Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Je nošení kontaktních čoček (ne)bezpečné?

Kontaktní čočky nebezpečné?

Myslíte si, že je používání kontaktních čoček nebezpečné? Pokud jste tento dojem získali kvůli některé z historek o urputných zánětech nebo poškození oka, čtěte dále.


Nošení kontaktních čoček je ve skutečnosti velmi bezpečné a závažné komplikace nastávají jen v extrémních případech. Informujte se o tom, proč je nošení čoček opravdu bezpečné a co se musí stát, aby čočky začaly být hazardem pro oko.

Nošení kontaktních čoček je bezpečné, to je jednoznačný fakt. Navíc jsou nositelé kontaktních čoček dokola informováni o správné péči o čočky a správném nošení čoček. Jak od svého očního specialisty, tak z příbalových letáků nebo z letáčků ke zboží. V éře vševědoucího internetu je navíc možné se se svými obavami či problémy poradit s odborníkem nebo si vyměnit zkušenosti s jinými nositeli čoček.

Dodržujte jednoduchá pravidla

Nošení čoček je bezproblémové když:

  • podstoupíte první vyšetření u kontaktologa a chodíte na pravidelné kontroly
  • používáte jen výrobky vyzkoušené u kontaktologa
  • dodržujete hygienu očí a správnou péči o čočky
  • čočky nosíte v doporučeném režimu

Dnes jsou také vyráběny čím dál tím lepší materiály kontaktních čoček, které propouští maximum kyslíku k rohovce pro správnou výživu oka, jsou měkké pro co nejnižší pravděpodobnost dráždění nebo otlačení oka a jsou vlhké pro co nejvyšší pohodlí a proti usazování nečistot na povrch čočky.

Bezpečnost nošení je zajišťována několika způsoby:

Tím hlavním je první zkušenost s kontaktními čočkami u kontaktologa. Tady jsou poprvé změřeny parametry oka pro čočky, poprvé nasazeny čočky do očí a zkontrolovány přístroji. A co je nejdůležitější, kontaktolog s vámi stráví dlouhý čas Bezpečné kontaktní čočkyvysvětlením, jak se o čočky starat, jak je nosit, co dělat a co v žádném případě nedělat. Tady se naučíte základy ke zdravému nošení kontaktních čoček.

Kontaktní čočky by nikdy neměly být nošeny bez vstupního vyšetření u kontaktologa.

Dalším jsou pravidelné kontroly u očního specialisty, které spousta nositelů čoček podceňuje. Ty by se měly podstupovat každý půlrok nebo maximálně jednou za rok, a jsou důležité nejen kvůli přeměření dioptrií, ale hlavně kvůli kontrole rohovky, na kterou je čočka usazována, a ostatních předních částí oka. Oční odborník odhalí počínající obtíže, které sami nemusíte vůbec cítit nebo je připisujete něčemu jinému (škrábání, tlačení, zamlžování, vypadávání čočky apod.), a pomůže vám je řešit předtím, než se stanou nebezpečnými.

U roztoků na kontaktní čočky jsou podrobné příbalové letáčky, které popisují správné zacházení s čočkou při jejím čištění a ukládání do pouzdra. U každého roztoku se může způsob jeho použití lišit, proto určitě neškodí jednou za čas si je přečíst a osvěžit si pravidla pro čištění kontaktních čoček.

Kdy dochází k tomu, že se čočky stávají nebezpečnými

Vážné komplikace, o kterých se šíří mnoho fám, nastávají jen v situacích, kdy nositel dlouhodobě zanedbává hygienu a péči o čočky, ignoruje pravidelné oční kontroly a zkouší čočky na vlastní pěst.

O příčinách problémů a komplikacích, které mohou nastat při zanedbání několika doporučení najednou, se můžete dozvědět v článcích Znáte zásady správné péče o kontaktní čočky?, Proč je ke zkoušce nových čoček nutné vyšetření nebo Přenášení kontaktních čoček jak jej možná neznáte.

Komentářů (2)

  1. Autor: Redakce, Dne: 10. 4. 2012
    Dobrý den, spokojenost s konkrétním eshopem zde prosím neuvádějte - v naší diskuzi o kontaktních čočkách není prostor pro reklamu (název e-shopu byl vymazán). Pokud máte zájem o reklamní inzerci, kontaktujte nás, více v patiče stránek, odkaz "Reklama". Redakce Cocky.cz
  2. Autor: Josef, Dne: 4. 4. 2012
    Já osobně kupuju čočky už několik let v eshopu a jsem naprosto spokojený – mají dobré ceny + možnost osobního odběru. Sám používám čočky Acuvue….

Přidat komentář

Údaje označené * jsou povinné.


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jak často nosíte kontaktní čočky?

1-2x za týden 14 x
3-5x za týden 11 x
každý den 38 x

Celkem odpovědí: 63