Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Za jak dlouho můžete mít své první čočky?

první kontaktní čočky

Konečně jste se rozhodli pro kontaktní čočky. Ale dokážete si představit, jak dlouho může trvat, než se dostanete ke svým prvním čočkám? Může to trvat 1 hodinu i 1 měsíc.


Kam pro čočky jít, na co se připravit a jaké věci rozhodují o tom, jak dlouho se na první čočky čeká - to vše poradíme v našem článku.

Návštěva lékaře nebo optiky

1 až 30 dní

První otázkou je – kam pro čočky zajít? Nabízí se 2 možnosti: Oční ordinace nebo optika, oční lékař nebo jiný oční odborník.

Oční lékař je odborník na celé oko a specializuje se kromě měření dioptrií a kontroly zraku i na léčení očí a oční operace. Je to určitě ten pravý odborník, a proto je i velmi vytížený - objednací doba do lékařské ordinace může být i měsíc.

V optice nebo aplikačním centru najdete častěji optometristu, což je plně vystudovaný odborník na lidské oko (Bc. nebo Mgr.), který se specializuje právě na měření a kontrolu zraku a v neposlední řadě na kontaktní čočky. Objednací doby jsou kratší než u lékaře – přibližně 2 dny, některé optiky berou i bez objednání.

Očního odborníka vybírejte pečlivě: Poznáte ho podle toho, že má plně vybavenou vyšetřovací místnost, má skladem zkušební čočky, vše vám ochotně vysvětlí, naučí vás čočky bezproblémově nasazovat a kontaktní čočky vám v očích mikroskopicky zkontroluje. Ověřené specialisty na čočky najdete v naší mapě specialistů na čočky.

Výběr kontaktních čoček

1 až 30 dní

Po přeměření parametrů vašeho oka dojde na výběr čoček – oční specialista vám nabídne variantu, která je podle naměřených hodnot a vašich představ ta nejvhodnější - zamyslete se ještě před vyšetřením, jestli chcete čočky nosit jen občas (jednodenní čočky) nebo každý den (např. čtrnáctidenní čočky).

zkouška prvních čoček

Jestliže máte jen dioptrie na dálku nebo do blízka, zkušební čočky vám oční odborník pravděpodobně předá hned. Pokud ale máte cylindry vyšší než 0,5 dioptrie (= astigmatismus) nebo chcete zkusit čočky multifokální pro presbyopii, pak si na první pár zkušebních čoček můžete počkat až měsíc.

Záleží totiž na typu a značce čoček i rychlosti dodání od výrobce. Některé čočky s cylindry dokáže výrobce dodat do druhého dne, na jiné se čeká i 30 dní.

Zkoušení čoček

5 až 30 dní

Zkušební čočky máte poprvé v očích – a co dál? Zkoušet, zkoušet a zkoušet.

Nenechte čočky ležet ladem – teď si můžete zkoušet, jak jsou vám čočky pohodlné, jak dobře vidíte nebo se v nich cítíte v určitých situacích. Zkoušejte také nasazování a vyjímání čoček. Poznamenejte si, co vám ohledně jejich nošení není jasné. Nastane totiž chvíle kontroly u odborníka na čočky, kde se budete moct na vše poptat.

Kontrola nastává někdy v průběhu zkoušky čoček: Čočky se zkoušejí tak dlouho, na jakou dobu jsou určené – zkušebních jednorázových čoček obvykle dostanete 5 párů, tedy na 5 dní, měsíční čočky se ideálně zkoušejí až 30 dní, aby se odhalily jakékoliv možné komplikace.


Spočítali jste si, za jak dlouho můžete mít své první čočky?

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 37 x

Celkem odpovědí: 62