Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

9 mýtů o kontaktních čočkách

mýty kolující o čočkách

O kontaktních čočkách stále kolují nejrůznější mýty. Proč tomu tedy neudělat přítrž a nevyjasnit si, které věci pravdou být mohou a které jsou naopak úplnými nesmysly?


Sepsali jsme pro vás 9 nejčastějších mýtů o čočkách, které mohou udělat v hlavě zmatky nejen začátečníkům.



1. Nemůžu nosit kontaktní čočky

Skutečnost: Ano, můžete! V posledních letech kontaktní čočky prošly mnoha technickými vylepšeními, díky kterým je může nosit téměř každý. Pro pacienty trpící presbyopií (neboli vetchozrakostí), jsou k zakoupení multifokální kontaktní čočky nebo speciální torické čočky pro astigmatiky.

Pokud jste tedy v minulosti nemohli z nějakého důvodu kontaktní čočky nosit, navštivte nyní svého očního specialistu. Možná budete překvapeni, co všechno je ve světě kontaktních čoček nového a možného.

2. Na nošení kontaktních čoček jsem moc starý/mladý

Skutečnost: Věk již dávno není žádnou obtíží. S nástupem bifokálních čoček a dalších speciálních typů starších nositelů naopak přibývá.

Kontaktní čočky nejsou věkem takřka omezeny. Již děti od tří let mohou svůj zrak čočkami korigovat. Proto je s podivem, že děti čočky začínají nosit průměrně až od 12 let. Mladí teenageři mají spoustu mimoškolních aktivit, kde by se jim čočky zajisté hodily. Chcete-li se o této problematice dozvědět více, pak vás možná inspiruje článek Teenageři a kontaktní čočky.

3. Nikdy si nebudu schopen čočky sám nasadit

Skutečnost: Tuto obavu má mnoho prvonositelů. Ačkoliv nasazení čoček může vypadat složitě, před vámi to zvládly miliony nositelů. Navštivte tedy kontaktologa a ten vás čočky nasazovat a vyndávat naučí. Ukáže vám ty nejsnazší metody nasazování čoček, s nimiž to budete zvládat bez jakýchkoliv problémů.

4. Kontaktní čočky jsou nepohodlné

Skutečnost: Po krátkém období si oči na čočky tak navyknou, že o nich vůbec nevíte. Navíc v současnosti zakoupíte čočky, které jsou tak tenké a smáčivé, že si na ně za celý den nevzpomenete.

5. Kontaktní čočky potřebují složitou péči

Skutečnost: Jedna lahev roztoku a pouzdro je vše, co k čočkám potřebujete. Čočky uložíte na několik hodin do pouzdra s roztokem a po vyndání jsou čisté a vydesinfikované. Jestliže se ale o čočky nechcete starat vůbec, řešením jsou jednodenní kontaktní čočky, které ráno nasadíte a večer vyhodíte.

6. Nošení kontaktních čoček způsobuje oční problémy

Skutečnost: S nošením kontaktních čoček nejrůznější oční problémy sice nastat mohou, avšak to se týká především nesvědomitých nositelů. Pokud se o své čočky správně staráte a dodržujete všechny pokyny od svého očního lékaře, bude vše v pořádku.

7. Kontaktní čočka mi může z oka vypadnout

Skutečnost: To se stávalo hlavně u starých tvrdých kontaktních čoček. S novými měkkými čočkami se tento jev často nevyskytuje. Přesto se ale může stát, pokud máte čočky se špatným zakřivením a nemáte je odzkoušené v aplikačním středisku.

8. Kontaktní čočky jsou příliš drahé

Skutečnost: Na našem trhu je mnoho druhů kontaktních čoček. Vy si tak snadno vyberete z jakékoliv cenové kategorie. Kontaktní čočky pak mohou často vyjít levněji než drahé dioptrické brýle.

9. Kontaktní čočka mi zapadne za oko

Skutečnost: Tohle je pravděpodobně jeden z největších mýtu o kontaktních čočkách. Čočka vám za oko opravdu zapadnout nemůže, protože tenká spojivka pokrývá celé oko a připojuje se k vnitřní straně vašich víček. Díky tomu je to fyzicky nemožné.


Na závěr si dáme jednu perličku. Znáte článek Nesundala si před koupání čočky a oslepla? Ten byl publikován na serveru Novinky.cz v roce 2012. Určitě stojí za předčtení, ale je nutné ho brát trochu s rezervou. Bohužel se tam nedočtete o důležitých detailech, jako jestli poškozená paní v čočkách přespala, zda-li bylo oko před koupáním v pořádku či jaké čočky nosila.

Autor: Petra Mašková

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63