Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

5 nejběžnějších příčin červených očí při nošení kontaktních čoček

červené oči z čoček

Nosíte kontaktní čočky a trápí vás červené oči? Příčin může být několik.

Nejčastěji za zčervenáním očí stojí nesprávná péče o kontaktní čočky nebo chybný výběr kontaktních čoček či přípravků pro péči o kontaktní čočky. Většina příčin zčervenání očí z nošení čoček se dá odstranit.

Z čeho vám oči rudnou a jak se zčervenání zbavit? Čtěte.

1. špatný výběr čoček

Kontaktní čočky jsou v přímém kontaktu s okem, proto by na oku měly správně sedět. Pokud mají vaše čočky jiné parametry, než potřebujete, nebo nesedí na středu rohovky, je to podobné, jako byste si vybrali menší nebo větší boty – čočky oko dřou a oko v důsledku podráždění červená.

Co s tím? Nevyhovující čočky nenoste, každá „odřenina“ může vést k zánětu. Výběr čoček vždy konzultujte s očním specialistou, protože jedině on mikroskopicky zkontroluje, jestli čočka sedí jak má.

2. nízká prodyšnost čočky

Starší typy kontaktních čoček s nízkou propustností kyslíku jsou bariérou mezi okem a vzduchem. Když je nosíte dlouho nebo v nich dokonce spíte, oko si pak bere kyslík jinde: Cévkami s krví prorůstajícími rohovkou oka, které pak vidíte jako červenající oko. Jde o tzv. vaskularizaci. Pozor – tyto cévky už nikdy nezmizí a snižují průhlednost rohovky oka!

Co s tím? Měli byste radikálně změnit přístup k nošení čoček – změnit typ čoček na ty s vyšší propustností nebo ideálně začít nosit čočky jednodenní s vysokou propustností (např. Dailies Total1 nebo jednodenní čočky MyDay).

červené oči kapky

3. suché oko

Máte často pocit suchých očí? Slzy chrání naše oči – zvlhčují je, vyživují a chrání povrch očí. Když je jich nedostatek, jsou oči suché a podrážděné. Chronické suché oko způsobuje podráždění a někdy až zanícení očí, oči pak vypadají zarudle.

Co s tím? Pomocí je výběr jiných čoček s vyšší lubricitou nebo smáčivostí (ne však hydrogelové, které mohou naopak suchost ještě zhoršit) nebo lubrikační kapky, ne nadarmo nazývané „umělé slzy“.

4. nesprávné použití očních kapek

Jako snadná pomoc od červených očí se nabízí kapky určené proti zarudnutí očí. Ty stahují cévy v očích, díky čemuž se do očí dostává méně krve a zbělají. Jenže paradoxně jejich časté užívání (stačí několik dnů v kuse) červenání očí naopak zhoršuje – v oku se z důvodu nedostatku kyslíku tvoří další cévky a oko je ještě červenější.

Co s tím? Pokud nosíte čočky, na chvíli je nepoužívejte. Tyto kapky obecně nejsou vůbec vhodné pro nositele kontaktních čoček. Nebezpečně snižují okysličení oka pod kontaktní čočkou, kdy je přísun kyslíku ze vzduchu omezen.

5. akutní červené oko

Přespáváte v kontaktních čočkách a budíte se se zarudlýma očima? Přes noc dochází ve spojivkovém vaku ke zvýšení množství zánětlivých buněk, proto se někdy po probuzení zdají oči červenější. Jde o normální jev, zánětlivé buňky jednoduše vymrkáte. Kontaktní čočky ale mohou měnit koncentrace v slzném filmu a pokud se pod čočkou zvýší množství buněk, může u citlivějších jedinců dojít k akutní reakci, projevující se právě zarudnutím očí.

Co s tím? Dopřejte očím pauzu. Přestaňte na chvíli nosit čočky a navštivte svého optometristu. U závažnějších případů trvá léčba i několik týdnů nebo je doporučeno přestat nosit čočky úplně.

Komentářů (3)

  1. Autor: Andrejka Veselá, Dne: 4. 5. 2017
    Take mi pomahaji kapky do oci, pouzivam [název odstraněn]. za me jednicka na trhu, jsou skvele. ulevi mi, pomuzou...nemuzu si prat nic vic :)
  2. Autor: Redakce, Dne: 28. 1. 2015
    Hezký den, máte pravdu - kapičky opravdu pomáhají. Ale nebojte se - většina kapiček, které najdete na našich stránkách v sekci Kapky, jsou určené právě pro kapání do očí i při nasazených kontaktních čočkách, každý časem najde ty své. Pokud na kapkách není uvedeno "vhodné pro nositele kontaktních čoček", měly by se použít minimálně 10 minut před nasazením čoček a pak až po jejich vyndání. S pozdravem Redakce Čočky.cz
  3. Autor: Majka, Dne: 27. 1. 2015
    Mě pomáhají kapky do očí, třeba teď mám *název byl odstraněn* a jsem s nima spokojená, můžou se používat právě i při nošení čoček, což všechny kapky neumožňují, stačí si párkrát kapnout a hned cítím úlevu.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63