Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Ulevte svým očím při práci na počítači

kontaktní čočky a počítač

Spousta z nás používá počítač ke každodenní práci nebo často přichází do kontaktu s monitorem či jiným světelným zdrojem, televizí apod., které namáhají náš zrak.

Poradíme Desatero pro co nejmenší námahu očí při práci na počítači a řekneme si, jestli je možné pocit suchosti nebo únavu očí z počítače ovlivnit výběrem kontaktních čoček, jaké jsou negativní vlivy monitorů počítačů na náš zrak a jak se těmto vlivům bránit.

Proč jsou oči při práci na počítači namáhány

Počítač ovlivňuje náš zrak z několika důvodů. Jedním z nich je, že oko nutíme neustále zaostřovat na různé vzdálenosti - standardně se totiž nedíváme jen na obrazovku počítače, ale také např. na klávesnici nebo myš a různé tištěné materiály potřebné k práci. Tyto předměty se liší svou vzdáleností a sklonem, akomodace oka a okohybné svaly jsou tedy značně vytíženy.

Dalším ovlivněním zraku je různý jas ploch, na které se díváme. Počítač je totiž zdrojem světla a při nesprávném nastavení monitoru dlouhodobě oko oslňuje oproti okolnímu prostředí.

Text na monitoru má navíc jiné, pro oko obtížnější chování, než text na papíře – tištěný text má ohraničené okraje znaků, kdežto na monitoru je sytost nejvyšší uprostřed a ke kraji se snižuje a tím je těžší udržet zaostření na text.

Podle průzkumu zraková únava nastává po 2 - 4 hodinách u počítače, potíže při sledování monitoru popisuje 66% dotázaných již po prvních dvou hodinách u počítače, 77% je to po 6 hodinách a 80% po 8 hodinách.

Kontaktní čočky a počítač

Nejčastějším problémem hlavně u nositelů kontaktních čoček je pak suchost očí způsobená sníženou intenzitou mrkání. Při sledování počítače se víc soustředíme na monitor a mrkáme až 5x méně často, než normálně. Tím méně se roztírá slzný film tolik potřebný pro správné usazení čočky, ztenčuje se a oko je méně zvlhčováno a osychá. V některých případech podobné problémy můžou vést až k syndromu suchého oka.

Nejnovější silikon-hydrogelové kontaktní čočky myslí i na práci s počítačem: mají vyšší smáčivost povrchu čočky, některé obsahují moderní zvlhčující složky pomáhající oko lubrikovat, nenasávají slzný film jako některé hydrogelové čočky - a tím vším pomáhají udržovat stabilnější slzný film.

Desatero pro co nejmenší námahu očí při práci na počítači

  • Kvalitní monitor. Ke každodenní práci na počítači volte vždy kvalitní techniku, LCD monitory jsou k očím přívětivější. Monitor by určitě neměl poblikávat nebo jinak kontrastně zatěžovat zrak.

  • Vzdálenost monitoru. Monitor by měl být umístěn přímo před obličejem nebo mírně vlevo pro praváka či mírně vpravo pro leváka. Nejvhodnější vzdálenost monitoru je nejméně 40 cm, lépe 60 cm, u televize jsou kontaktní čočky problémyto 2 metry nebo trojnásobek velikosti úhlopříčky.

  • Umístění monitoru. Horní hrana monitoru by měla být přibližně ve stejné výšce s úrovní očí, aby byl pohled na monitor možný shora. Oči jsou méně otevřené než při pohledu nahoru a méně vysychají.

  • Další světelné zdroje. Další světelné zdroje jako např. lampa by měly být stranou od monitoru, určitě ne za ním, nebo před ním, kdy by lampa mohla způsobovat jiný světelný jas okolí monitoru nebo odlesky od monitoru.

  • Odlesky. Nevhodné je mít monitor čelem nebo zády k oknu, kdy dochází k druhotným oslněním od denního světla nebo k odrazům od monitoru a oči jsou víc namáhány.

  • Jas monitoru. Upravte jas a kontrast obrazovky, aby byl jas obrazovky zhruba stejný jako jas vašeho prostředí. Jako test se zkuste podívat na bílé pozadí této webové stránky. Pokud vypadá jako světelný zdroj, je nastavení monitoru příliš jasné. Pokud se zdá nudné a šedivé, může být nastavení příliš tmavé.

  • Text. Snažte se co nejméně číst texty z nevhodných barevných pozadí, nejlepší je černý text na bílém pozadí.

  • Cviky pro oči. Naučte se jednoduché cviky pro oči. Základním může být cvik zvaný 20-20-20, kdy je třeba se každých 20 minut zadívat na předmět vzdálený alespoň 20 metrů po dobu 20 vteřin. Tím se uvolní oční svaly.

  • Relaxace očí. Pokud již únavu očí pocítíte, existují jednoduché minutové relaxační taktiky, kterými se dá očím ulevit, např. zakrytím očí bez doteku dlaněmi a setrváním „ve tmě“ alespoň minutu nebo zavřením očí proti slunci.

  • Suchost očí. Jestliže často pociťujete suchost očí, může to být způsobeno nižší frekvencí mrkání a v tomto případě pomáhá tzv. promrkávání, kdy několikrát za hodinu cíleně 2-3 krát mrknete a tím obnovíte a rozprostřete slzný film po celém oku. Také velice dobře působí lubrikační kapky bez konzervačních látek.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 37 x

Celkem odpovědí: 62