Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

7 častých omylů nositelů kontaktních čoček

7 omylů nositelů kontaktních čoček

Když oči nebolí a čočky netlačí, je vše v pořádku? Jaké kontaktní čočky můžu nosit, jak dlouho je možné je nosit a jaké čočky jsou lepší? Jsou všechny roztoky stejné a je vysoký obsah vody v čočce vždy tím nejlepším?



I mistr tesař se někdy utne a stejně tak mezi dlouholetými zkušenými nositeli čoček koluje spousta nepravd a omylů. Ty nejčastější se v našem článku snažíme objasnit a vysvětlit.

Pokud jsou čočky ve stejném zakřivení nebo od stejného výrobce, můžu je nosit

Každý druh kontaktních čoček, i od stejného výrobce čoček, je z jiného materiálu (až na pár výjimek, které potvrzují pravidlo) – každý materiál tedy může oku vyhovovat jinak. S materiálem se mění i vlastnosti čočky jako konstrukce čočky, propustnost pro kyslík, obsah vody atd., takže ani stejné zakřivení čočky není jistotou. Nejsnazší, nejjistější a nejlevnější cestou je prostě návštěva kontaktologa (budete mít čočku na oku zkontrolovanou odborníkem, neutratíte zbytečně peníze za krabičku a můžete vyzkoušet i více druhů čoček). Více v článku Proč je ke zkoušce nových čoček nutné vyšetření.

Když mě oči nebolí a čočky netlačí, je vše v pořádku

Většina závažnějších očních onemocnění, souvisejících s kontaktními čočkami, se projevuje postupně, nenápadným, občasným objevováním nepohodlí, neostrého vidění, slzení, píchání oka atd., což většina z nás bere jako jednodenní dočasnou záležitost, ale může se jednat o jeden z příznaků vážnější ho onemocnění. Preventivní kontrola zraku alespoň 1x za rok jsou proto skutečně důležité, aby se tyto příznaky odhalily a zabránilo se onemocnění, které často nošení čoček naprosto vylučuje.

Také při přenášení kontaktních čoček spousta nositelů necítí nic špatného, ale proteiny ze slzného filmu usazené na čočce se po měsíci stávají pro oko toxickými.

Můžu kontaktní čočky nosit stále nebo se mají střídat s brýlemi?

Kontaktní čočky jsou bezpečné, jsou-li používány a nošeny správně, proto není důvod, proč je nenosit celý týden od rána do večera, když vám čočky plně vyhovují a necháváte si oči pravidelně kontrolovat. Mnoho nositelů nechává oči „odpočinout“ od čoček například přes víkend tak, že nosí jen brýle. Kontaktní čočky zkontrolované pod štěrbinovou lampou odborníkem, s dostatečnou propustností pro kyslík a s pravidelným vyšetřením můžete nosit stále, pokud není doporučeno jinak. Otázkou je pak „odpočinek“ u starších modelů kontaktních čoček (hydrogelových čoček) – zde se řiďte doporučením očního specialisty.

Je jedno, jaký roztok používám, všechny jsou stejné.

Každý z roztoků se liší svým složením – konzervačními a desinfekčními látkami, které můžou několika nositelům různě vyhovovat – někomu vadí přílišné množství desinfekčních látek a dráždí jeho citlivé oči, někomu naopak vadí méně obsažených desinfekčních látek a čočky mu přijdou i po uložení v roztoku „špinavé“. Konzervační a desinfekční látky se různí nejen v množství, ale také typem – různé mohou některé jedince pálit apod. Roztoky tedy určitě nejsou všechny stejné. A samozřejmě platí pravidlo: čím méně konzervačních látek, tím lépe pro Vaše oko. Více v článku Jak vybrat roztok na kontaktní čočky.

Při střídání roztoků je třeba si dávat pozor, abyste je nesmíchali v jednom pouzdře – mohly by svým složením navzájem negativně ovlivnit své desinfekční a čistící vlastnosti.

Vyšší obsah vody v kontaktní čočce je lepší

Více vody v materiálu kontaktní čočky pro většinu nositelů představuje vyšší pohodlí nošení. A je tomu opravdu tak – s vyšším obsahem vody jsou čočky jemnější a pružnější. Důležité ale je podívat se na věc i z druhé strany. S vyšším obsahem vody je ale také čočky křehčí a náchylnější na natržení apod., je třeba zvýšit její tloušťku, usazuje se na ni více nečistot ze slzného filmu, přes vodu se přenáší méně kyslíku – je nemyslitelné s čočkou usnout nebo ji nosit každý den od rána do večera; voda se ke konci doby nošení z čočky navíc odpařuje a místo vody obsažené na začátku nasaje vlhkost ze slzného filmu oka, tím je oko sušší a více dehydrováno.

Nejnovější materiály se proto snaží propojovat vyšší obsah vody se silikonovými řetězci, aby bylo dosaženo nejlepších výsledků pro pohodlí, ale také zdraví nositele.

Novější kontaktní čočky z lepších materiálů jsou příliš drahé

Kontaktní čočky z nových materiálů jsou kvalitnější a přívětivější k oku a, řekněme si popravdě – jsou dražší než starší modely čoček. Když se na celou věc ale podíváme blíže, cena není vyšší o tolik a to za mnohonásobně lepší kvalitu nošení – lepší pohodlí a zdraví očí, to určitě stojí. Například u měsíčních čoček se ceny většina starších modelů pohybuje okolo 700 až 900 Kč, novější čočky stojí kolem 1000 Kč – za jeden pár čoček tedy zaplatíte jen o 30 – 100 Kč na měsíc více, což je jako jedna čokoláda, jedna krabička cigaret nebo až jedna vstupenka do kina.

V 50 letech už nemůžu nosit kontaktní čočky

Kolem 40. až 50. roku se náš zrak začíná opotřebovávat a oční svaly přestávají být pružné – začíná tzv. presbyopie, u nás často nazývaná vetchozrakost. Projevuje se špatným zaostřováním na blízké předměty a horším viděním za šera. V tuto dobu si spousta nositelů kontaktních čoček myslí, že možnost nošení čoček jim končí. Opak je ale pravdou. Dnes existují modely kontaktních čoček multifokálních, které dokážou opravdu kvalitně řešit počínající i pokročilou presbyopii díky soustředným kruhům na čočce pro výborné vidění na všechny vzdálenosti.

K článku nejsou zatím žádné komentáře.

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 35 x

Celkem odpovědí: 60