Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Nosit čočky denní, 14-denní nebo kontaktní čočky měsíční?

Denní čočky nebo měsíční

Tak už jste se konečně rozhodli a zašli jste vyzkoušet kontaktní čočky, ale absolutně nevíte, jaké čočky chcete zkusit a nosit? Optometrista na vás chrlí názvy a výhody různých typů čoček, jenže vy se v tom prostě ztrácíte? Denní nebo měsíční, se zvlhčující složkou nebo vyšším obsahem vody, s vysokou propustností pro kyslík… Dnes se vám proto pokusíme poradit, o jaké čočky na zkoušku požádat co se doby nošení týká.


Rozhodnutí, jak dlouho a často chcete kontaktní čočky nosit, Vám usnadní nejen výběr čoček, ale také ušetří peníze. Z praxe můžeme potvrdit, že spousta začátečníků chce po několika týdnech nošení čoček změnit způsob jejich používání a jsou nuceni vracet se znovu k vyšetření a zkoušce kontaktních čoček.

Když už jste se pro čočky rozhodli, jako první se zkuste zamyslet nad tím, jak chcete kontaktní čočky nosit. To znamená, kdy, kde, jak často, jak dlouho přes den apod. Tohle všechno může hrát roli při dalším výběru kontaktních čoček.

Druhy kontaktních čoček podle doby nošení

Kontaktní čočky pro každý den

Ideální pro každodenní nošení jsou měsíční kontaktní čočky, které se nosí 1 měsíc, s jednou krabičkou čoček si koupíte zásobu na čtvrt roku – to je jeden z důvodů, proč jsou modely měsíčních čoček tou nejekonomičtější variantou nošení čoček. Pro jejich nošení je ale důležitá správná péče o čočky, každodenní čištění a desinfekce čoček a hlídání si doby používání. Do měsíční kategorie také spadá většina tzv. kontinuálních čoček, které se dokonce nemusí několik dnů vyndat z očí. 14-denní čočky jsou pak zdravější obměna pravidelného nošení.

jaké vybrat kontaktní čočky

Někdy čočky, někdy brýle

Jestliže čočky chcete střídat s brýlemi, pak jsou jasnou volbou 14 denní čočky – pak můžete jednoduše žít 14 dní s čočkami, 14, 59, 83 nebo libovolný počet dní s brýlemi a pak znovu 14 dní s čočkami. Ideální jsou také denní čočky, u kterých nejste nijak omezeni dobou nošení – prostě si je vezmete jen v ty dny, ve které opravdu chcete.

Brýle jsou fajn, ale chce to čočky

Některým z nás brýle prostě sluší a bereme je jako designový doplněk. Ale v některých situacích bohužel brýle překážejí a to je šance pro jednodenní kontaktní čočky, které si můžeme vzít kdykoliv máme chuť. Denní čočky se dají nosit jen občas, jeden dva dny v měsíci, jen na sport, party nebo jen tak, když se v brýlích necítíme dobře.

Váháte ještě, jestli kontaktní čočky chcete nebo můžete nosit? Pak by Vám mohlo pomoct 5 zásadních otázek a odpovědí před tím, než začnete nosit kontaktní čočky.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63