddalujte léčbu. Čím dříve zánět očí poznáte, tím dříve jej můžete začít léčit a dříve se z něj i vyléčit. První příznaky zánětu očí jsou: Zarudlé oči, pocit cizího tělíska v oku, nadměrné slzení, nažloutlý oční sekret, pálení či svědění nebo otok víček.

2. Vyndejte čočky z očí

Jakmile máte podezření na oční zánět, vyndejte kontaktní čočky co nejdříve z očí a noste raději brýle. Když se totiž v očích rozjede zánět, kontaktní čočky nebo třeba i zrnko nečistoty jsou pro oči nepřítelem a proto se ještě více brání. Vyjmutím čoček z očí jim ulevíte. Noste na chvíli raději brýle.

TIP: Nejen pro tyto případy se vyplatí mít brýle aktuálních dioptrií.

3. Použijte dostupné léky

Pomozte očím cítit se před vyšetřením u lékaře lépe: Proplachujte pravidelně oči. Ideální je borová voda nebo i zvlhčující kapky, nejlépe bez konzervačních látek, aby oko nedráždily. Pokud je hůře, kupte v lékárně oční kapky Ophthalmo - Septonex, které mají antiseptické účinky. Ani jedno ale zánět nevyléčí.

TIP: Oči se zánětem chraňte před prudkým světlem slunečními brýlemi.

4. Navštivte očního lékaře

Se zánětem očí vám pomůže jedině oční lékař. Na rozdíl o optika nebo optometristy může předepsat léčivé přípravky. Objednací doby bývají u lékařů delší, objednejte se proto k lékaři co nejdříve, aby byl zánět očí také léčen co nejdříve.

TIP: Před použitím léků vypláchněte spojivkový vak borovou vodou, aby se odstranil nahromaděný sekret.

5. Plně zánět doléčte

Nenoste kontaktní čočky před doléčením zánětu! Plné doléčení je důležité, jinak se z jednoho zánětu může stát zánět chronický - opakovaný, který by Vám mohl zabránit nosit čočky na velmi dlouhou dobu.

A jak poznáte, že jsou vaše oči zdravé? Jsou klidné, čisté, nejsou oteklé a nesvědí. Úplné doléčení ale potvrdí opět jen lékař.

6. Zbavte se infikovaných čoček

Jakmile zjistíte, že jsou vaše oči infikované zánětem, vyhoďte používaný pár kontaktních čoček. Častou chybou je začít používat stejné čočky znovu po vyléčení – čočky, které jste nosili v začátku zánětu, jsou totiž kontaminované a způsobí vám proto zánět znovu!

Ideálně se zbavte i dalších přípravků, které byly ve styku s vašima očima – roztoků, kapek do očí, případně i řasenky, tužky na oči nebo stínů.


Trápí vás jiné obtíže? Přečtěte si článek Nejčastější problémy při nošení čoček a jak na ně.

Komentářů (2)

  1. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 20. 8. 2020
    Dobrý den, četnost nošení brýlí a kontaktních čoček je u každého individuální. Pokud už zánět očí máte, je nutné s nošením kontaktních čoček přestat a nahradit je brýlemi. Doba nošení brýlí je závislá na stavu očí. Doporučuji se proto řídit radami vyšetřujícího. S pozdravem Jana
  2. Autor: ploy, Dne: 8. 4. 2018
    Často nosím brýle hodené denně, aniž by to snížilo riziko zánětu, jako je například každodenní hod https://www.meitongs.com/products/define2-colored-contacts-lenses3

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60