Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Co si odnést z vyšetření spolu s kontaktními čočkami v očích

První vyšetření s kontaktními čočkami

Všichni tak nějak tušíme, že když zajdeme k odborníkovi na první vyšetření pro kontaktní čočky, odejdeme s čočkami v očích, se smíšenými pocity z nových obzorů a novým pohledem na svět.


Málo kdo ale přesně ví, co všechno by se při vyšetření měl naučit, co všechno si zapamatovat a jaké situace mohou nastat. V našem článku nabízíme několik tipů a rad k prvnímu setkání s kontaktologem, abyste se mohli vyvarovat nedorozuměním a problémům s kontaktními čočkami.

Nejste si jisti? Nebojte se zeptat – i maličkosti rozhodují.

Kromě nasazování kontaktních čoček se na vyšetření dozvíte, co dělat, aby čočky zůstávaly čisté, pohodlné a bezpečně nositelné. Měli byste se naučit s čočkami manipulovat, ukládat je do pouzdra s roztokem, řešit nestandardní situace.

Klidně si tedy při zasvěcování do tajů péče o kontaktní čočky dělejte poznámky a ptejte se na každý detail, kterému nerozumíte nebo si jím nejste zcela jisti.
Spousta nositelů kontaktních čoček totiž opakuje stále tu samou zásadní chybu jen kvůli tomu, že se s kontaktologem špatně pochopili. A chybná péče o kontaktní čočky může mít své nepříjemné důsledky.

Nejdůležitější ze všeho je ale naučit se nasazování kontaktních čoček. Z vyšetření určitě neodcházejte, aniž byste si čočky uměli nasadit. Pokud to ale opravdu nepůjde hned napoprvé, nezoufejte - nechte si od kontaktologa poradit různé fígle, nacvičujte doma a domluvte si s odborníkem další schůzku pro další nácvik.

Zkoušejte a testujte, dokud to jde

Určitě se před vyšetřením zamyslete nad tím, kdy, kde a jak často chcete čočky nosit a své přání již na začátku sdělte kontaktologovi, abyste vybrali nejlepší kontaktní čočky pro vás. Jestli vás zajímají zároveň i kontinuální nebo denní čočky vhodné na dovolenou nebo sport, určitě je zkuste hned při prvním vyšetření, protože pokud se časem rozhodnete pro čočky jiné, je třeba vyšetření znovu absolvovat – každý další model kontaktních čoček má totiž různý materiál a jiné parametry.

Zkušební páry noste tak dlouho, na jak dlouho jsou doporučeny. Pokud tedy máte měsíční čočky, zkoušejte je měsíc a kontrolu s nimi si domluvte raději na konec cyklu nošení. Lepší je nosit testovací čočky plnou dobu a zjistit, že vám vyhovují na začátku i na konci doby nošení, v místnosti i venku, za světla i za šera apod., než si koupit celou krabičku a později si uvědomit, že s čočkami máte problém.

Když máte s kontaktními čočkami problém, vraťte se

Bohužel u kontaktních čoček neplatí, že když kontaktolog spolu s přístroji nenajde žádnou překážku k nošení konkrétní čočky (když čočka v pořádku sedí na rohovce atd.), bude stejně dobře vyhovovat i nositeli. Může se stát, že nebudete vidět úplně ostře, čočka bude v oku pálit nebo řezat nebo vám budou vysychat oči. V těchto případech si co nejdříve domluvte s kontaktologem další Problém s kontaktními čočkamischůzku, na které najdete řešení problému.

Pokud vám nesednou hned první nebo druhé čočky, nevěšte hlavu, nošení čoček je totiž velmi individuálně snášeno. Někdo si na nošení čoček zvyká déle, někdo může nosit své první čočky od prvního dne od rána do večera. Právě proto procházíte prvním vyšetřením, aby se přišlo na nejlepší variantu kontaktních čoček pro vás.

Víte, co nosíte a proč?

Když budete spolu s kontaktologem vybírat kontaktní čočky, ptejte se na zdravotní výhody (propustnost pro kyslík, modul pružnosti), pohodlí s čočkou (obsah vody, zvlhčující látky) a přibližnou cenu u nabízených kontaktních čoček. Kontaktolog vám určitě rád vysvětlí všechny výhody a nevýhody konkrétních čoček.

Jakmile najdete ty nejlepší kontaktní čočky, zapamatujte si jejich název, dioptrie a zakřivení, na jakém oku máte jakou dioptrii (pokud se různí) a jaký roztok k těmto čočkám používat. V nejlepším případě si na vše od kontaktologa nechte napsat kartičku nositele, abyste při následném nákupu nebyli zaskočeni, co že to vlastně nosíte.

Komentářů (4)

  1. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 20. 8. 2020
    Dobrý den, Anno, doporučuji vyhledat očního lékaře, který si zrak vyšetří a zjistí, že je všechno v pořádku. Pokud by se problém vyskytoval po nasazení nebo sundání kontaktních čoček, mohlo by to mít souvislost s nešetrnou manipulací s kontaktními čočkami. Dále by se mohlo jednat např. o oční migrénu nebo zákaly ve sklivci. S pozdravem Jana
  2. Autor: Anna, Dne: 16. 7. 2020
    Dobrý den,chci se zeptat.Občas mám špatné vidění.Nevím jak to popsat,vidím jako míhající se kolečko,je to dost protivný a trvá to většinou tak půl hodiny.Je možné,že by to bylo s čoček.Nejdříve jsem si myslela,že to mám od zad.Děkuji za odpověd Anna.
  3. Autor: Redakce-optometristka, Dne: 4. 6. 2013
    Dobrý den, pokud jste ještě kontaktní čočky nenosila, doporučuji přijít nenalíčená. Při pokusu nasadit a sundat kontaktní čočku oko zpočátku slzí. Rozmazaná líčidla pak mohou kontaktní čočku ušpinit a na oku dráždit. Někteří oční specialisté přímo vyžadují, aby zájemkyně přišly nenalíčené. S pozdravem optometristka Jana
  4. Autor: Nicol, Dne: 3. 6. 2013
    Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli mohu být nalíčená na prvním vyšetření ? Netuším, co mě čeká, jestli nebudou vadit namalované řasy... Děkuji za odpověď

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63