Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky

Zdraví

Dotaz:

Může mít nošení kontaktních čoček vliv na vznik zeleného zákalu? V poslední době vidím tmavé tečky (zvláště při pohledu na bílý podklad)- kontaktolog mě uklidnil, že se jedná o nečistoty ve sklivci a že si musím zvyknout, přesto by mě zajímalo zda toto není způsobeno nošením čoček.

Odpověď:

"Obě odpovědi zní ne. Kontaktní čočky nemohou způsobit glaukom. Při glaukomu (zeleném zákalu) lze nosit čočky pouze pod dohledem lékaře a při řádných pravidelných kontrolách. Za ""létající mušky"", tak se to skutečně jmenuje, odpovídají drobné zákaly ve sklivci, čočky za ně v žádném případě nemohou."

Dotaz:

Kontaktní čočky nosím již 14 let a pravidelně navštěvuji svého očního lékaře. Včera mi však při nákupu čoček optik, u kterého mám evidenční kartu z minulých vyšetření, odmítl čočky bez vyšetření prodat, i když jsem přesně specifikovala jaké chci. Tvrdil, že mám vyšetření "zdarma", a že mi je jinak neprodá. Odešla jsem tedy hledat jiného prodejce, který mi je prodal bez vyšetření a o 900,-Kč levněji! Tak se ptám: je správné, že mě optik nutí k vyšetření zraku, které nehradí pojišťovna a navyšuje tím cenu kontaktních čoček, které bez vyšetření odmítne prodat?

Odpověď:

Váš dotaz bohužel neobsahuje informaci o tom, kdy Vás první optik naposledy vyšetřil. Pokud by to bylo před více než cca 6 mesíci, je jeho postup neprodat čočky bez vyšetření naprosto správný. Vyšetření předního segmentu oka na přístroji štěrbinová lampa je nedílnou součástí aplikace. Takové vyšetření by měl správně pacient absolvovat 2x ročně. Přitom běžná praxe bývá, že za takové vyšetření se platí při změně čočky (typu, tvaru, materiálu, optické mohutnosti čočky), ne však více než 1x ročně. Ceny za takové vyšetření jsou ruzné, zavisí na provozovně. Obecně, první prodej (aplikace) kontaktních čoček bez vyšetření předního segmentu oka je v příkrém rozporu s postojem České kontaktologické společnosti. Co se týče rozdílu v ceně čoček, lze oprávněně říci, že vzhledem k jeho výši určitě nebyl způsoben absencí vyšetření, ale nabídkou levnějšího zboží. Naštěstí je na našem trhu dostatečná konkurence výrobců i aplikátorů, takže klient si může vybrat z široké škály výrobců, typu výrobku a různých cenových hladin. Doporučujeme Vám, abyste se vrátila k prvnímu optikovi. Podle Vámi uvedených informací je serióznější než ten druhý.

Dotaz:

Kontaktní čočky nosím už 4 roky. Zezačátku nedělaly žádné problémy, ale v poslední době mám vždy k večeru podrážděné levé oko – ve vnitřním koutku jsou popraskané žilky, panenka má na tom místě červený okraj. Je možné, že by se za tu dobu změnila geometrie oka a bude nutné změnit čočky? Používám Frequency 55, 6-ti měsíční, ještě mi 2 páry zůstaly. Dále mám problém s vysycháním oka v klimatizované místnosti (pohybuji se zde většinu dne). Při pohledu do dálky jakoby se mi zdvojil obraz a musím několikrát mrknout, než opět zaostřím. Existuje více výrobců čoček s průměrem 14,2? Moje lékařka tvrdí, že takové čočky vyrábí pouze omezený počet výrobců, takový rozměr prý není běžný.

Odpověď:

Průměr čočky je parametr, z udávaných parametrů, nejméně důležitý, spíše vyplývá z konstrukce čočky, než by se cíleně dělal. Obtíže, které udáváte by jistě měly být důvodem k řádnému vyšetření. Může se jednat o chronické změny způsobené čočkami. Asi by bylo vhodné změnit typ čoček ve prospěch čoček s co nejkratší dobou užití.

Dotaz:

Slyšela jsem, že lidé trpící alergií by neměli nosit kontakt.čočky. Já trpím na alergii-pyl seno a prach. Tak tedy se ptám, jestli bych si mohla pořídit čočky a jaké.

Odpověď:

Pro alergiky jsou vhodné čočky s co možná nejkratší dobou nošení (čtrnáctidenní, lepé jednodenní), v době nevětšího výskytu alergenů a v případě vzplanutí očních příznaků alergie je však obvykle nutno čočky vysadit.

Dotaz:

Mám 41 let a brýle jsem nenosil od 7 let. Po vyšetření očním chirurgem Baťovy nemocnice mám možnost operace obou očí. Jsem dalekozraký 2 a 4 dioptrie s astigmatizmem obou očí 5 a 5,5 dioptrií o 90° a stav se už dlouhodobě nezhoršuje. Mám obavy, aby po operaci nedošlo k negativní adaptaci očí bez předchozího dlouhodobějšího nošení čoček nebo brýlí. Můj dotaz teda je - zda bych měl před tak radikálním zásahem nosit brýle nebo čočky a jak dlouho.

Odpověď:

U této operace nemá předchozí nošení brýlí ani čoček žádný vliv na výsledek operace.

Dotaz:

Dobry den, moc rad bych Vas pozadal o radu. Je mi 22 let a uz ctvrtym rokem nosim kontaktni cocky. Pouzivam typ Softlens 66 od Bausch&Lomb, ktere by mely obsahovat 66procent vody a byt tim padem propustnejsi pro kyslik zasobujici rohovku. Doposud mi noseni nepusobilo zadne zjevne potize a ani nepusobi. Bohuzel ale pozoruju, ze se mi postupne rozrusta sit ocnich zilek. Myslim ze to zatim neni nic vazneho a moje ocni lekarka mi rika, ze to muze byt pruvodni jev noseni cocek, proste ze oko je podrazdene. Moc me to ale trapi a snazim se s tim bojovat, cocky stridam s brylemi, ale porad se nemuzu dockat pozitivniho vysledku. Existuje nejaky zpusob jak se s timto problemem vyrovnat? Cevky se rozrustaji velice pomalu, napr. prvni 2 roky nebyly zadne, snazim se hodne dbat na hygienu noseni cocek atd. Existuji treba nejake vitaminy nebo pripravky ktere napomahaji obnove a zdravym ocim? V lekarne mi doporucili pripravek Ocuvite od Buasch&Lomb, ktery obsahuje Lutein. Nepripada mi ale, ze by mel ucinek. Jestli mi budete moc poradit, budu Vam nesmirne vdecny.

Odpověď:

Prostupnost čočky pro kyslík nezávisí jen obsahu volné vody v materiálu čočky,ale i na tloušťce čočky. Rohovka je primárně avaskulární (bezcévná) tkáň, proto jakékoliv prorůstání cév do rohovky je patologické. Tyto cévky jsou však tak jemné, že prostým okem nejsou vidět. Vy máte možná na mysli cévy spojivky, které mohou být při nošení čoček někdy dilatovány. Mohou někdy způsobit nevhodné čočky, nebo počínajíc alergie. Každopádně by tento stav vyžadoval vyšetření a stanovení léčby, které je možná, ale většinou zdlouhavé.

Dotaz:

Co prosím přesně znamená tupozrakost?

Odpověď:

Tupozrakost – amblyopie - je snížená rozlišovací schopnost oka.Vzniká znevýhodněním jednoho oka, buď jednostrannou refrakční vadou, poruchou průhlednosti optických medií oka nebo dalšími změnami.často bývá tupozrakost spojena se šilháním. Léčba amblyopie je velmi zdlouhavá a časově náročná pro dítě i jeho rodiče. Období pro úspěšnou léčbu amblyopie končí kolem10 roku věku dítěte, později je zlepšení zrakových funkcí postiženého oka již výjimečné a nedosahuje prakticky nikdy normálních hodnot zrakové ostrosti.

Dotaz:

Zajimalo by me, co si myslite o ocni operaci laserem, ktera je v dnesni dobe hodne vyhledavana, zadana,ale na druhou stranu svymi odpurci i zatracovana.Mam ocni vadu kratkozrakost,velmi silnou 12 a 14 dioptrii, bryle nosim jiz od svych 9 let,kdy jsem zacinala s 1 dioptrii a postupem doby se mi tato vada velice zhorsila. Nyni je mi 27 let a zatim zustavam na 12 a 14 dioptriich. Muj ocni lekar mi tuto operaci laserem doporucoval, protoze pry jsem na ni vhodny typ-na me ocni cocce se pry kratkozrakost tolik neprojevila.

Odpověď:

Operace refrakčních vad laserem patří zcela nepochybně do současného repertoáru korekce refrakčních vad. Je však nutno si uvědomit, že ani tato operace Vám Vaši krátkozrakost neodstraní, hlavní problém je na zadní části oka a operace se provádí na pouze na rohovce. Dnešní moderní metody jsou však již velmi bezpečné i když riziko vzniku komplikací , tak jako u každé operace, zde je. jakou cestu korekce krátkozrakosti zvolíte je jen na Vašem rozhodnutí. Konzultace s odborníky je samozřejmě vhodná.

Dotaz:

Ve Vaší poradně sem četl, že při nošení čoček prorůstají cévy do rohovky. To znamená, že jsou pak vidět takové červené žilky na bělmu? To se stává vždy? Já nyní již měsíc nosím 3-mesíční Baush and Lomb. Vy píšete, že člověk má mít pravidelné přestávky v nošení. Můžete to pro můj případ konkretizovat?

Odpověď:

Prorůstání cév do rohovky je častou komplikací nošení kontaktních čoček při nedodržování zásad správného nošení. Cévy v rohovce nejsou prostým okem vidět prot je nutné pravidelné vyšetření na mikroskopu při kontrole. To co popisujete vy jsou rozšířené cévy spojivky, které se rozšiřují při podráždění oka, které samozřejmě mohou způsobit i čočky (příčinách jsem již v této poradně psal vícekrát). O pravidelných přestávkách v nošení jsem nikdy nic nepsal. Pokud užíváte správné čočky ve správném režimu tak žádné pravidelné přestávky nejsou nutné.

Dotaz:

Používám kontaktní čočky Focus Night&Day, jsem těhotná a zajímalo by mě, jestli si tyto kontaktní čočky můžu nechat nasazeny i při porodu. Můj gynekolog si tím jistý není.

Odpověď:

Myslím, že tyto čočky je možno ponechat i při porodu, není žádné nebezpečí, že by čočky oko právě při porodu oku uškodily. Nezabrání však případným krvácením pod spojivky, která se někdy při porodu objevují. Problémy s očima při porodu se vyskytují u vysokých krátkozrakostí na úrovni zadního segmentu oka.

Dotaz:

Dozvěděla jsem se od své gynekoložky, že při u žívání antikoncepce by se neměly nosit kontaktní čočky. Nosím je 2x týdně. co z toho pro mne plyne? V čem je problém?

Odpověď:

V některých velmi výjimečných případech může antikoncepce způsobovat dráždění spojivek a pak je u uživatelek kontaktních čoček snížená tolerance čoček. Pokud žádné obtíže nemáte, můžete čočky užívat bez obav.

Dotaz:

Mám jeden velký problém, který se ale netýká kontaktních čoček.Já totiž šilhám a chtěla bych se zeptat, jestli existuje nějaká operace, která by můj problém vyřešila.V televizi jsem viděla, že se dá šilhání odstranit pomocí laseru. Chtěla bych vědět, kde tyto operace dělají a kolik taková operace stojí.

Odpověď:

Šilhání je celá řada a záleží na příčině vzniku tohoto onemocnění a podle toho probíhá i léčba. Velmi záleží i na věku pacienta. Strabismus se v žádném případě laserem neoperuje. Bez pečlivého vyšetření však v žádném případě nelze rozhodnout o jaký typ šilhání se jedná u Vás, tím méně rozhodnout jaký typ léčby by přicházel v úvahu.

Dotaz:

Chtěla jsem se zeptat ohledně účinku nošení kontaktních čoček na oči. Začala jsem nosit dioptrické (ne barevné) kontaktní čočky od firmy CibaVision - Fokus na měsíční výměnu. Jsem krátkozraká,ale jinak mám oči v pořádku a jsem s kontaktními čočkami velice spokojena. Nosim je zhruba 3 měsíce a teď se mi před levým okem když koukám rovně před sebe dělají ve spodní části pohledu jakoby mžitky,trvalo to asi 4 dni a pak to vymizelo. Stalo se mi to již jednou a to při nošení normálních brýlí-ještě než jsem vůbec čočky začala nosit. Chtěla jsem se zeptat, zda je to jen reakce unavených očí -celkově,nebo je možná nějaká oční vada a zda si nošením kontakních čoček ještě více oku neublížím.

Odpověď:

"Jedná se pravděpodobně o tzv. ""létající mušky"" což jsou zákalky ve sklivci, které vrhají stín na sítnici a tím vytvářejí tento efekt. Při dobře vykorigovaném vidění, při dobrém osvětlení a při únavě jsou vnímány intenzivnější. Obvykle nejsou nebezpečné, pokud se nezvětšují a nepřibývají, nebo nejsou spojeny s jiskřením. Jejich odstranění není možné. Jistě nesouvisí s nošením čoček."

Dotaz:

Je mi 14 let a ráda bych nosila kontaktní čočky.moje oční lékařka mi je nedoporučovala protože za A)prý se mohou čočky nosit až po dozrání oka(po pubertě) a za B) mám prý prasklou rohovku a viděla bych v nich lépe než bez brýlí, ale hůře než s brýlemi mám asi 2 a 3 dioprie (+).Mohu čočky používat?

Odpověď:

Ve vašem případě zcela jistě používání čoček vůbec nic nebrání, naopak bych Vám je vřele doporučil.

Dotaz:

Mame jedenásťmesačnú dcéru s diagnózou retinopatie nedonosených. Bola nám odporučená šošovka na -5 so zalomením 8,3. Prosím aký druh šošovky nám odporúčate.

Odpověď:

Obecně platí, že pro malé děti jsou vhodné co nejkvalitnější čočky. Rodiče musí být zacvičení v aplikaci čočky a v péči o ní. Je ovšem otázka zda u tak malého dítěte, které má -5 D je nezbytné korigovat krátkozrakost. Protože malé děti provádějí většinu činností na krátkou vzdálenost a tam -5 D až tolik nevadí. Navíc u nedonošených dětí může být menší oko i různé změny v postavení. Zde je nutný individuální přístup.

Dotaz:

Nosím kontaktní čočky ACUVUE 14denní. Čočky nosím celý den - většinou tak 15 hodin a překračuji dobu nošení o 1 týden. Zhoršil se mi v poslední době zrak a mám často unavené oči a chvílemi i rozostřené vidění. Moje oční lékařka mi zvýšila dioptrie na -4,5 a -5 pro kontaktní čočky a provedla prohlídku očí, které mám podle ní jinak v pořádku. Nechal jsem si provést kontrolní měření za úplatu v Praze u jiného očního lékaře, který mi potvrdil dioptrie na kontaktní čočky -4,5 a -5 a na brýle bych měl mít -5 a -5,5. Závažnější ale bylo, že mi zjistil, že mám na okrajích rohovky již znatelné prorůstání cév do rohovky - zejména pod víčky, při mém dotazu již delší dobu. Doporučil mi omezit nošení kontaktních čoček. Můj dotaz : Mám se ještě vrátit k mé oční lékařce. Jak je možné, že nezjistila toto prorůstání, přestože mě během posledního 1/2 roku min. 2krát kontrolovala oči přístrojem (pod víčka se nikdy nedívala). Dále mi naměřila sice stejné dioptrie na kontaktní čočky, ale na brýle mi napsala také tyto stejné hodnoty. (Druhý doktor mi na brýle dal na každé oko o 0,5 dioptrie více.

Odpověď:

Prorůstání cév přes limbus do jinak bezcévné rohovky patří mezi komplikace nošení čoček. U čoček s dobrým průnikem pro kyslík je tato vaskularizace méně častá. Dnes prakticky již nevidíme vaskularizaci, která by dosahovala daleko k centru. Pokud se týká změn na spojivce spodní starny víčka, jedná se pravděpodobně o počínající projevy alergické reakce spojivky v souvislosti s nošením KČ. Dioptrické hodnoty čoček na 4 D se liší o brýlových hodnot vzhledem k vzdálenosti od vrcholu rohovky.

Dotaz:

Mohu nosit kontaktní čočky, když užívám antibiotika? Pracovník laboratoře, ve které jsem čočky zakoupila mě varoval před nošením kontaktních čoček po dobu užívání např. penicilinu. Nosím měkké jednoroční kontaktní čočky Complete.

Odpověď:

Celkově užívané léky nemají praktický vliv na nošení kontaktních čoček, žádné celkově podávané antibiotikum nijak nošení čoček neovlivňuje. Opatrnosti je třeba při podávání lokálních léků, pak je v některých případech nutno čočky po dobu léčby vysadit.

Dotaz:

Je mi 20let a mam dedicnou vadu sitnice (rethinopatia pigmentosa).Nadale jsem kratkozrakyL2,5 a P4 dioptrie.Nyni nosim bryle a vskutku mi vadi. Rad bych vyzkousel kont.cocky. Ale nez pujdu k ocnimu lekari, tak bych se rad zeptal na Vase doporuceni.Nechci barevne,ale chci na co nejdelsi dobu pouzivani.Nemam paru,na jakou firmu se mohu spolehnout,aby nebyla zbytecne draha, ale kvalitni. Ani nevim orientacni cenu.

Odpověď:

Vaše onemocnění se týká sítnice s poruchami zorného pole ( zúžení ), při současné krátkozrakosti mohou být použity ke korekci kontaktní čočky, které nijak neovlivňují základní onemocnění. O vhodném typu čoček režimu nošení a a dalších důležitých okolnostech však musí být rozhodnuto až při osobním rozhovoru a po vyšetření.

Dotaz:

Asi 3 roky jsem nosila kontaktní čočky Acuvue od Johnson a Johnson. Neměla jsem s nimi žádné problémy, proto jsem je nosila asi dvojnásobnou dobu, než je doporučená doba. (14 denní jsem nosila něco přes měsíc i déle) Ještě jednou podotýkám, že to mým očím vůbec nevadilo, žádné znaky podráždění ani suchosti oka. Najednou se mi udělal chronický zánět spojivek, kdy nemohu nosit čočky vůbec. Jsem aktivní sportovec, proto je velmi postrádám. Když si čočku nasadím, tak mi to nevadí, nic mě neřeže, ani nemám pocit sucha. Když si je večer sundám, mám pak druhý den úplně červené oči. Aspoň týden se mi pak vrací k normálu. Zánět už mám skoro 3 měsíce. V nemocnici jsem dostala postupně troje kapky, zmírnily příznaky, ale ani jedny mi ten zánět úplně nevyléčily.

Odpověď:

Podle příznaků se jedná o gigantopapilární konjunktivitidu, což je extrémně chronický zánět spojivek vznikající nejčastěji při nedodržování režimu nošení kontaktních čoček. Je velmi pravděpodobné, že jste si ji tímto způsobem přivodila. Léčba je velmi svízelná a dlouhodobá. Prvním krokem v léčbě je vysazení kontaktních čoček.

Dotaz:

Mám dotaz ohledně kosmetických kontaktních čočkách. Již asi půl roku nosím kontaktní čočku s černým středem. Mám totiž po uraze slepé levé oko a zornice je nyní šedá. Ale po nošení kontaktní čočky mývám často v oku záněty. Byl jsem u jednoho specialisty v Brně i v Praze a bylo mi řečeno, že to může být tím, že čočka obsahuje příliš mnoho vody. Rád bych se zeptal zda je to pravda a zda byste mi nějak poradili.

Odpověď:

Na tento dotaz není jednoduchá odpověď, protože nevím jaký typ kontaktní čočky máte. Vysoký obsah volné vody je naopak výhodnější a takové čočky jsou naopak snášeny lépe. Pro výběr vaší čočky je důležitý i stav rohovky a její případné změny. Na očích změněných úrazem je vždy výběr čočky obtížnější a její užívání vyžaduje větší pozornost.

Dotaz:

Jak velka je pravdepodobnost, ze se po operace oci opetne zhorsi? Trpim nyni kratkozrakosti, dioptrie 5.5. Zadne vedlejsi vadi.

Odpověď:

Laserovou operací krátkozrakosti se upraví tvar rohovky, pokud byla krátkozrakost již dlouhodobě stabilní před operací je návrat k původnímu stavu nepravděpodobný, je-li myopie progresivní pak dalšímu rozvoji nedokáže zabránit zásah na rohovce.

Dotaz:

Nosim bryle na dalku. Mam 1 1/4 a 1 3/4 dioptrie. Chtela bych bryle vymnenit za kontaktní cocky, ale cetla jsem, ze se po cockach muze zrak jeste zhorsit. Je to pravda?

Odpověď:

Kontaktní čočky zrak nezhoršují a rozvoj refrakční vady nemají v obecné poloze prakticky žádný vliv. Čočky můžete bez obav používat.

Dotaz:

Nechala jsem si od svého gynekologa předepsat novou antikoncepci JEANINE, ale zapomnela jsem se ho zeptat, zda-li ji mohu užívat, když pravidelně nosím kontaktní čočky(ActiFresh 400).

Odpověď:

Obvykle nemá užívání antikoncepce vliv na nošení kontaktních čoček. U citlivých jedinců však může někdy být snížená snášenlivost čoček , případně větší spojivkové dráždění hormonální antikoncepcí způsobena.

Dotaz:

Mé přítelkyni je 20 let a kontaktní čočky nosí již přes 6 let. Zhruba před 3 měsíci prodělala operaci obou očí (odchlípení sítnice). Není cukrovkářka. Zajímalo by mne, zda bude moci nosit KČ i nadále a zda bude v budoucnu možná i operace laserem, korigující oční vadu. Nemají svou vinu na zmiňovaném problému i kontaktní čočky?

Odpověď:

Důležité je vědět jaká byla příčina odchlípení sítnice. Obecně lze však říci, že po zhojení operační reakce, je možno čočky opět nosit. Operace laserem si myslím, není po takovém postižení vhodná, ale podrobněji by Vás o této problematice informovali v příslušném zařízení.

Dotaz:

Mám po operaci zel.zákalů obou očí a momentálně nosím brýle, ale rád bych dále sportoval atd.Proto bych chtěl použ.čočky,ale mohu mít jen rohovkové.znáte specialistu,který tyto může pro zajistit? Jsem ze sev.moravy z Ostravy a podle mé oční lékařky jediným specialistou na roh.čočky je paní optometristka Martínková z Brna, ale adresu neví a na internetu jsem ji nenašel.

Odpověď:

Ani po operacích glaukomu nemusí být tvrdé rohovkové čočky jediným řešením. Při dobře fungujícím odtoku lze použít i měkké sklerální čočky. Nutná je však vždy lékařská kontrola. Aplikací tvrdých kontaktních čoček se u nás zabývá pouze několik aplikačních středisek v Brně jsou dvě taková ( Mgr. S. Petrová a Dr. Giacintov).


Přihlášení



Hlavní partner

Reklama

18. 10. 2018 - Redakce

PowerBanka jako dárek při nákupu 2 boxů Biotrue ONEday - s těmi vám nikdy nedojde šťáva.

20. 6. 2018 - Redakce

Ve vybraných optikách: K nákupu 2 balení Acuvue Oasys roztok Complete zdarma.

18. 6. 2018 - Redakce

Letní akce k DAILIES AquaComfort Plus: 5 dní nošení zdarma a dárek k prvnímu nákupu. Mapa zapojených optik v odkazu.

Zobrazit více novinek »

Zpravodaj Čočky.cz

Chcete dostávat pravidelně informace přímo do vaší emailové schánky? Přihlašte se k odběru zpravodaje cocky.cz.

Anketa

Jaké čočky preferujete?

Jednodenní kontaktní čočky 297 x
Dvoutýdenní kontaktní čočky 175 x
Měsíční kontaktní čočky 1059 x

Celkem odpovědí: 1531